Emica Elvedji / CROPIX / CROPIX
OVO SE RIJETKO VIĐA

SVJETSKA SENZACIJA I UTAKMICA ZA POVIJEST U NAŠICAMA Mali NEXE razbio jednu od najjačih momčadi europskog rukometa i najavio prolaz u polufinale!

EHF KUP Nexe s velikom prednošću (28:20) na uzvrat četvrtfinala protiv Füchsea u Berlin
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 21. travanj 2018. 22:40

Veliki favorit berlinski Füchse razbijen je u Našicama u prvom susretu četvrtfinala EHF kupa. Jesu bili oslabljeni Nijemci, ali je Nexe igralo odlično i sjajno sve to naplatilo predvođeno fenomenalnim Kristijanom Pilipovićem na golu. Jako težak posao čeka Berlin u uzvratu u stizanju -8 (20:28), ništa nije gotovo, ali Nexe je definitivno u velikoj šansi za plasman na Final four u Magdeburgu.

Nexe spremno i motivirano za utakmicu u najjačem sastavu, Berlin bez pet iznimno važnih igrača Druxa, Mandalinića, Kopljara, Zachrissona i Schmida sa samo jednim ciljem – izvući živu glavu iz našica i tako dočekati uzvrat.

Našičani su se postavili dobro od starta. Berlin je došao sa deset igrača i logika je govorila da su umorni i da bi se rano mogli umoriti bude li Nexe dovoljno agresivno. I baš na tome je Horvat dao naglasak. Držao je čvrstu obranu u koju su ulazili Mrđenović i Lavrić uz Tomića, mijenjao ritam igre sa Eterom na prednjem u obrani 5-1 i Füchse koji skoro pa ništa nije mogao mijenjati brzo je ušao u probleme.

Makar su Nijemci otvorili susret sa 2:0, Nexe se brzo pribralo, zabilo 4 gola u nizu, a nakon 7:5 i time-outa koji je zvao trener protivnika Petković nisu stali, nagurali su prednost na respektabilnih +5 i poručili Nijemcima da će se i te kako morati potruditi da ne dožive katastrofu u Našicama.

Füchse je očekivano igrao 6-0 obranu u kojoj je Gojun mijenjao Fätha i to je bila jedina ozbiljna izmjena koju je mogao povući Petković. Nexe je to dobro iskoristilo. Plus 3 u prvih 30 minuta je bilo i premalo kako je moglo biti. No, ima nešto i u iskustvu.

Iz prvog dijela svakako treba izdvojiti sjajnu seriju Kristiana Pilipovića na vratima Nexe. Razbio je legendarnog Danca Hansa Lindberga. Prvo mu je skinuo dva zicera, pa penal, pa je Lindberg drugi penal opalio iznad gola i ta činjenica je digla Nexe, no na sreću Berlinčana na njihovom golu je bio rastezljivi Heinvetter koji je tu varatrsku razliku ipak uspio držati pod kontrolom. Bitni momenti prvog dijela bila su i dupla isključenja Tomića kod Nexea i Gojuna kod Berlina, što je naravno bio kud i kamo veći problem 'kratkim' gostima.

Nexe je ritam u nastavku i pojačao, no svjestan loših mogućnosti to je učinio i protivnik, kojem je to bio veći rizik. No, Nexe je riskiralo sa igrom 7 na 6, pa su bili tu negdje, ali je Pilipović bio ispred svih, pa je sjajnim obranama svoj tim digao do visokih +6 (19:13). Fuchse je bio na konopcima, pokušali su na autoritet kod sudaca, no nije im ni to išlo protiv fenomenalnog Pilipovića koji je nakon Lindberga skinuo i penal i zicer Elissonu i tako definitivno odrezao krila Berlinu koji s njima uvijek lakše leti.

Nagurali su Našičani na +9 čak (23:14), Barišić-Jaman je sada postao nezadrživ i u 56. minuti golom Gađa je zabio za nestvarnih +10, no onda su platili bez veze ceh zbog igre 7 na 6, bespotrebno, i Berlin se s tri gola bez golmana spustio an pristojnih +7. A bio je to klasični nokaut. Nadajmo se da im neki od ta tri gola neće faliti u uzvratu…

Linker
19. travanj 2024 00:00