Matthias Hangst/Getty Images
DIJAMANTNA LIGA

SANDRINIH 66 METARA NIJE BILO DOVOLJNO ZA DIJAMANT Olimpijska, svjetska i europska prvakinja zauzela drugo mjesto u Bruxellesu! Perez odnijela pobjedu

Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 06. rujan 2019. 21:58

Sandra Perković ni u drugom pokušaju nije uspjela doći do sedmog trijumfa u Dijamantnoj ligi. Na vrhu vječne ljestvice nije se uspjela pridružiti francuskom motkašu Renaudu Lavillenieju koji u razdoblju od 2010. do 2016. skupio sedam ukupnih pobjeda u najelitnijoj seriji atletskih mitinga. Hrvatska rekorderka je u jučerašnjem finalu u Bruxellesu bila druga, bacivši disk "okruglih" 66,00 metara, a pobjeda i dijamant su završili u rukama Kubanke Yaime Perez. Baš kao i lani...

Tada je Sandra došla na finalni okršaj u Bruxelles nakon što se nekoliko dana borila s virozom i visokom temperaturom. Takva iscrpljena nije mogla bolje od trećeg mjesta, a kako je pravilo da je onaj tko je najbolji u finalu ujedno i ukupni pobjednik Dijamantne lige, našoj atletičarki nije vrijedilo ništa što je slavila na sva četiri prethodna mitinga. Nadali smo se da će joj se to ove godine vratiti, da će scenarij biti potpuno suprotan od lanjskog, odnosno da će Sandra bez ijedne pobjede na kvalifikacijskim mitinzima iskoristiti spomenuto pravilo i u finalu ugrabiti dijamant i 50.000 dolara. Priča se, međutim, nije tako odigrala.

Sandrina sezona puna izazova i neočekivanih rezultata za njezine standarde u trenutku se mogla okrenuti i postati znatno vedrija. Dijamant ipak nije zablistao u njezinim rukama, ali nakon svega što se događalo i drugo mjesto (uz nagradu od 20.000 dolara) joj može biti ohrabrenje uoči glavnog natjecanja godine, Svjetskog prvenstva koje 27. rujna počinje u Dohi. Perez se u ovom trenutku čini kao favoritkinja, ali uz golemo iskustvo i sva silna zlata koja je osvojila, Sandra sigurno nije na marginama. Još jedan impuls prije Dohe može dobiti ponedjeljak kada će na Stadionu Dinamo u Minsku biti jedan od glavnih aduta reprezentacije Europe u dvoboju protiv SAD-a.

Sandra je u Bruxelles doputovala na krilima pobjede na najdražem mitingu, zagrebačkom Hanžekovićevom memorijalu. Sa 67,78 metara, svojim drugom rezultatom ove sezone, najavila je da joj je forma u usponu i da bi u glavnom belgijskom gradu mogla zadati glavobolje kubanskim suparnicama. No, Perez je jučer ipak bila na višoj razini.

Današnje natjecanje nije krenulo dobro za Sandru, u prvom ulasku u krug njezin je disk završio u zaštitnoj mreži. Vodstvo je odmah preuzela Perez, najavivši sa 65,95 da je u dobroj formi. Osim nje, samo su još Njemice Claudine Vita i Kristin Pudenz imale ispravne hice u prvoj seriji.

U drugoj je Sandra pokazala da se u Bruxelles došla boriti za pobjedu, hitac od 65,48 m lansirao ju je na drugo mjesto. Perez je i dalje bila na vrhu, ali je dobila upozorenje da je i Sandra dobra. U trećoj je rundi Sandrin disk izašao van, ali nije olimpijska pobjednica bila zadovoljna daljinom, pa je namjerno prestupila kako ga suci ne bi ni mjerili hitac. Perez je u tim trenucima i dalje čuvala vodstvo s hicem iz prve serije, no zato je u sljedećoj definitivno potvrdila da je to njezin dan. Bacila je 67,24, dok je Sandrin disk nekoliko trenutaka ranije sletio na 64,31.

Ni peta serija nije donijela promjenu na vrhu, Sandra je upisala neispravan hitac, a Perez je i četvrti put bacala preko 65 metara (65,70). Ostala je još samo jedna nada da Sandra može doći do preokreta, ali takav se scenarij ipak nije dogodio. Popravila je naša atletičarka rezultat, bacila tih spomenutih 66,00, ali to je značilo da Perez može početi slaviti svoj drugi uzastopni dijamant. Takva neopterećena je odradila najbolji hitac večeri, a tih 68,27 joj je treći rezultat ove sezone.

Treće mjesto i 10.000 dolara osvojila je Njemica Pudenz, a "kratkih rukava" ovaj je put ostala druga Kubanka Denia Caballero koja je na kvalifikacijskim mitinzima skupila najviše bodova, ali u Bruxellesu je bila tek četvrta.

------------------------------------------------------

DISK (ž)

1. Yaime Perez (Kub) 68,27

2. SANDRA PERKOVIĆ (HRV) 66,00

3. Kristin Pudenz (Njem) 63,73

4. Denia Caballero (Kub) 63,53

5. Claudine Vita (Njem) 62,15

6. Valarie Allman (SAD) 61,70

7. Nadine Müller (Njem) 61,39

------------------------------------------------------

Linker
24. travanj 2024 06:06