Martin i Valent Sinković
 REUTERS/Patrick Smith
IZ PRVE RUKE

SJAJNO OTVARANJE BRAĆE SINKOVIĆ NA PRVOJ VELIKOJ REGATI U NOVOJ DISCIPLINI 'Bilo je zabavno, ali u posljednjih 100 metara sam ‘ulovio raka’

Piše: Kristina LeovacObjavljeno: 10. srpanj 2017. 23:25

Veslačka braća Martin i Valent Sinković osvojili su srebro na svojoj velikoj premijeri u novoj disciplini. Nakon što su od 2014. i Svjetskog kupa u Francuskoj vladali u dvojcu na pariće, u kojem su nanizali 31 uzastopnu pobjedu, sada su odlučili zavladati i dvojcem bez kormilara, disciplinom u kojoj su posljednjih sedam godina, od Luzerna 2009. do prošle godine u Riju, dominirali Novozelanđani Eric Murray i Hamish Bond (71 pobjeda, od toga 69 u dvojcu “bez” i 2 u dvojcu s kormilarom).

Novozelanđani su krenuli jako brzo

Murray i Bond su se umirovili, a slučajno ili ne, i braća Sinković su u svoj pohod na svjetski vrh u dvojcu bez kormilara krenuli na regati Svjetskog kupa u Luzernu. U petak su pobijedili u kvalifikacijama, u subotu imali najbrže vrijeme polufinala, no, jučer u finalu od njih su bili bolji drugi Novozelanđani James Hunter i Thomas Murray, koji su slavili sa 6:34.50.

Ronald Gorsic / Hanza media
Ronald Gorsic / Hanza media / CROPIX

Sinkovići su u cilj ušli sa sekundom i 17 stotinki zaostatka za pobjednicima (6:35.67) te pet sekundi bržim vremenom od brončanih Francuza Valentina i Theophilea Onfroya (6:40.51).

- Ovo je sjajan početak za nas u novoj disciplini. Budući da smo imali određenih problema s mojom ozljedom rebara i da smo trenirati počeli tek 1. svibnja, nismo se mogli pripremiti na način koji smo zamislili. Zato je ovaj rezultat iznimno važan za nas - rekao je nakon utrke Valent.

- Bila je ovo stvarno zabavna utrka, ali nismo očekivali da će Novi Zeland biti tako brz na startu. Moramo im čestitati na ovoj utrci.

Sinkovići su nakon svakog prolaza bili drugoplasirani.

- Na 1.000 metara rekli smo si da moramo gurati puno jače. I bilo je dobro do posljednjih 100 metara kada sam “uhvatio raka” - objasnio je Valent razlog prvog poraza nakon 31 pobjede.

Trener Bralić će im dati pet dana odmora

- Ma, ne zamjeram ništa bratu na tom “raku”. Dogodio se baš u trenutku kad smo ih prestizali. To se događa u situacijama kad niste skroz uveslani. Nismo još “doma” u toj disciplini i dogodila se greškica, najnormalnija, ništa strašno. Bolje sada nego na SP-u - kaže Martin, koji je priznao da nije vjerovao da mogu biti tako blizu pobjedi.

2016 Rio Olympics - Rowing - Final - Men's Double Sculls Final A - Lagoa Stadium - Rio De Janeiro, Brazil - 11/08/2016. Martin Sinkovic (CRO) of Croatia and Valent Sinkovic (CRO) of Croatia react after winning gold medals at the finish. REUTERS/Murad Sezer FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.   - RTSMNVB
Murad Sezer / REUTERS

- Valent je “namirisao” nešto prije 1.000 metara da ih možemo dobiti, vidio je našu šansu, zato smo se morali dići. Iskreno, nisam vjerovao da možemo biti tako dobri već sada, zato smo u puno povoljnijoj situaciji od Novozelanđana. Čestitali smo im, ali nisu oni bili presretni zbog pobjede. Znaju da mi imamo još puno mjesta za napredak, za razliku od njih, i htjeli su nas dobiti puno uvjerljivije. Mi ćemo se sigurno dosta dići u ova dva i pol mjeseca do SP-a - najavio je Martin.

- Danas smo imali plan koji smo uspješno izvršili. Očekivali smo da se braća Sinković krenuti jače pred kraj, ali bili smo spremni za to - kratko je rekao Thomas Murray.

Sinkovići će nakon Luzerna od trenera Nikole Bralića dobiti pet dana odmora. Valent će sa suprugom na Brač, Martin će “uživati na biciklu u Zagrebu”, već u nedjelju okupit će se u Sinju.

- Imamo još puno posla za odraditi da bismo Novozelanđane pokušali pobijediti u rujnu na Svjetskom prvenstvu u Americi. Nastavljamo raditi, čeka nas mjesec dana priprema na Peruči, puno kilometara ćemo dobiti tamo, a to je ono što nam treba da bismo SP dočekali u još boljoj formi - završio je Valent.

Jučer je u B finalu samaca trebao veslati naš srebrni olimpijac Damir Martin, ali nezadovoljan svojom izvedbom i posljednjim mjestom u subotu u polufinalu, odustao je od borbe za plasman od 7. do 12. mjesta.

Linker
24. travanj 2024 12:32