Matija Djanjesic / Hanza Media / Hanza Media
ZaŠTO SU TAKO USPJEŠNI?

SLOVENSKI STRUČNJAK KOJI JE HRVATSKOJ DONIO OLIMPIJSKO ZLATO 'Slovenski sport ima manje novca, ali u Hrvatskoj ga puno lošije raspoređuju'

ANDREJ HAJNŠEK Slovenski atletski stručnjak, koji je Hrvatskoj donio olimpijsko zlato Sare Kolak
Piše: Kristina LeovacObjavljeno: 23. rujan 2017. 16:36

I njega je ulovila “velika euforija”.

- Pratio sam sve. I uživao - priznat će slovenski atletski stručnjak Andrej Hajnšek, trener našeg olimpijskog zlata Sare Kolak.

- Nisam očekivao zlato, vjerojatno nitko nije očekivao baš zlato, ali je Goran Dragić napravio izniman posao - nahvalio je Hajnšek glavnu slovensku zvijezdu.

Svi rade za sve

- Već dugo čekamo košarkašku medalju, znali smo biti blizu, ali mnogi je nisu očekivali sada jer se promijenila generacije, neki do sada ključni su otišli. Ali Goran Dragić bio je taj koji se postavio, oko kojeg se napravila reprezentacija i odradio je savršeno tu lidersku ulogu. Uz to, sve tri momčadske medalje koje smo osvojili zadnje tri godine došle su uz vodstvo stranih trenera. Imali smo Talijana na klupi odbojkaša, Crnogorca s rukometašima i sada Srbina. Ne znam je li to bilo do nekih posebnih autoriteta trenera, ali sve te tri reprezentacije djelovale su tako da su disale kao jedan. Ključ je u svim uspjesima isti, da svi rade jedan za sve. I da pojedinac ne odskače iz ekipe. To je ključ do uspjeha.

Hajnšek i Kolak
Matija Djanjesic / Hanza Media / Hanza Media
Sara Kolak i sada već bivši trener Andrej Hajnšek

Hajnšek kaže “uspjeli smo osvojiti tri velike momčadske medalje, generalno je manje novca zadnjih godina u slovenskom sportu”.

- Puno se uložilo u skijanje, u skijaške skokove, vidjet ćemo što će se tu dogoditi, trebalo bi biti rezultata. Planica se sjajno sredila, ima još samo neke detalje doraditi. Meni je žao što smo pali u mom sportu, u atletici. Doduše, i generacija se promijenila, mislim da će brzo opet doći oni koji će moći osvajati medalje.

Više slobode u odlukama

Dobro, počeli su gubiti i trenere. Hajnšek je na posljednjem SP-u bio u crvenoj, hrvatskoj trenirci, ne u zelenoj slovenskoj.

- Još uvijek sam trener i nekih slovenskih atletičara, ali da, ovaj put sam u Londonu bio Sarin trener.

Koja je razlika biti hrvatski, odnosno slovenski trener?

- U Sloveniji imate puno više slobode oko odluke o novcu. Dobijete novac za program sportaša i trener može odrediti za što će se taj novac potrošiti. Koliko za što. I dobiješ unaprijed novac, koristiš ga, daš račune i to je to. U Hrvatskoj je to naopako. Prvo, nema prenamjene sredstava. Ako ja smatram da Sari treba nečega više ili manje, ne mogu to zamijeniti. Drugo, sam platiš sve, pa tražiš povrat novca. I to da ti vrate novac ponekad traje i pola godine. U Sloveniji ima možda i manje novca u sportu, ili tu negdje, ali drukčiji je put do novca.

Linker
27. travanj 2024 06:54