Boris Kovacev / CROPIX
TEŠKA KRIZA

SN DOZNAJU: HRVATSKI PRVAK SMIJENIO TRENERA, A NA VRUĆU KLUPU VRAĆA SE SLAVNI STRUČNJAK! U Zagrebu se odlučili na drastičan potez

PROMJENA NA KLUPI Nakon dva teška poraza u Ligi prvaka, od kojih je posebno bolan posljednji u Danskoj, vodstvo hrvatskog prvaka se odlučila za drastičan potez
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 23. rujan 2019. 22:53

Sve što se nije smjelo dogoditi zagrebašima dogodilo se na gostovanju u danskom Aalborgu. Nikad u povijesti Zagreb nije doživio takav poraz u Danskoj i što je najgore bila je to najgora utakmica sezone dosad, produženje krize kojoj se u sadašnjem stanju ne nazire kraj. Zagreb izgleda loše, nema igru ni u napadu, jer dojam je nakon Aalborga da je dobar napad protiv PSG-a bio samo skrivanje istine. Čak 15 minuta bez gola u Ligi prvaka, to je više nego loše, a mnogi zagrebaši koji su prošli svih 25 godina Lige prvaka s klubom rekli bi - nedopustivo. To je bila kap koja je presudila Branku Tamšeu koji nakon devet mjeseci napušta klupu, a u utorak će u podne biti predstavljen novi trener koji će u subotu debitirati protiv Barcelone. To će izgleda biti Veselin Vujović, trenutno samo izbornik Slovenije. U svakom slučaju, službena potvrda stići će u utorak u podne.

Aalborg je pokazao da obrana definitivno ne štima. I u Aalborgu je primila 30, a tako se Zagreb ne može nadigravati ni s kim u Europi. Nakon dva mjeseca priprema ipak se očekivalo nešto više, ali pojačanja se nisu pokazala kao pojačanja, ozljede su izbacile Bećirija koji je važan, ali Bećiri ne može biti igrač, koliko god bio dobar, o kojem će ovisiti igra Zagreba. Branko Tamše najbolje zna zašto Zagreb izgleda tako, jer nije imao primjedbi na pojačanja uz problem ljevaka koji je realan. Imao je i vremena uigrati momčad, što mu je bila želja jer lani je uletio na pola sezone i ostatak odradio uspješno. No, ovo definitivno nije dobro. Sigurno je i sam svjestan toga. I po svemu viđenom u Aalborgu izlaz se ne nazire.

Zagreb, 230319.
Rukometna utakmica osmine finala VELUX EHF Lige prvaka u Areni Zagreb izmedju PPD Zagreb i HC Vardar.
Na fotografiji: Branko Tamse.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX

Ono što je lani u Zagrebu bilo adut je iščezlo. Nevjerojatno zvuči podatak da Mandić i Šipić koji su lani bili otkrića sezone u Aalborgu nisu zabili nijedan gol. To su hrvatski reprezentativci, iznimno važni u viziji Line Červara i to kako su izgledali svakako nije dobro ni održivo, jer u njih ne sumnjamo. No, za Mandića nema lopti, previše mijenja pozicije u obrani, Šipić je u obrani potrošen, a dokazano je da u napadu vraća stostruko. Zašto tako nije u Zagrebu, teško je reći.

Istina je da Zagreb nema pravog ljevaka, da se Hrstnik nije nametnuo, a ni Vekić to ne čini. Ali ima Zagreb viška dešnjaka, Hrstića koji igra samo obranu i to ne od samog početka u Aalborgu makar je lani s Kontrecom bio nositelj iste. Ima i odlične srednjake koji su se pokazali upotrebljivima i Gadžu i Vlaha i Vistoropa, od kojih Vistorop i Gadža mogu pomoći i obrani… Možda više nego Horvat kojeg to ipak previše troši. Ima Zagreb i Špendea koji je došao igrati, kao pojačanje, a ne igra, a nema objašnjenja zašto.

Dojam je da je Tamše imao viziju kako bi želio da Zagreb izgleda, ali se ta vizija zbog realnosti srušila i sada ne može izaći iz začaranog kruga, jer jednostavno Zagreb u ovom trenutku nema rezervnu varijantu. Čak ni najjača karika Horvat - Božić Pavletić ne daje što može. Kada smo to rekli nakon Veszprema, rekli su “treba vremena”, ali evo ni 20 dana kasnije nije bolje. Koliko još vremena? Sezona je već debelo počela. I minus iz Aalborga možda je već nedostižan, a Aalborg je protivnik od kojeg je planirano biti bolji. Nije to dobro, nikako.

Potišteni su bili nakon teškog poraza u Danskoj. David Mandić je čak izgubio i živce pa udario Bartholda u “ono mjesto”, što je nedopustivo. I sam se slaže s time, no frustracija je nešto s čim se sada mora naučiti nositi. Reprezentativac to mora.

- Ne znam što da kažem, teško mi je. To ne izgleda dobro. Ne mogu reći da nismo puno trenirali, radimo dobro, ali to na terenu nije dobro. Teško mi je, nisam to očekivao. Znam da sam pogriješio, ispričavam se.

Razbijeni ste u Aalborgu?

- Pola sata je bilo dobro, a onda… Ne mogu reći razlog.

Da, to je teško pitanje za njega jer igrač je. No, treba se sjetiti da je Zagreb u pripremama imao slabe protivnike, a da je u sezonu startao s Veszpremom, PSG-om i u Aalborgu i ti jaki protivnici su jednostavno pokazali sve probleme. Glupo je pričati “igrali smo dobro 35, 40 minuta” jer utakmica traje 60. Vardar je loše igrao 40 minuta, ali je za 20 dobrih uspio riješiti Porto. Zagreb nije zasad uspio ništa, a hoće li?

- Što da kažem, vidim da je Barca dobila Celje 24 razlike, da je napaljena i da dolazi nama u Zadar. Mogu se samo nadati da ćemo izgledati bolje da nam se takve stvari kao u Aalborgu više ne ponavljaju. Nekako vjerujem da možemo bolje i da ćemo to pokazati. Vjerujete nama je najviše stalo jer ovo je frustrirajuće. U svlačionici su glave dolje, a moramo ih dignuti, nema nam druge. Sezona jest duga, ali će postati sve teža jer sada nam se na Ligu prvaka spaja i SEHA liga, moramo u Moskvu kod Spartaka, pa nam dolazi Rabotnik. Neće biti lako nakon ovoga, ali nemamo izbora - zaključuje Mandić kojeg nikad nismo čuli u takvom potonulom izdanju.

Možete pretpostaviti kako mu je kao čovjeku od kojeg počinje obrana, a obrana je od PSG-a, Veszprema i Aalborga primila 103 gola čak! A vratarima nemaš što posebno prigovoriti… Takav start ipak nismo očekivali, čak ni da je bilo -2 ili -3 u Danskoj ne bi bilo tako problematično, jer postoji i uzvrat. Ali -10… Ne želimo upotrijebiti taj izraz, jer danas je lakše nego nakon Veszprema. Tamše to najbolje zna.

Linker
25. travanj 2024 04:31