Zagreb, 140919.
Arena Zagreb.
Utakmica Velux EHF Lige prvaka, RK PPD Zagreb - PSG. Na fotografiji: utakmica.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
MARKO TODOROV / CROPIX

RUKOMETNA LIGA PRVAKA

VESZPREM I PSG DO VRHA NAPUNILI MREŽU ZAGREBAŠA Trener Tamše se samo može nadati da će dobiti 'armirani beton'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 16.09.2019. u 10:21

 • Matematika je jasna. Protiv Veszprema je PPD Zagreb prije nekoliko dana primio 36, a protiv PSG-a u subotu 37 golova. Na taj se način u Ligi prvaka sigurno neće moći jer trenutačno nemaju kvalitetu da takvim protivnicima zabiju više od toga.

  Priča je jednostavna, računali su na obranu 6-0 u kojoj bi Kristijan Bećiri bio ključni igrač, ali se Bećiri ozlijedio i sve je palo u vodu. Rezervnu varijantu trenutačno nemaju, iako treba dodati da je Bećiri u Veszpremu igrao, pa opet nije dalo rezultata. Nadigravati se na taj s moćnijima kakvi su spomenuti je nemoguće. Nadigravati se s bilo kim ostalim u Ligi prvaka na taj način je rizik. Trener Branko Tamše mora nešto smisliti da bi se borili za poneki bod jer ovako ga sigurno dugo neće osvojiti.

  Da imaju sreće - nemaju, da imaju širinu za neke stvari - nemaju, to su aduti kojima i momčad i trener s pravom raspolažu, ali da moraju imati rezervnu varijantu za sezonu - moraju. I sada je hitno moraju naći. Jer, idu u Dansku koja je ustvari jedina realna šansa da se nešto napravi na startu Lige prvaka koji može biti prilično traumatičan. Jer. nakon PSG-a dolazi Barcelona, pa se ide u Flensburg, pa dolazi Szeged koji je u subotu razbio Barcelonu. Što je tu realno na ovaj način?

  Što realno može Zagreb? S momčadi kojom raspolaže čini se nemoguće slagati obranu 6-0. Može samo pokušavati, čekati da se Bećiri vrati i nadati se da će se on i Hrstić spojiti "u armirani beton", što dosad nisu. Ali, Liga prvaka nije idealna za pokušaje. Puno je realnija opcija neke agresivne dublje obrane s kojom se može nešto izazvati jer za nju ima puno više aduta na raspolaganju. Tu su i Mandić, i Ravnić, i Božić Pavletić, i Hrstić i Gadža koji je to radio u Nexeu i Vistorop koji iz nekog razloga nije dobio priliku, iako je zaslužio ništa manje nego neki drugi, barem epizodicu. I Bičanić i Horvat i Vlah mogu se uklopiti u tu priču, nesumnjivo. S Hrstićem iza, uz pomoć Vekića i Slovenaca Hrstnika i Stojnića koji su pokazali nešto, ali premalo, moglo bi se nešto izazvati, no sada je pitanje vremena koliko je to realno očekivati. Mogu li stići uigrati takvo što?

  Zagreb u pripremama nije imao jake protivnike, ni približno Veszpremu i PSG-u, što sada ostavlja trag, no to je stvar izbora. Izbora u kojem su očito zapostavili obranu, a vrlo dobro razradili napad koji je dobro odradio posao, iako bez pravog ljevaka. Pokrpali su se - ne prvi put - s Horvatom i Bičanićem, nisu dočekali ni Špendea koji je trebao biti pojačanje, ni Hrastnika koji je trebao dati mir zdesna, ali se oni očito nisu nametnuli. Zato su Vlah i Gadža pokazali da imaju kvalitete koje mogu pokrenuti igru Zagreba. O Šipiću napadački ne treba trošiti riječi, pokazao je da je ekstra pojačanje, premda se s obranom u kojoj se dosta namučio i sa sobom i s protivnikom potpuno potrošio jer je bio bez pomoći. Dokaz da se i Šipić može umoriti, iako to ne izgleda tako uvijek. To je ekstra kvaliteta Zagreba i zato s njom treba oprezno.
  Nitko nije očekivao da će svladati PSG, nitko realan. Čak za razliku od Veszprema nisu niti razočarali, dali su sve od sebe, no očito će morati mijenjati način i ući u neke rizike jer nijedna momčad ne može ovisiti o jednom igraču, koliko god on vrijedan bio. Ako već govorimo da je momčad najvažnija, a jest.

  Iz drugih medija