Zeljko Hajdinjak / CROPIX
KUHA SE NEŠTO VELIKO

VRAĆA LI SE SLAVNI HRVATSKI KLUB SA STILOM NA VELIKU SCENU? Ambiciozni planovi nekadašnjeg prvaka Europe! Legenda preuzela klupu, stigla pojačanja,...

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 05. rujan 2018. 20:09

Davno su, jako davno, prošla vremena kad je hrvatski ženski rukomet predstavljao ozbiljan faktor na rukometnoj karti svijeta, vrijeme kad su Trešnjevka (1982.) i Lokomotiva (1991.) bili osvajači Kupa EHF-a, vrijeme u kojem su hrvatske rukometašice zajedničkim trudom s igračicama iz ostatka bivše države osvojile jedno zlato na SP-ima te tri srebra i tri bronce, te kao krunu svega olimpijsko zlato (Los Angeles 1984.) i jedno srebro (Moskva 1980.).

Prošlo svršeno vrijeme je, nažalost, i ono malo bliže doba kad je najbolji ženski klub Podravka Vegeta prije 22 godine postao prvakom Europe 1996., što je do današnjeg dana ostao najveći uspjeh hrvatskog ženskog klupskog rukometa. Lokomotiva je 1975. igrala u finalu LP-a, nabrajati bi se moglo do sutra, ali sve je nakon toga stalo.

STAZE SLAVE

Kako sada stvari stoje, sve bi se to u dogledno vrijeme trebalo popraviti jer je klub iz Koprivnice odlučio vratiti se na staze stare slave. Dakako, “pogonski motor” je matična tvrtka iz imena kluba.

Nakon pripremnih turnira u Ljubljani, Koprivnici i Grudama, “podravkašice” očekuju kvalifikacije za Ligu prvakinja. Predstojećeg vikenda u dvorani Fran Galović u Koprivnici slijedi polufinale protiv turskog kluba Muratpasa Belediyesi. U drugom se polufinalu sastaju rumunjska Craiova i srpska Jagodina. Premda su Turkinje vrlo jake, novi trener Zlatko Saračević uvjeren je u prolaz u finale gdje je Craiova vrlo izgledan (i najjači) suparnik. Lani su osvojile Kup EHF-a.

U svom tipičnom stilu, Saračević je šeretski raspoložen, optimist do bola, baš kao i njegove igračice:

- Došao sam iz hrvatskog prvaka - iz PPD Zagreba - u hrvatskog prvaka Podravku. Odradili smo odlične pripreme, svi smo puni samopouzdanja i želimo nakon nekoliko godina ponovno u skupine Lige prvakinja. Nema mudrosti, jednu utakmicu ćemo pobijediti, u drugoj ćemo nekog ‘prevariti’. Naravno, ne u smislu eventualnih sudačkih domaćinskih ‘osjećaja’, nego na ‘inteligenciju’. Mislim da imamo recept za ove dvije vrlo jake ekipe.

Dosad samo trener muških momčadi, “Sarač” ne vidi neki posebni problem:

- Rukomet je rukomet, nevažno je ženski ili muški, ambicije su nam velike i želimo iskorak u Europi - ponovio je Saračević “mantru” od zamalo prije tri mjeseca kad je ustoličen kao novi trener.

SAME DOŠLE NA TRENING

- Imam odličnu ekipu ambicioznih djevojaka, evo, baš smo imali u planu slobodno jutro i trening sa samo tri igračice. Ostale su dobile slobodno, ali sve su se pojavile na treningu. To sve govori.

Ruskinja Natalia Čigirinova jedna je od stranih igračica koje su uoči sezone pojačale klub, ona je također puna hvale za novu ambicioznu sredinu:

- Nisam mogla odbiti poziv Mirande Tatari Šimunović, bio je dovoljan jedan poziv. Uvjerena sam da možemo do skupina Lige prvakinja.

SPECIJAL SPORTSKE!
Koprivnica, 040918.
Rukometni klub Podravka Vegeta u sezoni 2018/19.
Na fotografiji: s lijeva Natalia Chigirinova, Ana Turk i Magdalena Ecimovic (lezi).
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Ana Turk jedna je od starosjediteljica, nekoliko je sezona u klubu i traži debi u najelitnijem europskom natjecanju:

- Ekipa je nova, sedam je novih igračica u odnosu na lani. I trener je novi, odličan je, na spontani nam način prenosi svoje originalne ideje i uživamo u njegovu društvu kao i sve mi međusobno. Baš smo kliknuli i mislim da možemo napraviti nešto lijepo.

KUHA SE NEŠTO VELIKO

Treća “prezenterica” nove europske sezone, vratarka Magdalena Ećimović, zadovoljna je “novim vjetrovima”, zadovoljna je konkurencijom na vratima (Antonia Tucaković i Jovana Risović), uvjerena je da njena ekipa, poduplana na svim pozicijama, ima argumente za nešto veliko. To “nešto veliko” bit će djelo igračica, ali iza svega stoji “kreatorica” Miranda Tatari, sportska direktorica koja je danonoćno na poslu, na treninzima, uz ekipu, ona je ta koja je slagala ekipu i stožer. Kakva je bila na terenima, takva je sada u ovoj novoj ulozi. Direktorica Božica Palčić, također proslavljena igračica, daje također svoj obol. Ambicije su velike, no uza sve to, “glavni igrač” ostaje najbolja hrvatska kompanija Podravka Vegeta i kao njezin “istureni igrač” Marinka Akrap, direktorica tvrtkinih korporativnih komunikacija:

- Podravka će čvrsto stajati iza kluba, dat ćemo sve od sebe da u sljedećim sezonama vratimo ugled koji će biti na razini onog koji u svijetu ima naša tvrtka.

Kad se žene ozbiljno nečeg prihvate, stvar ne može zakazati. Blaženi Zlatko Saračević među uspješnim ženama...

Linker
25. travanj 2024 05:34