Foto: Ante Cizmic / CROPIX
OD NOVAKA DO LIDERA U DVIJE GODINE

U POLJSKOJ NOVO IME, A NA EURU U DOMOVINI VAŽNA KARIKA IZBORNIKA ČERVARA 'Tek kada pobijedimo Francuze, kreću one prave utakmice!'

Piše: Filip OžboltObjavljeno: 23. siječanj 2018. 19:38

Na Euru u Poljskoj bio je novitet, na OI u Riju postao je konstanta, a na SP-u u Francuskoj pokazao da može biti lider i voditi reprezentaciju u ključnoj utakmici. Riječ je o hrvatskom gorostasu Marku Mamiću, koji na turniru u Lijepoj našoj postepeno dobiva sve više minuta i povjerenja kako prvenstvo odmiče.

S obzirom na to da nas je Marko već naučio da je najbolji kada je najpotrebnije, isto se očekuje i u rukometnom klasiku Francuske koji nas čeka u srijedu, zar ne?

- To je cilj. Svaka reprezentacija svoju formu diže kroz turnir. Moj je dojam da smo dobri, da možemo, ali još nismo ništa napravili. Čeka nas utakmica protiv Francuske, tek kada pobijedimo Francuze, idemo u polufinale i tek onda kreću prave utakmice, dvoboji za medalju, što nam je i cilj - jasan je 23-godišnji igrač Kielca.

Školovani Francuzi

Naši su se samopouzdanjem napunili protiv Norveške koju su dobili odličnom izvedbom vratara Stevanovića, vrhunskom realizacijom, ali pozornost je plijenilo to što u prvih desetak minuta nismo radili inače redovite promjene obrana - napad.

To je iznenadilo Norvežane, spremamo li nešto slično i protiv Tricolora?

- Norvežani jako dobro trče i bilo je važno što manje mijenjati da bismo zaustavili njihovu ubojitu kontru. Sigurno da ćemo probati sve opcije, sve su otvorene, a pokazalo se da dobro funkcioniramo i s promjenama obrana - napad, ali i bez njih. Zašto ih ne bismo koristili?

Marko Mamić
Ante Cizmic / Hanza Media / Hanza Media

O Mamićevu nekonvencionalnom rukometnom putu napisano je već tone redaka, a na tom putu dvogodišnja stanica bio je i Dunkerque. Hrvatski bombarder igrao je protiv većine igrača koji danas čine okosnicu francuske reprezentacije, a pozornošću posebno plijeni mlađa garda predvođena Memom i Remilijem.

- Dečki su stvarno školovani. Dika Mem već igra u Barceloni, ovo mu je druga godina u klubu, mlad je i puno uči. Ide mu na ruku i to što je u Barceloni odlična škola što se tiče taktičkog dijela, španjolski rukomet mu je puno pomogao i može odigrati odlično na desnom vanjskom, ali i srednjem. Niti ostali igrači nisu iznenađenje. Svi oni odlično igraju u klubovima.

Pametniji s više glava

Posljednji intervju zajedno smo radili u siječnju prošle godine kada je Mamić nakon kratkog odmora poslije SP-a putovao natrag u tadašnji klub, a od tog trena u njegovoj karijeri se mnogo toga promijenilo. Novi klub, Liga prvaka i jedan od najtrofejnijih trenera današnjice Talant Dušebajev.

- Dosta se toga u godinu dana promijenilo. Manje igram u napadu, a zašto ne igram puno, to zaista ne znam. Puno s Talantom razgovaram o tome, on je rekao da će mi dati priliku, ali vidjet ćemo kako će se situacija razvijati - rezonira Marko, iako ističe puno više pozitivnih aspekata odlaska u Poljsku od onih negativnih.

- Pomaže mi puno igrati u u velikom klubu jer dobijem širu sliku. Igranje Lige prvaka je viša razina jer sve lige su super, ali kada igraš Ligu prvaka i kada znaš da moraš pobijediti, druga je to stvar, pogotovo kada nastupaš za momčad koja cilja na osvajanje natjecanja. Odmah se počne razmišljati na drugačiji način, dobiješ pobjednički duh, znaš da možeš pobijediti i to je sigurno jedan plus.

Iako s drugim reprezentacijama nisu i njihove rezerve, s Hrvatskom kao domaćinom situacija je drukčija. Koliko suigrači pomažu, oni također stvari realnije sagledavaju sa strane isto kao i stručni stožer?

- Zna se dobro da što je više glava na okupu, pametniji smo, ali postoji i čvršća veza među nama. Stvarno smo dobra ekipa, jedan drugog uvijek jako bodrimo, podupiremo, dijelimo si savjete. Nije tu samo Dule, i Šime Ivić i Halil Jaganjac, koji su mlađi igrači, uvijek su oni tu kao podrška s tribina i na treningu, izvan hotela kada šećemo i puno nam pomažu - govori Mamić o podršci, a kada se otvori ta tema, mora ga se pitati i kako mu je igrati na velikom natjecanju u domovini?

- Odlično je zaista, imaš stvarno osjećaš da si na domaćem terenu, da nisi bilo gdje i publika stvarno pomaže. Osjeća se njihova prisutnost i zaista bih im se zahvalio na potpori.

Nema žustrih rasprava

Pratili smo tijekom pet dosadašnjih utakmica puno žustrih rasprava između Mamića i izbornika Červara na hrvatskoj klupi. Sve je to u žaru borbe, raspravlja se o boljitku same reprezentacije, a i izgleda simpatično kada čovjek od 170 centimetara kudi igrača od dva metra.

- Nije to neka žustra rasprava, više je to razmjenjivanje misli, ali normalno je to. Konstruktivno razgovaramo, nije to svađanje, tražimo neko zajedničko rješenje i to je dobra stvar. Izborniku se vjeruje, ipak on organizira ekipu i zaista bi glupo bilo da ja njemu nešto prigovaram ili zamjeram - zaključio je Marko.

Probat ćemo doći do zicera da ne razbranimo Gerarda

Nije moglo proći bez da se Mamić osvrne na sjajnog francuskog golmana Gerarda, kojemu su Šveđani ušli u mlin, a on u 60 minuta upisao 19 obrana.

- Jako je dobar golman, ja ga znam i od prije, iako je sad zasjao jer je ovo ipak velika scena. Gerard zaista brani konstantno, a mi ćemo probati doći do zicera da ga ne razbranimo i sigurno mu onda neće biti lako - rekao je Mamić osvrnuvši se potom i na igrače kojima Gerard čuva leđa.

- Iskreno, na ovom turniru nismo puno igrali protiv obrane 5-1, ali mi to vježbamo na treninzima. Guigou, koji im igra na prednjem, nije izrazito visok igrač, ali je brz, a mi imamo dosta visokih vanjskih igrača, koji mogu prebaciti loptu s jedne strane na drugu.

Rezultati by SofaScore

Linker
26. travanj 2024 22:01