CROPIX
POSLJEDICE SASTANKA U PARIZU

VELIKA REFORMA SPAŠAVA EUROPSKI RUKOMET Potpuno se transformira - sve! Evo kako će u budućnosti izgledati klupska natjecanja

SPAŠAVANJE EUROPSKOG RUKOMETA Velika reforma klupskih natjecanja, koja stupa na snagu od sezone 2020/21, usuglašena je na sastanku EHF-a u Parizu
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 21. prosinac 2018. 20:40

Godinama se govori da previše natjecanja jednostavno ubija rukomet, da je Liga prvaka prejeftino natjecanje, da zvijezde nemaju predaha i da s vremenom stvari koje su držale Europu daleko od ostalih postaju slabije, a s tim i svi ostali postaju znatno bliži Europi nego nekad prije. Rok trajanja najboljih igrača pomaknuo se na 30-ak godina, a nekad, ne tako davno, to je bilo debelo iznad 35. I EHF je krenuo u reformu koju je preko svog IO objavio u subotu u Parizu za trajanja ženskog Eura. Što je u toj priči najvažnije?

Glavna i najveća vijest je promjena sustava natjecanja u europskim kupovima. Potpuno se transformira - sve.

Zagreb, 241118.
Arena Zagreb.
Utakmica EHF Lige prvaka 9. kola B skupine, 
HC PPD Zagreb - HBC Nantes.
Na fotografiji: Damir Bicanic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

LIGA PRVAKA

Igrat će se sa 16 klubova i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. U muškoj je to smanjenje za 12 klubova, a u ženskoj je broj ostao isti, no sustav će biti drukčiji. Glavna je namjera da u natjecanju nastupaju nacionalni prvaci i da se dokine pravilo da jedna zemlja može imati više predstavnika. Hoće li prvak Europe dobiti mjesto plus, to će tek utvrditi. Dodatak priči je da više neće biti kvalifikacija za Ligu prvaka.

Uglavnom, Liga prvaka igrat će se po sustavu dvije skupine po osam klubova. Nakon skupina dva posljednja ispadaju, dva prva idu izravno u četvrtfinale, a plasirani od trećeg do šestog mjesta igraju četiri utakmice osmine finala i pobjednici se priključuju izravno plasiranima u četvrtfinalu.

Završnica je i dalje Final Four, ali i tu je velika promjena. Muški Final Four igrat će se 12. i 13. lipnja, a ženski 29. i 30. svibnja, i to će prema naputku EHF-a biti službeni kraj sezone za sve u Europi. Nakon toga više nema ni liga, ni reprezentacija - ničega.

Ima još jedna vrlo važna stvar, a glasi da će se utakmice muške Lige prvaka igrati isključivo srijedom i četvrtkom u istim terminima, a ženska Liga prvaka igrat će se subotom i nedjeljom na isti način. Time se olakšava posao TV-u za planiranje, ali i sponzorima, jer je EHF potpisao višemilijunski desetogodišnji ugovor s Infrontom i DAZN-om koji inače radi NFL, NBA, Španjolsku nogometnu ligu, FIBA-u, WTA... Tako se mogu očekivati viši zahtjevi u organizaciji, ali i bolji nagradni fond.

To što se Liga prvaka planira za tjedan, dat će više prilike nacionalnim ligama, na što su najviše prigovora dosad imali Nijemci i Francuzi, jer im one donose puno novca. I drugo važno, što ide uz to, a vezano je za “šparanje” zvijezda, da se ukida reprezentativni tjedan u lipnju te da se isti prebacuje za kraj travnja i početak svibnja, ne bi li se najboljima dalo više prilike za ljetni odmor.

Zagreb, 101118.
Arena.
Utakmica 7. kola Velux EHF Lige prvaka, PPD Zagreb - RK Celje Pivovarna Lasko. Na fotografiji: Luka Mrakovcic.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

EUROPSKA LIGA

Zamišljena je kao drugi stupanj natjecanja. Nju će igrati 24 kluba, 12 će ih dati direktno EHF (to su oni iz sadašnjih neelitnih skupina LP), a 12 će ih doći u dva kruga kvalifikacija. Ta 24 kluba igrat će sustavom 4 skupine po 6 (10 utakmica). Nakon skupina dva će zadnja ispasti, a ostali će igrati osminu finala, četvrtfinale i u konačnici kao i dosad Final Four. Kod žena će se igrati tri pretkola, skupine će biti četiri po četiri kluba, a dalje će ići po dva najbolja u četvrtfinale do Final Foura u konačnici.

EHF KUP

Treći stupanj natjecanja, posljednji, jer se izbacuje Challenge cup. Tu će igrati svi ostali u sedam krugova na ispadanje do klasično finala na dvije utakmice (doma i vani). On će zapravo biti kopija današnjeg Challenge cupa. Isto će biti i kod muških i kod žena.

U tu priču o promjenama svakako se ubraja i povećanje Eura rukometaša na 24 reprezentacije za 2020. godinu, a u razmatranju je da se isto promijeni i kod rukometašica, za što je osnovan poseban stručni tim da bi snimio situaciju i procijenio koliko je to realno. Mi navijamo za 24, bilo bi se lakše vratiti.

EHF je krenuo u ofenzivu, bilo je krajnje vrijeme, a sada će se vidjeti koliko će u svemu tome uspjeti biti dosljedan. Nama je važno da imamo klubove za Ligu prvaka, da nam je rejting OK, ali da će ga trebati i dobro pričuvati u godinama koje slijede, jer tamo gdje je velika lova, a trebala bi biti, više je i gladnih usta. A onda može biti opasno... Imamo vremena za pripremanje do 2020., jer promjena sustava može donijeti i lakši život - ako si dobar.

Kako na promjene gledaju u PPD Zagrebu?

Vedran Šupuković direktor PPD Zagreba bio je na mnogim sastancima koji su prethodili odlukama IO EHF-a kao predstavnik kluba i HRS-a.

- Prijedlog je očekivan, temelji su postavljeni, a sada će na doradu. Treba definirati još dosta toga. Bilo je svakakvih ideja, Kiel i Barcelona su predlagali čak i Ligu 12 koju vodi posebna firma koju bi osnovali, ali EHF je to odbio zbog košarkaške pouke. Sudeći po razgovorima neće biti 16 nacionalnih prvaka, već 12 plus 4 pozivnice da bi se kvaliteta zadržala s klubovima iz jakih liga na najvišoj razini. No, i to treba potvrditi.

Zagreb, 101118.
Arena.
Utakmica 7. kola Velux EHF Lige prvaka, PPD Zagreb - RK Celje Pivovarna Lasko. Na fotografiji: Zlatko Horvat.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Kažu, bit će isplativije klubovima?

- EHF je već potpisao ugovore i konzumira ih, a ta priča bi trebala krenuti s klubovima od sezone 2020/21. Bilo bi idealno da se iz toga može zaraditi. Sada za nastup u LP sada imamo 60.000 eura od kojih se odbijaju takse, troškovi sudaca i službenih osoba, tako da u konačnici to ispada jako malo zarade. A troškovi su veliki. Ako se radi o sedam gostovanja, avionskih, to je na 25 ljudi oko 20.000 eura minimum, pa nije teško izračunati da je klubovima to zasad trošak. To se u osmini finala može povećati za 20.000 mislim, no i to je premalo, opet je sve na istom.

S čim biste bili zadovoljni?

- Kada bi se pokrili troškovi i omogućila zarada u nekim omjerima koji bi pomogli razvoju. Ali prvenstvo pokrivenim troškovima.

Ima tu još pitanja…

- Pitanje je hoće li se za licencije tražiti sigurni budžeti, što bi kod Kielca ili Vardara u ovom trenutku naišlo na problem, makar kvalitetom bitno dižu rejting Lige prvaka. Tu su uvjeti, jer recimo jedan Szeged nema adekvatnu dvoranu za nove kriterije. Mi imamo sve, makar nas činjenica da nemamo svoju dvoranu uvijek više košta, a imamo rejting i kao klub i kao savez i vjerujem da će novine samo pomoći da vratimo uloženo kroz svih ovih godina u LP.

Novi krug razgovora i pregovora zakazan je za 26. siječnja u Hamburgu, dodao je Šupuković.

Linker
19. travanj 2024 08:02