Autor: Star Sailors League
NATIONS GOLD CUP

SVI NAJBOLJI NA OKUPU! HRVATSKI DREAM TEAM PROTIV SVIJETA Bogati nemaju nikakvu prednost, svi jedre na istim brodovima, a troškove plaća organizator

Od 2021. godine trebalo bi zaživjeti novo natjecanje, Nations Gold Cup, prvo u kojem bi se natjecale jedriličarske nacionalne reprezentacije, a među njima i Hrvatska
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 16. travanj 2019. 16:18

U Lausannei, u prikladnom okruženju Olimpijskog muzeja, svečano je prezentirano novo jedriličarsko natjecanje, Nations Gold Cup, koje bi trebalo biti jedriličarska verzija nogometnog SP-a.

Jedrenje, naime, ima gomilu klasa i natjecanja, ali nema nešto što bi se moglo poistovjetiti s nacionalnom reprezentacijom, a upravo je to želja Gold Cupa: da se na jednom mjestu okupe najbolji jedriličari svijeta, i olimpijci i sudionici America’s Cupa i Volvo Ocean Racea u svih ostalih velikih događaja te da predstavljaju reprezentaciju svoje države pa da se u izravnim okršajima na velikim brodovima iskristalizira koja je doista najbolja jedriličarska nacija na svijetu.

Među dionicima tog novog projekta je i Hrvatska, koja će, naravno, također imati svoju posadu spremnu za borbu s ostalim velikim jedriličarskim nacijama.

- Ideja je doista dobra i sve što sam dosad čuo o njoj i vidio na papiru djeluje mi odlično - rekao je Šime Fantela, naš olimpijski zlatnik iz Rija, a koji će obnašati dužnost hrvatskog kapetana u spomenutom Nations Gold Cupu.

- Za početak bit će zanimljivo vidjeti taj okršaj nacija jer govorimo o brodovima s devet članova posade i pravilo nacionalnosti će se primjenjivati u 100-postotnoj mjeri, dakle neće se moći dovoditi stranci na svoj brod. To je ono novo što Nations Gold Cup nudi jer na olimpijskim igrama imate maksimalno dvojicu iz iste države na jednom brodu, a na regatama velikih brodova, krstaša, uvijek su praktički izmiješane posade i tu nema nekog nacionalnog identiteta.

U slučaju Hrvatske, a vjerojatno će tako biti i s ostalim posadama i nacijama, već sada možemo najaviti da će nas predstavljati jedriličarski Dream Team.

Autor: Star Sailors League

- Da, vjerujem da ćemo na našem brodu imati sve najbolje od hrvatskog jedrenja - kaže Zadranin.

Pametno biranje

Zamislite posadu u kojoj bi zajedno jedrili Fantela, i brat Mihovil također, Igor Marenić, zlatni Šimin partner iz Rija iz klase 470, srebrni olimpijac i svjetski prvak Tonči Stipanović (laser), Pavle Kostov i Petar Cupać, trostruki olimpijci u 49eru, laseraš Filip Jurišić, “finnci” Josip Olujić i iskusni Marin Mišura, Nenad Bugarin, daskaš i trostruki olimpijac Luka Mratović, pa zašto ne i iskusni veterani Karlo Kuret i Ivan Kljaković Gašpić, ili i djevojke Enia Ninčević i Mihaela de Micheli Vitturi... Posadu će brojati 11 osoba, devet na brodu, dvije rezerve.

- Imamo hvala Bogu široki pool jedriličara, ali ono što je također važno naglasiti je da se više od polovice posade određuje prema renkingu. Kapetan ima pravo izabrati do petorice članova, ostatak ulazi na temelju SSL renkinga, s time da i one koje kapetan bira moraju biti na toj SSL ljestvici.

Riječ je o renkingu Star Sailor League (SSL), također jednom od noviteta jer je to lista koja namjerava “u isti koš” ugurati baš sve jedriličare, bez obzira iz koje su klase. Trenutačno naime postoje renking-liste unutar klasa, ali ne i jedinstvena za sve jedriličare.

- To isto daje određenu draž jer trebat će malo kalkulirati i pažljivo birati, jer neki će jedriličari, a to bi zapravo trebali biti oni najbolji, automatski po renkingu ući u posadu, pa nema smisla da ih kapetan bira - objašnjava Fantela.

- Zato će trebati pametno birati i uzimati neke ljude s iskustvom s velikih brodova jer ono može biti jako dragocjeno.

I Šime ima već takva iskustva, uostalom i sada je aktualni član Nahite u klasi wally, a odnedavno i strateg na Bronenosecu, brodu ruskog vlasnika u klasi TP52.

Nations Gold Cup će se, pak, jedriti u ekskluzivnim brodovima od 45 stopa izrađenima samo za to natjecanje. Doduše, u osnovi će to biti brodovi poznate klase RC 44 s određenim preinakama, ali će se posebno brendirati za NGC. Šime je njome plovio prije sedam godina u Rovinju...

Velika prilika

- Ma, to je vrhunska jedrilica i jako atraktivna, s velikim jedrima i kompleksnim sustavima za manevriranje. Brod kao takav je vrhunac današnje tehnologije, rekao bih da je to odmah stepenica ispod onih koji se koriste za America’s Cup.

Inače, iza cijelog projekta stoji Star Sailor League (SSL), odnosno konkretnije Michel Niklaus, bogati švicarski biznismen zaluđen jedrenjem i koji ne štedi u promociji svog omiljenog sporta.

- On plaća zapravo sve ovo jer troškove za sudjelovanje mi nećemo gotovo ni osjetiti. SSL plaća i brodove, i treninge, i opremu, i smještaj, a na nama su samo troškovi putovanja. I kažem, ovo je baš sjajna prilika za jedriličare iz malih, olimpijskih klasa da se probiju na velike brodove jer to je inače prava rijetkost - podvukao je Šime Fantela, kapetan onoga što će se moći zvati hrvatski jedriličarski Dream Team.

Fantela, Stipanović, Marenić, Mišura, Kostov, Vujasinović... zajedno na istom brodu u sudaru protiv ostalih velesila, Australije (Tom Burton, Mat Belcher, Tom Slingsby, Dean Barker...), Velike Britanije (Iain Percy, Paul Goodison, Giles Scott...), Novog Zelanda (Peter Burling, Hamish Pepper, Blair Tuke...), Brazila (Robert Scheidt, braća Grael, Jorge Zarif...), SAD-a (Paul Cayard, Mark Mendelblatt, George Szabo...)... To su “tone” olimpijskih i svjetskih medalja, pobjednici America’s Cupa i ostalih velikih natjecanja. Takav skup jedriličarskih zvijezda nikad prije nije okupljen.

U nogometu su okršaji Njemačke i Brazila ili Argentine i Španjolske jedinstvene utakmice, takvo što s pokojom iznimkom nemoguće je dobiti na klupskoj razini jer sudari reprezentacija ipak su viša razina. Nikakve druge utakmice ne mogu privući toliku pozornost i toliku navijačku strast kao što to čine reprezentativne utakmice. Vrijedi to i za rukomet, košarku, vaterpolo, a sada bi i jedrenje s Nations Gold Cupom trebalo dobiti nešto slično.

Linker
17. travanj 2024 10:47