CROPIX
NEKI NOVI VJETAR PUŠE

VRIJEME JE ZA NEKU NOVU, BRŽU HRVATSKU Može li on naslijediti velikog Ivana Balića: 'Ivano je taj, neponovljivi. Igram na poziciji kao i on...'

Za mene brza igra nije novost jer nisam bio u reprezentaciji do sada, ali inače mi takav stil igre odgovara, tako se postižu laki golovi, istaknuo je Lovro Mihić
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 12. siječanj 2017. 13:06

Hrvatska rukometna reprezentacija otputovala je u srijedu ujutro u Francusku, na poprište 25. SP-a, na kojem žele popraviti dojam petog mjesta s posljednjeg SP-a u Kataru prije dvije godine. Također, žele bolji plasman nego što su ga zauzimanjem istog tog petog mjesta imali na posljednjem velikom natjecanju, na olimpijskom turniru u Rio de Janeiru.

U odnosu na posljednja velika natjecanja, u momčadi nema ozlijeđenog Marka Kopljara i Marina Marića, bolesnog Ivana Sliškovića i veterana Ivana Čupića (obiteljski razlozi), a izbornik Željko Babić i koordinator Ivano Balić nastavili su po starom, forsiranjem mladih snaga kojima je zadatak stasavanje za domaći EP sljedeće godina, na kojem će reprezentacija tražiti ono jedino što još nema - europsko zlato.

U tom je smislu bilo očekivano da je na popisu od 17 putnika njih čak sedmorica “mladaca”, koji su rođeni u razdoblju od 1992. do 1994., i čak četiri igrača koji nikad nisu nastupili na velikim natjecanjima. Debitanti na velikoj sceni su Lovro Jotić, Josip Božić Pavletić, Lovro Mihić i Tin Kontrec, a ustrajnost u podmlađivanju najbolje će potvrditi činjenica da Jotić i Božić Pavletić nemaju niti jedan nastup za reprezentaciju, osim dvije utakmice na netom odigranom Croatia Cupu u Umagu.

Tin Kontrec
Zeljko Hajdinjak / Cropix / CROPIX
Tin Kontrec

Razmišljanja četvorice debitanata pokušao je osmisliti Lovro Jotić, izvrsni srednji vanjski, igrač PPD Zagreba, koji je ove sezone i u Zagrebu tek ušao u prvu momčad nakon “putešestvija” u Umagu, Zametu i Dubravi.

- Istina je, naglo sam ušao u prvu momčad PPD-a; nakon što se ozlijedio Domagoj Pavlović iskoristio sam ponuđeno. Osjećaj je nestvaran - iskreno - ali od toga se ne živi. Nema nikakvih izgleda da kažem - pun sam sebe jer sam u reprezentaciji i zato što putujem u Francusku. Osjećaj je nevjerojatan. Najmlađi sam u momčadi, ali idem u Francusku da se dodatno potvrdim. Želim se pokazati, ne želim da me dečki gledaju kao najmlađeg...

Kao i uvijek, i Lovro potvrđuje da “senatori” i iskusni igrači odlično prihvaćaju “pridošlice”:

- Prihvaćen sam odlično, stariji dečki su super, trude se pomoći u svakom trenutku, i vrlo sam zadovoljan. Kao najmlađi, i u Zagrebu sam navikao nositi opremu, takav je običaj, i to me nimalo ne smeta. Takvo je pravilo.

Novi pristup i ubrzana igra odgovaraju mladom brzancu:

- Za mene to i nije novo jer nisam ni bio u reprezentaciji do sada, ali to mi iznimno odgovara. Tako bismo i u Zagrebu trebali igrati. Tako se dobivaju utakmice jer se tako postiže mnogo lakih golova. To mi je super, i takva mi je igra najpoželjnija.

Goran Sebelic / CROPIX
CROPIX

Lovro smatra da je grupa odlična (S. Arabija, Mađarska, Bjelorusija, Čile i Njemačka, nap. a.).

- Bilo bi prekrasno biti prvi u skupini, jer tako do finala možemo izbjeći Francuze. No, to je tako samo na papiru, mnogo se toga nepredviđenog može dogoditi, kao i u Riju, kad smo dobili Francuze i Dance pa ispali od Poljaka. Mnogo je posla pred nama, i ne treba razmišljati da ćemo lako s Mađarima i Nijemcima. To će biti “tekme na nož”. Da, nadamo se tom scenariju, ali to treba odraditi i na terenu.

Raspored je vrlo povoljan:

- Super je da posljednju utakmicu igramo s Njemačkom, a do tada se možemo dodatno uigrati. Ne trebamo nikoga podcijeniti, kao što je bilo s Katarom u Riju. Treba dobiti sve, s Mađarima će sigurno biti frka, a na kraju će doći poslastica s Nijemcima.

Momčad se dosad nije osvrtala na otvaranje sa Saudijcima, fokus je bio na drugoj utakmici s Mađarima:

- Tako je, njih moramo pobijediti, a to neće biti lako. Njihova je momčad sastavljena praktično od dvije momčadi, od Veszprema i Pick Szegeda, a vodi ih trener Veszprema. Oni sigurno nisu imali problema za uigravanje.

Lovri nije teško reći tko mu je oduvijek bio uzor:

- Ivano Balić je taj, neponovljivi. Igram na poziciji kao i on, bio mi je uzor kao klincu, a to je i sada. Nekima možda čudno zvuči, ali od današnjih organizatora igre najviše volim Palmarssona iz Veszprema. On je razigravač, ima odličan udarac, dobro igra obranu, odličan je u igri s pivotima. On ima sve, top je igrač. Tome težim i ja.

Naš debitant ne leti i svjestan je svojih sitnih manjkavosti:

- Moram se popraviti u fazi obrane. Super je to što mi to izbornik i daje. Nisam baš u Zagrebu igrao obranu, jer to odlično odrađuje Igor Vori. No, i to mi također odgovara, i siguran sam da to mogu dobro odraditi...

Linker
20. travanj 2024 11:57