Pedja Milosavljevic / CROPIX
KOMENTARI IZBORNIKA

ZA SRBIJU PRESUDNA UTAKMICA, ZA HRVATSKU SAMO JEDNA OD ŠEST KVALIFIKACIJSKIH Červaru je ovo najpošteniji ishod, a evo i reakcije srpskog izbornika

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 12. travanj 2019. 01:17

Dobar bod za Hrvatsku u Beogradu (25:25). I dalje smo prvi u skupini, čekamo Srbiju u Zadru, a tamo im neće biti lako kao u Areni u Beogradu. Nije bila savršena Hrvatska, ali je pokazala srce, borbenost i izborila bod što je veliki plus. A i Srbija je izborila nadu za prolaz na Euro, ali sada mora pobijediti u Belgiji i Švicarsku kod kuće.

Lino Červar nakon teške utakmice zaključuje:

- Bila je jedna teška, ali dobra utakmica za publiku. Sa svim problemima koje imamo dobro smo se postavili, imali 5-1, ali smo nakon dva isključenja Mandića postali mekaniji i Srbija se vratila. Kasnije smo vratili obranu, ulovili prednost domaćina, ali što je najvažnije pokazali smo zrelost i mislim da je egal najpošteniji ishod cijele priče. U poplavama svakakvih priča svi su pokazali visoku razinu samosvijesti i to je jednako važno.

Beograd, 110419.
Zagrijavanje pred kvalifikacijsku utakmicu za Europsko prvenstvo 2020 izmedju Srbije i Hrvatske.
Na fotografiji: Lino Cervar.
Foto: Pedja Milosavljevic / CROPIX
Pedja Milosavljevic / CROPIX

Za Srbiju presudna utakmica koju nije imala pravo izgubiti, za Hrvatsku samo jedna od šest kvalifikacijskih u skupini s kojom je mogla riješiti sve, ali nije bilo za glavu. Dobro se postavila Hrvatska. Krenuo je Červar sa Šegom na golu, Mandić i Božić Pavletić na krilima, Musa na crti, te u vanjskoj liniji Mamić, Duvnjak i Stepančić. Želja je bila obrana 5-1 s Mandićem naprijed i ne mijenjati igrače obrana - napad, te se tako nametnuti protivniku.

No, dva isključenja Mandića već nakon 11 minuta ponešto su promijenili u našoj koncepciji u kojoj je Mamić bio novi u odnosu na SP i dosta se teško snalazio, pa su nakon tih dobrih 15 minuta uvoda Kukić sa sredine i Pešić s crte lako pronalazili put prema raspoloženom Šegi na golu.

Hrvatska je dobro krenula sa 4:1, pa je u 11. minuti Peruničić tražio time out da bi korigirao grešku koju je napravio davši prioritet tandemu Kukić - Vujić u napadu. Nije imao s njima ono što je trebao za napasti našu zonu i tek kada je ušao Mošić, Srbija je počela igrati, a Šego biti manje siguran nego na početku.

Obrana Srbije bila je prespora za Hrvatsku. Kada je god lopta krenula brzo, to je za njih bilo neuhvatljivo. U sredini su bili teškaši Marsenić i Pušica, ali da nije bilo u posljednje vrijeme sjajnog Milosavljeva na golu, malo što bi Srbija obranila. No, greške su našu selekciju koštale sigurnog vodstva. Srbija je u 22. minuti prvi puta izjednačila na 8:8. Hrvatska je držala prednost u igri gol za gol, no ipak su domaći izgubljenu situaciju s početka doveli do 13:13 na poluvremenu.

Teško se oteti dojmu da su se ruski suci poprilično glupirali i to u zadnjih pet minuta prvog dijela. Bili su brzi na obaraču prema Mandiću i Božiću Pavletiću, a zaboravili su dosuditi dva čista isključenja na Šipiću, pa i više od toga na Božiću Pavletiću. To više nije bila mala pomoć domaćinu, već glupiranje na opće čuđenje naše klupe.

Počela je Srbija nastavak vodstvom. Krsmančić i Vorkapić su se prošetali kroz našu obranu, baš kao u prvom dijelu. Napad nas je držao, no Srbija je u obranu uložila više želje i ubrzo se digla i na plus 2 golom Zelenovića. Jednostavno su osjetili priliku protiv naše mlake obrane za ozbiljan rezultat. A onda je Červar u SP stilu vratio Mandića, Musi dao samo obranu, a Šipiću napad, uveo Vrankovića ne bi li razbudio tu obranu. No, situacija se promijenila, jer sada smo stizali prednost domaćina koji je izgledao sve sigurnije.

I onda kada se obrana popravila, problem je počeo biti napad koji je častio protivnika izgubljenim loptama. Nikako nismo uspjeli spojiti oboje. Srbija je pritisak naše obrane pokušala riješiti igrom sedam na šest, no nije to baš djelovalo uigrano, pa se borba rasplamsala u pravom smislu riječi, a s njom su se naravno probudile i tribine.

Vratila se Hrvatska u egal skok šutom Mamića u 48. minuti za 20:20. I povela šutom Duvnjaka pod rukom malo kasnije. Mijenjali smo dva igrača obrana - napad, ali smo s tim djelovali sigurnije, makar je to daleko od idealnog. Peruničić je priliku tražio u izmjeni vratara, pa je uveo Cuparu, makar je Milosavljev bio OK. I Červar je posegnuo za igrom sedam na šest da bi otupio sve oštrijeg domaćina. U završnicu se ušlo u egalu, s obostranim isključenjima. Konce su vukli Duvnjak i Karačić, Cupara je obranio Karačiću i Vanja Ilić je odletio u kontru za prednost Srbije. Hrvatska napad i time out Červar, Duvnjak gol. Zadnjih 20 sekundi za Srbiju i time out Peruničić. Kukić preko gola, faul, još deveterac na isteku vremena za Marsenića. Šego brani i kraj.

Nenad Peruničić izbornik domaćina zaključio je:

- Žao mi je da ranije nismo znali za Arenu. Mi moramo rasti, a to se najbolje radi protiv ovakvih protivnika. Nezrelost nas je koštala drugog boda, nismo ispoštovali stvari do kraja, krenuli smo rješavati stvari na pola, a to tako ne ide. Ne krivim nikoga, to je stvar zrelosti. Postoji prostor za napredak. Razumijem i pritisak i motiv, ali moraju to odraditi u glavama. Ostaje žal da nismo pobijedili velikog protivnika.

Rezultati by SofaScore

Linker
19. travanj 2024 04:56