Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
RIJEČI ZLATKA TOTA

SAME RIJEČI HVALE ZA KROS SN-A 'To je praznik sporta, ne znam zašto kolegama iz Zagreba nije toliko privlačan'

ZLATKO TOT Trener Marina Bloudeka i profesor TZK-a u virovitičkoj OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, koja već godinama dominira na Krosu Sportskih novosti
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 13. travanj 2018. 15:59

Virovitički klinci iz OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, predvođeni profesorom Zlatkom Totom, i ove će godine u velikom broju nahrupiti na Bundek, gdje se u subotu 21. travnja održava 35. izdanje Krosa Sportskih novosti. Dok se mnogim profesorima tjelesnog iz Zagreba, čak i onima koji su ostavili traga u hrvatskoj atletici, ne da trošiti slobodno vrijeme na dovođenje učenika na Kros, u manjim sredinama takvih problema nema.

Tot i ove godine priprema jaku ekipu za Bundek.

- To je nama sad već tradicija, za Kros je najlakše skupiti djecu. S obzirom na to da su ove godine uključeni i treći i četvrti razredi, vjerojatno će doći oko 60 djece i nas četiri-pet učitelja. Nadamo se opet dobrom rezultatu, odnosno da ćemo biti među prve tri škole ukupno - ističe Tot.

Brlići posljednjih godina dominiraju na Krosu, pobijedili su u ukupnoj kategoriji osnovnih škola na tri od zadnja četiri izdanja. Što je tajna uspjeha malih Virovitičana?

- U Virovitici je atletski klub osnovan tek prošle jeseni, ali kod mene u školi već godinama postoji atletska sekcija, koju vodim i iz koje crpimo rezultat. Nastojim tijekom školske godine potaknuti djecu da to zavole, ali i da ne trče samo u školi jer je to premalo. Nemamo puno istaknutih pojedinaca, u zadnjih desetak godina imali smo samo dva ili tri pobjednika, ali nastojimo da svi naši klinci budu među 20 najboljih i onda to donosi ukupni rezultat.

Profesor Tot veteran je kad je Kros SN-a u pitanju, vodio je djecu u Zagreb još u osamdesetima.

- Ja to volim, dolazio sam još kad se trčalo u Maksimiru. Drugačija su vremena bila, znao sam doći vlakom ili autobusom s jednom ili dvije ekipe. Danas od ravnatelja dobivamo autobus, ovaj ćemo put imati i dodatno vozilo jer nas ide više. Djeci je to izlet, odvedemo ih i u McDonald’s i oni uživaju u tome. Ne radim nikakav pritisak, kažem im da trče koliko mogu i da uživaju. I objašnjavam im da je trčanje najprirodniji oblik kretanja, da to nije ništa drugo nego hodanje, samo s jednom fazom leta u koracima.

Tot je i trener velike nade hrvatske atletike, europskog juniorskog prvaka na 800 metara Marina Bloudeka.

- Budući da je došao do razine na kojoj moramo paziti na sve moguće situacije i eventualne ozljede, jedino što sam mu dopustio trčati jest Kros SN-a. I klub ga je oslobodio svih kroseva, jedino će trčati na Krosu SN-a jer ga voli, uživa u tome. Ta je priredba praznik sporta jer okuplja više od 3.000 djece, pravo je zadovoljstvo vidjeti toliku mladost na jednom mjestu. Sretan je i pobjednik, ali i onaj koji dođe 150. na cilj hvali se kolegama. Još bi nas više došlo iz manjih sredina da je bolja financijska situacija i ne razumijem zašto škole iz Zagreba to toliko ne privlači. Doista ne mogu reći zašto kolege ne žele voditi djecu, pa oni mogu doći tramvajem.

Kad je u pitanju Bloudek, ambicije su ove godine velike.

- Prvi je cilj ulazak u finale na Svjetskom juniorskom prvenstvu, jer ne smije se zaboraviti koliko ima kenijskih i etiopskih trkača. A dao Bog da bude i nešto više jer Marino rijetko zakazuje na natjecanjima. Ja sam završio atletiku na fakultetu, ali kako ovdje nije bilo kluba, otišao sam u nogomet. No sad sam se, pod starije dane, vratio prvoj ljubavi i nije mi žao, pravo je zadovoljstvo raditi s Marinom. On je strašno ambiciozan i ne krije to. Imate one koji su i sposobni i ambiciozni, ali nisu to spremni popratiti trudom i radom, ali on je spreman i zato i uspijeva - zaključio je Tot.

Prijave za Kros SN-a do 17. travnja

Prijave škola za ovogodišnji Kros primaju se najkasnije do 17. travnja na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., isključivo na obrascu za prijave, koji se može preuzeti na stranici www.has.hr.
Prvi će put trčati i učenici trećih i četvrtih razreda osnovnih škola, a prvi put u povijesti organiziramo i utrku građana, koji će odraditi jedan krug dužine četiri kilometra. Prijaviti se mogu svi na stranici www.utrka.com. Start je u 9 sati, prije nego što u akciju krenu školarci. Na startu će, dakako, biti i studenti, koji za prijavu trebaju kontaktirati Zagrebački sveučilišni športski savez.

Linker
25. travanj 2024 13:19