Screenshot
NA KIOSCIMA U SUBOTU

SAMO U SPORTSKIM NOVOSTIMA: VODIMO VAS NA RUKOMETNI SPEKTAKL U ARENI Preporođeni Zagrebaši love senzaciju protiv jedne od najjačih momčadi Europe

Rukometaši PPD Zagreba u subotu od 18 sati igraju susret 11. kola EHF Lige prvaka protiv njemačkog Flensburga. Uz Sportske novosti imate priliku besplatno otići na još jednu fantastičnu porciju rukometa.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 07. veljača 2020. 22:31

Europsko srebro je oživjelo rukomet. Vratio se optimizam, pa Zagreb iako u nemogućoj misiji pokušava napraviti čudo i plasirati se u osminu finala Lige prvaka. Plan je jasan, dobiti doma Flensburg i Aalborg, jer vani dobiti Barcu i PSG je gotovo nemoguće. I onda, čekati što će se dogoditi Celju koje čeka PSG i Barcu, a mora u Aalborg i Flensburg i jako će slovenskom prvaku teško biti naći bod spasa uspije li Zagreb naći dvije pobjede. I zato danas na krilima reprezentativnog srebra Zagreb misli da je vrijeme za ključni korak u toj priči. Bit će jako težak, jer Flensburg je kakav god veliki favorit, a klupska scena nije reprezentativna koliko god bismo mi to željeli.

Zagreb u prvom dijelu sezone nije briljirao, dapače potonuo je protiv Celja i spasio ga je samo Elverum pobjedom nad Celjanima. To je vratilo krv u obraze, momčad se malo resetirala u stanci, dobila neka nova lica (Božović, Srna, Grahovac), dobila na čvrstini, ali i napadački. Koliko to vrijedi vidjet ćemo danas.

Veliko iskustvo

David Mandić je na Euru ispričao još jednu veliku priču. Nikad u povijesti rukometa nije se dogodilo da igrač koji igra svoj prvi Euro u karijeri bude i igrač koji ima najviše minuta od cijelog tima na natjecanju. Ta činjenica govori sve o ovom ratniku s hercegovačkog krša za kojeg nema izgubljene situacije. I on je naravno, jedan do glavnih razloga Zagrebovog optimizma uoči utakmice s Flensburgom.

- Naravno da je Euro bio jedno veliko iskustvo za mene. Nakon SP-a lani, lakše je bilo, a opet prvi put sam se našao u takvoj situaciji. Znaš da se od tebe očekuje 60 minuta maksimum, svjestan si da nemaš nekog tko te može zamijeniti, što je nakon ispadanja Ravnića bilo tako, pa ti prolaze kroz glavu razne stvari, što ako se nešto dogodi, pa ne možeš, a trebaš... No, ja sam izdržao sve i iskreno ću reći, jest me umorilo, ali da je trebalo igrati još šest utakmica ja bih odigrao još šest. Ti ljudi oko reprezentacije radili su sjajan posao, ja im iskreno skidam kapu za sve.

Screenshot

Nije se poklopilo

Srebro je lijepa nagrada za to, svima?

- Super, imali smo šansu i za zlato, ali nije nam se poklopilo. Da nam je Cindrić bio zdrav samo u toj situaciji, vjerujem da bi završilo drugačije. A ni Karačić nije više mogao, Duvnjak je bio pri kraju... Šteta da Martinovića nije bilo, jer mislim da svojom kvalitetom može puno donijeti, posebno uz iskustvo Stepančića. Ali, to je tako, moramo biti strpljivi, pa ćemo dočekati. Ne osjećam se zakinuto, ničim, jednostavno se tako okrenulo, moglo je i na našu stranu.

Obrana je bila fenomenalna?

- Stvarno je tako. Duvnjak i ja smo se vrtjeli na prednjem, svi ostali su bili super, jer ne možeš to drugačije igrati. To je obrana koja živi od pravila, dogovora, ta pravila se poštuju. Jako sam puno naučio od Duvnjaka i Muse u tom smislu o raznim situacijama. Meni je bilo super igrati s takvim igračima.

I sad svi očekuju da se ta priča prenese na klub?

- Nije to baš tako lako, jer ta koordinacija se stvara. Nama će trebati još puno vremena i utakmica. Ne treba stvari uspoređivati s reprezentacijom u svakom slučaju. A što se tiče naše obrane u klubu, mislim da napredujemo, meni je osobno ovo iskustvo bilo dragocjeno, a ono što moramo je pokazati vrhunski voljni moment.

Idealno za utakmicu s Flensburgom?

- Nama je to veliki izazov, važno je samo da ne izgorimo, jer utakmica traje 60 minuta. Flensburg je top momčad i kada nije kompletan. Imaju jako dobro razrađen sustav, odličnu uigranu obranu, jaku polukontru. I u napadu imaju pravila, tako da i kada su umorniji sve to izgleda vrlo uigrano. Mi smo pokazali u nekoliko navrata da s njima možemo i znamo igrati, ali za to treba top izdanje.

Kako vam se čini momčad?

- Čini mi se jača nego u prvom dijelu sezone, s više mogućnosti u rotaciji, što nam je u prvom dijelu sezone bio veliki problem. E sad, kako će to izgledati u jednoj takvoj utakmici, to zanima i nas.

Zagreb, 130319.
Sutinska vrela.
Utakmica 18. kola SEHA Gazprom Lige,
RK PPD Zagreb - Tatran Presov.
Na fotografiji: David Mandic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX

Hvala treneru za odmor

Očekujete podršku s tribina?

- Preciznije bih rekao da joj se nadamo i to zbog rezultata reprezentacije. Bilo bi sjajno da se napuni barem donji prsten, no ako ćemo iskreno svojim igrama u prvom dijelu sezone nismo puno stvari zaslužili. Svjesni smo toga. Volio bih da dođu, ali i ako ne dođu moramo sve učiniti da ih vratimo igrama.

Jeste li odmorili nakon Eura?

- Jesam, dobro je došlo. Hvala treneru koji nam je dao odmor. Bio sam doma u Hercegovini. Jako su me se dojmili ti dočeci u Zagrebu, Mostaru i u Ljubuškom, jer su pokazali koliko je ljudima malo potrebno da budu sretni. Hvala im na svemu što su nam pružili, riječi su najmanja stvar da im se zahvalimo. S takvim navijačima sve je puno lakše.

Uskoro će i kvalifikacije za OI?

- Lakih protivnika nema odavno. Znamo put, nadam se da ćemo biti zdravi i to napraviti kako treba. Bile bi to moje prve Igre, vjerujem, a veći motiv od toga ne treba.

Linker
19. travanj 2024 12:46