Bozidar Vukicevic / CROPIX
PROSLAVA VELIKOG ROĐENDANA

SPORTSKO I ZABAVNO ISKUSTVO KOJE TRAJE VEĆ 75 GODINA UPOTPUNIT ĆE VELIKO SKIJAŠKO IME Ivica Kostelić jedri na Viškoj regati

Na regati koja počinje u petak i završava u nedjelju očekuje se više od tisuću jedriličara i više od 150 posada iz cijele Europe.
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 17. listopad 2019. 13:16

Viška regata ove godine obilježava jubilej kojim se ne može ponositi mnogo sportskih natjecanja: već 75 godina na ovom događaju splitski Jedriličarski klub Labud okuplja ono najbolje od hrvatskog i europskog jedrenja, bilo da se radi o ljudima željnima sportskog nadmetanja ili onima koji naprosto uživaju u suživotu s prirodnim elementima. I ove godina Viška regata doseže svoje rekorde popularnosti - očekuje se više od tisuću jedriličara i više od 150 posada iz cijele Europe.

Prema dinamici dosadašnjih prijava vidljiv je ogroman interes i sve veći broj prijava profesionalnih posada, a prijave ukazuju kako se povećava i interes međunarodnih natjecatelja te se očekuju posade iz desetak država. Kakvi će vremenski uvjeti pratiti jedriličare zasad je nezahvalno prognozirati, ali sigurni smo kako će i u svom jubilarnom izdanju ova najveća jadranska odobalna regata tražiti maksimum znanja i iskustva od posada.

I sport i zabava

Ova najprestižnija hrvatska regata i ove će godine pružiti i sportsko i zabavno iskustvo, kako izravnim sudionicima, tako i njihovim prijateljima i gostima.

Među prijavljenima ponovno se nalaze mnoga poznata lica: glumac Vedran Mlikota, glazbenici Marijan Ban i Jurica Pađen te ugledni poslovni ljudi poput proslavljenog hrvatskog košarkaša Željka Jerkova, Joška Berketa, vlasnika Marine Kaštela, Zvonka Kotarca, dalmatinskoga građevinara i vlasnika splitskih hotela Atrium i Amfora Resort, Nike Deškovića, vlasnika njemačke tvrtke za on-line trgovinu automobilima Instamotion, Darka Smrkinića, vlasnika zadarskog Radija 057 i Saše Kekovića, crnogorskog građevinskog poduzetnika.

Ipak, najveće ime bit će sudjelovanje jednog od naših najboljih sportaša svih vremena, četverostrukog osvajača olimpijskih medalja (četiri srebra), skijaša Ivice Kostelića, koji dotjeruje svoj brod u Marini Kaštela.

- Od ove godine započinjemo s novim iskoracima u organizaciji i pozicioniranju Viške regate, prije svega kako bismo pomirili njenu sportsku i revijalnu stranu. Pozivamo stoga jedriličare, kao i sve zaljubljenike u more, vjetar i otok Vis da nam se pridruže i svojim prisustvom uveličaju ovaj jedinstveni jedriličarski događaj i jubilej, 75 godina Viške regate - rekao je Ante Mlikota, predsjednik Jedriličarskog kuba Labud.

Na samom startu u Splitu u petak, lukobrani Splitske luke i ACI-ja, te Sustipan ponovno će biti prekrasan prirodni amfiteatar za praćenje starta regate, a Višani će na svoje doći u subotu i uživati u regati u Viškoj vali, ali i mnogim drugim zabavnim programima, koje su organizatori pripremili za natjecatelje, goste i mještane Visa.

I vina i kolača i fažola...

U petak od 15 sati u Visu kreće tradicionalna podjela fažola i brujeta za sudionike regate, a potom i prigodna prodaja kolača (OŠ Vis) ispred općine.
Subota u Visu starta “Regatom u Viškom portu”, koja uvijek privlači mnoštvo gledatelja zbog svoje atraktivnosti. Dan se nastavlja domjencima i degustacijama u organizaciji Turističke zajednice Visa i grada Visa, počevši od 18 sati dodjelom pokala pobjednicima regate u luci Vis te domjenka za koje brinu učenici SŠ Antun Matijašević Karamaneo. Događanja u samom Visu nastavljaju se prodajom autohtonih viških sorti vina, rakija i likera te ostalih viških specijaliteta (na trgu ispred općine).

U nedjelju regata iz Visa kreće u 9 sati, a Split će pobjednika dočekati već oko 12 sati, na velikom molu ACI marine.

Linker
19. travanj 2024 17:50