CROPIX
SAD JE ZDRAVLJE NAJVAŽNIJE

ŠOK IZ ITALIJE: SANDRO SUKNO ZBOG PROBLEMA SA SRCEM NE SMIJE IGRATI Talijani zabranili nastup! Hrvatski liječnici iznenađeni, oglasio se i sam Sandro!

Piše: Dean BauerObjavljeno: 23. prosinac 2017. 17:56

Sandro Sukno neće zaigrati ni jednu utakmicu do konca ove sezone pod kapicom Pro Recca! Ovakvu je vijest jučer službeno objavio Maurizio Felugo, predsjednik talijanskog vaterpolskog prvaka temeljem liječničke dokumentacije nakon nalaza novih pretraga srčane aritmije kapetana Barakuda obavljenih proteklog tjedna.

Zdravlje kao prioritet

Iskreno, šokantna informacija tim prije što su prijašnjih tjedana, dok je Sukno bio na prisilnom dvomjesečnom mirovanju, neki pokazatelji govorili suprotno. Od hrvatskih liječnika pa do samog Sandra Sukna. Ono u što smo vjerovali bilo je zapravo davanje zelenog svjetla i Sukno u bazenu odmah nakon Božića. Sada ispada da ga pod kapicom talijanskog prvaka nećemo vidjeti do svibnja 2018.

- Uvijek je bolno prisiliti sportaša da ne nastupa, kako s ljudske točke gledišta, tako i s čisto sportske razine - rekao je Maurizio Felugo za službenu web-stranicu Pro Recca.

- Međutim, zaštita zdravlja sportaša uvijek je bila i ostaje apsolutni prioritet, pa tako i u ovom slučaju. Želim ovim putem još jednom zahvaliti profesoru Paolu Zeppilliju, vrhunskom stručnjaku s Klinike Gemeli u Rimu, koji je preuzeo i pratio Sandrovo zdravstveno stanje iskazujući neizrecivu profesionalnost i veliku humanost. Sportska medicina u Italiji potvrdila se kao predvodnik kvalitete kontrole i pozornosti zdravlja sportaša. Naše prinudno odricanje od usluga jednog od najboljih igrača na svijetu snažan je udarac našim sportskim ambicijama u Italiji i Europi, ali, kao i toliko puta dosad, Pro Recco će znati nadjačati i taj problem - zaključio je Felugo.

Nove detaljne pretrage

Dakako, kontaktirali smo i kapetana svjetskih prvaka. Uvijek susretljiv, visoko profesionalan i u tom pogledu, ovaj je put jednostavno - zanijemio. Sve što je jučer mogao reći bilo je u sažeto SMS poruci.

“Nisam baš od priče... Iz Rima mi ne daju dozvolu za igranje. Tako da sam s Italijom završio, a za daljnju karijeru ću napraviti još pretraga pa ćemo više znati.”

Al Bello/Getty Images
Al Bello/Getty Images / Getty Images

Vijest koja se Sukna ostavila bez teksta, nas iznenadila, jednak je učinak imala i na liječnike u HVS-u i stručni stožer naše izabrane vrste.

- Svi smo očekivali nešto sasvim drugo, ljepše i bolje - jučer će prof. dr. Boris Labar.

- Posebice stoga što naš stav, mislim na hrvatske liječnike, nije takav. Uvažavamo stav talijanskih kolega, to nas sada obavezuje da napravimo nove konzultacije u Hrvatskoj. Nećemo tek tako odustati od svega, posebice što postoje indicije, i to objektivne, da Sandro Sukno može normalno nastaviti natjecateljsku karijeru.

Ono što slijedi su dodatne pretrage. Sada isključivo u Hrvatskoj?

- Upravo tako, napravit ćemo pretrage, konzultacije, vrlo detaljne u relevantnim centrima. Nećemo govoriti gdje ćemo ići, niti kada dok ne budemo stopostotno sigurni - zaključio je dr. Labar.

Sve uvijek bilo čisto

Dakako, nema baš nikakve dvojbe da je zdravlje svakog pojedinca apsolutni primat i oko toga nema rasprave. No, jednako tako je sigurno i sljedeće: Sandro Sukno svih je godina i u Hrvatskoj i u Italiji, kada je igrao za Pro Recco, prolazio detaljne liječničke preglede. Nalazi su uvijek bili čisti kao suza. Jednako tako, i danas hrvatski liječnici napominju da urođena srčana anomalija Sandra Sukna nije takve naravi da bi mu ugrožavala sportsku karijeru, da bi je prekidala, u konačnici ako mu je urođena, znači da baš nije od jučer! Prije pola godine najbolji igrač na svijetu Sandro Sukno briljirao je na Svjetskom prvenstvu, bio temeljni kotačić stroja za zlato, a onako kako je igrao i u kojem ritmu, tako baš ne igra netko tko je bolestan. Uz dužno uvažavanje medicinske struke. Da ne velimo da je Sandro Sukno osobito briljirao posljednje tri utakmice, finale protiv Mađara, polufinale protiv Srba i četvrtfinale sučelice baš Italije, koju je gotovo pa sam pobijedio.

Ponavljamo, uvažavamo liječničke stručnjake, tako i talijanske, ali imamo još veće povjerenje u hrvatske. U još jedne detaljne pretrage kod nas. To je sada najbolje rješenje.

Prva vijest o problemima najboljeg svjetskog vaterpolista došla je 13. listopada iz Italije: Na sistematskom otkriven oblik aritmije

Iz Italije je 13. listopada 2017. doprla prva vijest o srčanim problemima najboljeg vaterpolista svijeta. Tjedan dana prije početka Serie A igrači Pro Recca imali su sistematski pregled, lampica se upalila kad je na red došao Sando Sukno. Obavljena su dodatna testiranja srčanih problema, oblika aritmije, iza svega je stao jedan od najboljih europskih stručnjaka dr. Paolo Zeppilli. Trenutačno je “spuštena rampa”, preporučeno dva mjeseca odmora. Nikakvi treninzi, plivanje, još manje utakmice.

- Mislim da sam više preventivno zaustavljen, da me se poštedi treninga, napora, bazena. Čisto da vidimo kako to ide dalje jer srce je ipak dosta ozbiljna stvar. Zdravlje je sada najbitnije, stoga sam napravio malo detaljnije preglede - rekao je tog dana Sukno za SN.

Prije neki dan na Noći svjetskih prvaka u organizaciji HVS-a Sukno se baš bio vratio s novih kontrolnih pregleda u Italiji.

- Pričekat ćemo nalaze, ali nekako mi se čini da je sve u redu - tada će Sukno.

Jučer mu je zabranjen ulazak u bazen za najmanje pola godine, barem što s tiče Pro Recca, Serie A.

Hrvatska reprezentacija? Nagađati sada o tome bilo bi naklapanje, posebice dok se ne obave dodatni pregledi. Zasad posljednju utakmicu odigrao je 29. srpnja u finalu SP-a u Budimpešti.

Linker
16. travanj 2024 13:18