Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
MA BRAVO, MAJSTORI!

VELIKA SENZACIJA I ČUDO U NJEMAČKOJ! Zagreb u Ligi prvaka srušio velikana i upisao povijesnu pobjedu u trenucima kad su ih svi otpisali

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 19. rujan 2018. 22:42

Čudo u Flensburgu. Zagreb je osvojio prva dva boda i to protiv prvaka Njemačke protiv kojeg nikad nije osvojio ni boda u Njemačkoj u povijesti. To je malo tko očekivao, ali je dokaz da se može i zato bravo za zagrebaše. Toliko bodova su u jačem sastavu imali lani nakon devet kola. I bolja pozivnica za gostovanje PSG-a iduće subote u Areni nije mogla doći.

Zagreb nikada u Flensburgu nije uspio dotaknuti ni bod i to je valjda jedini teren u Njemačkoj na kojem mu to nije pošlo za rukom, čak ni u puno boljim situacijama nego što je današnja. Nije s puno optimizma Zagreb došao u Flensburg, želja je samo bila odigrati dobru utakmicu i parirati domaćinu što god se bolje može. No, Flensburg je s pobjedom u Nantesu i sa savršenim startom u Bundesligi razbio i neki ozbiljniji optimizam zagrebaša. Na terenu je na sreću izgledalo drugačije.

Flensburg je bio vidno opušten na startu, 20 minuta nisu napravili prekršaj i Zagreb se u tome dobro snašao. Napad nije gubio lopte, bio je konkretan i tako se moglo nadigravati s domaćinom. S druge strane obrana Zagreba bila je dosta teška za Flensburg, posebno za vanjsku liniju. Prava je šteta da se Lasse Hansen oteo kontroli Querimija na početku čak tri puta i da vratari Zagreba do 29. minute (Kastelic) nisu imali niti jednu obranu. A Zagreb se i bez toga odlično nadigravao s domaćinom.

Querimi je bio raspoložen u napadu, otvorio je euro-golom u suprotne rašlje. Onda je dobro razigravao crtu i Horvata s kojim je odigrao sjajan dupli cepelin s kojim je Zagreb dobio na poletu. Dobro je igrao Sršen, a posebno Mandić koji je zabijao iz nemogućih situacija, a s kojim je Glandorf imao silnih problema.
Zagreb je počeo u obrani 5-1 sa Kontrecom ispred, Šušnjom iza, Sršenom i Mandićem, pa je Červar kombinirao s Burićem. Flensburg je tek solo akcijama Laugea (18. minuta) razbio pritisak te obrane. Onda se malo dodao Gottfridsson, pa Röd koji je zamijenio Glandorfa. Vidjela se veća inicijativa, a na golu Flensburga Bergerud je zamijenio Burića.

I Flensburg je otpio Zagrebovih 11:6 do kraja prvog dijela. Zagreb više napadački nije bio koncentriran, Jotić nije imao inicijativu na gol kao Bičanić i onda je počelo guranje na crtu, a tako je najlakše izgubiti prednost. Flensburg je jedva dočekao tako nešto i ni kriv ni dužan se vratio u igru. Na kraju prvih 30 minuta je još Burić dobio isključenje, Jeppson je pucao s devet preko bloka i na sreću pogodio gredu. No, svima je bilo jasno da će drugi dio biti kud i kamo teži od prvog. I zato je šteta što Zagreb nije bolje naplatio tu priliku koja se ukazala u prvom dijelu.

I onda ono što je nedostajalo. Na startu drugog dijela četiri obrane Kastelica, dva gola Horvata, jedan Sršena, isključenje Laugea. Zagreb na +3, Flensburg bez gola 8 minuta. Šteta za dvije čiste promašene kontru Kontreca u tim trenucima. No, bio je to početak koji je dao krila Zagrebu da nešto može učiniti u Flenburgu. Da je domaće ulovila panika pokazuje i time-out Machulle nakon deset minuta.

Zagreb se digao na +4 (25:21) u 46. minuti i izgledalo je sjajno. I Kontrec je oživio. A Machulla je s klupe digao prvog igrača obrane Karlssona koji je odmah zaradio 2 minute i još malo spustio pritisak na zagrebaše na čijem je golu Kastelic 'poludio', a Zagreb se digao na +5.

Kastelic je bio plus, Bičanić je zabio dva važna gola u finišu kada se pristisak domaćina digao na maksimalu, no bilo je kasno. Zagreb je napravio čudo sa fenomenalnim Urhom Kastelicem koji je u konačnici slomio zadnju nadu domaćina.

Linker
25. travanj 2024 18:33