JAKOV PRKIĆ / CROPIX
EKIPA ZA TOKIO

SMRZNUTI SVJETSKI PRVAK I REKORDER NA POČETKU PRIPREMA ZA OI 2020. 'Naš je san natkriveni bazen na Zvončacu'

Naši plivački dragulji Marin Mogić i Franko Grgić su s trenerom Matom Ružićem počeli pripreme za Olimpijske igre u Tokiju sljedeće godine.
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 07. rujan 2019. 14:55

Bura je potjerala oblake i u srijedu je, nakon kiše u utorak, opet svanuo sunčan dan, idealan za plivački trening na otvorenom bazenu na Zvončacu. Od sedam sati ujutro.

- Ovdje nam je najdraže trenirati, ali sumnjam da ćemo dalje od subote - prognoza je Mate Ružića, trenera Jadrana i dva hrvatska plivačka dragulja, Marina Mogića i Franka Grgića, koji su ovoga tjedna "službeno" krenuli s pripremama za Olimpijske igre u Tokiju.

- Čim temperatura noću padne ispod 20 stupnjeva, voda u bazenu se ne može zadržati na 25 stupnjeva, i to je onda znak da se moramo seliti u zatvoreni bazen na Poljudu. Tamo, nažalost, bazen dijelimo s još tri kluba.

Uz Mogića i Grgića u rubnoj pruzi, zauzete su još tri s deset plivača i plivačica prve ekipe.

- Kadetski uzrast smo poštedjeli jutarnjeg plivačkog treninga, radili su na suhom, gore na Sustipanu - rukom pokazuje Ružić prema parku, nekada groblju.

- Djeca su u ovoj dobi, do 14. godine, sklonija upalama. Popodne će u bazen kad zatopli - objasnio je Ante Mašković, njihov trener, a nekada europski prvak u kratkom bazenu na 50 metara leđno.

'Ciljamo zlato i srebro u Tokiju, nije bitno tko će od nas biti prvi'

Marin Mogić je zbog ozljede ramena morao propustiti Svjetsko prvenstvo u Guangjuu, ali je zato uživao u zlatnim medaljama Franka Grgića na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Budimpešti. Sljedeće godine je Europsko prvenstvo u Budimpešti i ono puno važnije, Olimpijske igre u Tokiju.

- Vidim se na postolju, odnosno vidim nas na postolju u Tokiju - hrabro je najavio Mogić.

- Nije bitno tko će od nas biti prvi, a tko drugi. Ovo je timski rad.

Za to ćete morati biti strahovito brzi?

- Mislim da će se za zlato morati plivati 14.30.

Znači, u vremenu svjetskog rekorda?

- Da, brže od rekordera Sun Yanga, onoga što mu je iz džepova ispadala droga.

Treneru, čujete li vi ovo?

- Dragi su meni njihovi ciljevi, ali treba puno raditi da bi se ostvarilo to što im je u glavi.

Iz ove rečenice naslućujemo da Ružić ne smatra da je to nemoguće.

- S treninzima smo počeli, dvaput ćemo otići na pripreme, u siječnju i travnju, ali to još moram dogovoriti sa savezom. Visinske pripreme? Ne, ne želim sada eksperimentirati, ali u sljedećem olimpijskom ciklusu bih i to uvrstio u program. Što se tiče malih bazena, ne planiramo više od jednog ili dva natjecanja, jer nemamo što prenijeti poslije na veliki bazen. To su dva sporta, kao veliki i mali nogomet.

Split, 040919.
Trening plivaca plivackog kluba Jadran.
Na fotografiji: Franko Grgic i Marin Mogic.
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
JAKOV PRKIĆ / CROPIX

Za ove starije nema straha, neće se razboljeti, makar ni njima nije ugodno kad izađu iz bazena. Bura se smirila, ali i dalje je puhala.

- Ja sam se smrzao - s kapuljačom preko glave i u dugom rukavu oglasio se novi dvostruki svjetski juniorski prvak i svjetski rekorder na 1500 metara, Franko Grgić nakon što je otplivao jutarnju porciju od 4600 metara.

- Popodne će otplivati 5000 metara, to je minimalac za obojicu na početku sezone - kazao je Ružić.

Sportsko društvo Jadran će u olimpijskoj godini slaviti stoti rođendan, a Ružić ima jednu veliku želju.

- Najsretniji bismo bili da se ovaj bazen natkrije balonom kako bi bio u funkciji cijelu godinu. To jest u planu, opet se konkretno priča o tome, spomenuli smo našu želju i splitskom gradonačelniku, ali nije na meni da o tome govorim. Ima u Jadranu tko o tome vodi računa. Ja mogu reći da je to naš san, da bismo tada imali više plivača i da bi naš rad bio kvalitetniji.

Iako je i ovako kvalitetan. Kako bi, inače, stvorili takva dva vrhunska plivača?

- Baš sam nekidan ove moje pitao jesu li ih motivirala Frankova zlata u Budimpešti - rekao je o "svojima" Marino Ninčević, Ružićev prvi asistent u radu s prvom ekipom.

- Dobio sam pozitivan odgovor. Ima među njima talenata, ali što je Mate rekao, uzalud ti talent bez rada. Njegovi i Mogićevi rezultati mogu im biti samo vjetar u leđa.

U međuvremenu se sa Sustipana spustio kadetski uzrast, tridesetero djece do 14 godina. Sjeli su na tribine i gledali trening prve ekipe.

- Gledati Mogića i Grgića za njih je velika stvar - objašnjava Ante Mašković.

- Oni su dokaz da je rad u klubu dobro postavljen, da postoji sustav. Moj je osnovni posao dovesti djecu u optimalno stanje da mogu razmišljati o ulasku u prvu ekipu, stvoriti odgovornost prema treningu, da znaju zašto su ovdje u sedam ujutro, da su svjesni da je svaki isplivani metar bitan. Nema ograničenja u godinama za priključivanje prvoj ekipi, u travnju smo dječaka od 12 godina ubacili u rad s njima.

Franko Grgić: S bratom sam se 'izgubio' na otocima, on je bio skiper, a ja mornar

Svima je puna kapa novinara, medija općenito.

- Nakon Budimpešte je stvarno bila navala, odradio sam koliko sam mogao i onda sam se izgubio na nekoliko dana - rekao je Franko Grgić.

- S bratom Sonyjem sam bio na Braču i po ostalim otocima. On je skiper, ja sam bio mornar.

Je li u tih nekoliko dana napunio baterije, ne znamo, ali više vremena nije imao. Sljedeći tjedan počinje škola, on će u treći razred. Obaveze se samo gomilaju. Plivačka godina bit će nikada zahtjevnija, a škola se ne smije zanemariti. U stvari, morat će još više zapeti da bi sve stigao.

- Dogovorio sam neke stvari sa školom. Ujutro ću vjerojatno propuštati prva dva sata, jer ću biti na treningu. Ako sam lani izostao oko 200 sati, sada bi to moglo biti 400. Isto tako, morat ću puno prije završiti sa školom, prije svibnja kao što je to bio slučaj do sada.

U svibnju je Europsko prvenstvo u Budimpešti, tamo gdje je nedavno osvojio dva juniorska svjetska zlata.

- Zna se da su Olimpijske igre važnije, Europsko prvenstvo će nam biti test na tom putu. Kroz pripreme moramo riješiti prilagodbu na dvije utrke u dva dana, kvalifikacije i finale, što do sada nije bio slučaj na juniorskim prvenstvima.

Kad ga uhvati kriza, što više pati? Škola ili plivanje?

- Škola, naravno. A tko voli školu? Uostalom, draže mi je trenirati. I kad sam najumorniji lakše mi je napraviti trening.

Franko Grgić izazvao je veliku i zasluženu pozornost, puno se priča o njegovim mogućnostima, uspoređuju ga po talentu sa svjetskim plivačkim legendama...

- Ne bih ja toliko ulazio u detalje - oprezan je europski prvak iz Valencije prije 19 godina.

- Nije sporno da Franko ima talent, taj osjećaj za vodu, ali bez rada i discipline ne bi bilo ništa. Točnije, bez pametnog rada.

Split, 040919.
Trening plivaca plivackog kluba Jadran.
Na fotografiji: Franko Grgic, Marin Mogic i trener Mate Ruzic.
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
JAKOV PRKIĆ / CROPIX

Za što odgovornost preuzima Mate Ružić. Uz njega su, osim Maškovića i Ninčevića, treneri još Damir Petrić, Joško Kuhar i Kristina Grgin.

- Nije ovo lako izdržati - referirao se Ružić na medijsku slavu.

- Taman sam zaboravio na onaj prvi val, koji se dogodio kad je Franko isplivao olimpijsku normu u ožujku, a sada ovo. Mobitel mi zazvoni sto puta dnevno, uglavnom su nepoznati brojevi. Ne mogu to sve stići i svima odgovoriti. Najbolje mi je kad me prijatelji upozoravaju gdje je nešto izašlo o nama, pitaju me jesam li vidio, ali tko će sve to popratiti?

Nastavite li ovim tempom s uspjesima, trebat će vam PR služba.

- Drago mi je da smo baš mi pokazali da plivanje u Hrvatskoj postoji. Nadam se da će porasti popularnost plivanja. Naše je da ostanemo zdravi i nastavimo raditi kao dosad.

Skromno, zar ne? A kako drugačije?

Linker
25. travanj 2024 17:36