Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
GRADI SE I U DUBROVNIKU

U ZAGREBU BI SE MOGLA GRADITI NOVA MODERNA DVORANA! HRVATSKA JE DOBILA SP, A JEDAN PRIJEDLOG SVE JE PRIVUKAO NA PRVU 'Naša ideja je novi Rukometni dom

DOMAĆINSTVO RUKOMETNOG SP 2025. Dubrovnik bi trebao dobiti novu multifunkcionalnu dvoranu, Split napokon dovršenu Spaladium Arenu, a zagrebački dio će se možda igrati u Areni i u - novoj dvorani
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 04. ožujak 2020. 12:02

Skromni su, a najbolji. Da je u nekom drugom sportu bilo bi to čudo nad čudima, a za rukomet je to samo jedna normalna stvar. HRS postava koja je izborila SP u Hrvatskoj 2025. na povratku iz Kaira u Zagreb nije stigla kompletna. Izostali su predsjednik Tomislav Grahovac, glavni tajnik Damir Poljak, jer su kao i dio ekipe promašili u Istanbulu let za Zagreb. Dio momčadi se ipak ukrcao, stigao bez stvari, ali ipak zadovoljan pred novinare. Za stol su sjeli direktor marketinga HRS-a Silvio Njirić i direktor SEHA lige, pridruženi član HRS-a, Siniša Ostojić.

Pojasnili su novu veliku pobjedu HRS-a na svjetskoj sceni na kojoj nas čeka 2025. godine SP rukometaša koje ćemo organizirati s Danskom i Norveškom. Nije baš uobičajeno, zbog udaljenosti, možda ni zbog standarda, ali postoji stvar koja te tri zemlje veže u jakom smislu, a zove se - rukomet. I kada u promo filmu vidite jednog kraj drugog Duvnjaka, Hansena i Sagosena, sve je puno jasnije. Moćno!

Bilo nam je dosadno

- Jednostavno nakon dobro odrađene 2018. kada smo imali Euro, odmorili smo uz svakodnevne obveze i postalo nam je malo dosadno. U tajnosti smo krenuli u akciju, napravili plan i pojavili se kao lideri u dogovorima s Danskom i Norveškom. Počelo je naravno u dogovoru s IHF-om, no projekt je veliki, skup, nije ga lako organizirati, pa smo nakon godinu i pol traženja našli Dansku i Norvešku i otad ustvari kreće službena akcija koja je u Egiptu dobila epilog. Imamo iskustvo organizacije velikih natjecanja, dugo smo pregovarali oko formata cijele priče - kaže Njirić.

Ideja vodilja je vratiti djecu sportu, daleko od medija, kompjutora i drugih sličnih stvari. I ta ideja se kao temelj jako dopala IHF-u što je rezultiralo da svih 19 članova UO IHF-a u glasanju podrži našu kandidaturu.

- HRS je vodio cijelu kandidaturu. Danci i Norvežani su nam to prepustili i mislim da nas ljudi vani više cijene nego doma. Iskustvo i znanje koje pokazujemo dugi niz godina daje nam snagu da napravimo još jednu veliku priču - dodaje Ostojić.

Format natjecanja sa 32 selekcije bit će novost od Egipta dogodine, ali za naše prilike ima i svoje planove?

- Mi imamo 4 od 8 skupina u prvom krugu. Imamo dvije skupine u drugom krugu, dva četvrtfinala i jedan polufinale. Imamo za to potporu gradova, države. Imamo dvorane u Splitu, Zagrebu, Poreču i Varaždinu. Imamo garancije Dubrovnika nakon sastanka s čelnicima grada da će napraviti multifunkcionalnu dvoranu, ne rukometnu, koja bi u promet krenula sa SP-om, a kasnije bi je koristili svi sportaši. Ideja dva je da Hrvatska starta u Splitu, da se dovrši dvorana koja apsolutno nije u funkciji na ovaj način, jer više se novaca troši na šminkanje nego na stvarno uređenje. Treća ideja je dvorana u Zagrebu, Rukometni dom, ponavljam samo kao ideja, koja bi u prvom krugu natjecanja bila u opticaju (4-5 tisuća gledatelja), dok bi u drugom to bila Arena, a jedna od skupina drugog kruga bi se igrala u Varaždinu. I kasnije dva četvrtfinala i jedno polufinale u Zagrebu - kaže Njirić.

Prijevoz čarterima

Još jedna stvar je upitnik - transferi, posebno od nas prema Skandinaviji.

- Nastojali smo što je moguće više odmora osigurati sportašima, pa smo predvidjeli u kandidaturi čarter letove iz Splita za Zagreb, te iz Zagreba i Varaždina za Oslo. I to precizirano, roku šest sati - pojasnio je Njirić plan koji je u Švedskoj nedavno bio dosta problematičan za sve osim za igrače.

Zašto baš finale i utakmica za broncu Norveškoj?

- To je rezultat partnerskog odnosa u kojem ne možeš imati sve, a mi imamo pola svega dok druga polovica ide na Dansku i Norvešku. Mi smo dali prijedlog, Danci su se složili i to je cijela priča - dodaje Ostojić.

Kako se svi vole pohvaliti brojkama, kako će biti s ulaznicama, jer nije isto kupiti ih Dancima ili Norvežanima i nama.

- Prihod od ulaznica je prihod organizatora na SP-u. Na Euru EHF uzima 10 posto. Cijene nisu limitrane. Reći ću samo da su cijene 2018. bile visoke, ali ih je čak 30 posto stranaca kupilo za koje je to bilo prejeftino.

A ništa, nadamo se da će dotad i nama standard porasti. I da će nam trebati čarter do Osla…

Zadar i Osijek su bili domaćini SP-a 2009., ali sad ne zadovoljavaju kriterije

Zašto se neće igrati u Zadru, Osijeku, Rijeci?

- Zato što ne zadovoljavaju kriterije za organizaciju. U Zadru je teren iza gola manje od metra od zida, a traže se tri do četiri metra, Osijek nema bočne tribine, Rijeka kapacitet - kaže Njirić.

Inače, 2009. kad smo samostalno organizirali SP gradovi domaćini bili su i Zadar i Osijek.

Linker
19. travanj 2024 22:45