Screenshot: Facebook
INCIDENT U EBELU

TENZIJE KAKVE LEDENA DVORANA NE PAMTI Medveščakov igrač nakon brutalne tučnjave: 'Krenuo je šakom i palicom prema mom licu, ja sam se samo branio'

TOM ZANOŠKI Hokejaš Medveščaka nakon nedjeljne tučnjave s igračem talijanskog Bolzana, u kojem je 2014. bio na probnom roku, ali nije prošao
Piše: Edi DžindoObjavljeno: 19. prosinac 2017. 17:35

Iako su daleko najbolji pojedinci u slabašnoj nedjeljnoj predstavi Medvjeda protiv talijanskog Bolzana (poraz 2:1) bili Tyler Morley i vratar Kevin Poulin, Tom Zanoški trenutačno je igrač zagrebačke momčadi o kojem se najviše priča. Kraj prve trećine bio je toliko zanimljiv da se nitko u Ledenoj gotovo nije usudio ni trepnuti, no ne zbog kvalitetnog i dinamičnog hokeja, već zbog tenzija, koje su porasle do astronomskih razina.

Na ledu je to sve izgledao kao pojačani natjecateljski naboj, koji se u hokeju tolerira više nego u ostalim sportovima, međutim nesportsko ponašanje izvan terena za igru ne mogu podnijeti ni hokejaši, koliko god to tolerirali na ledu. Podsjetimo, dok je u tunelu između leda i svlačionica Zanoški taman dolazio na red dati izjavu za austrijski Servus TV, napao ga je igrač Bolzana Cristopher DeSousa, iz čega je nastala tučnjava, koju su na kraju uspjeli razdvojiti suci i redari, ali i igrači Bolzana (uz malu pomoć DeSousi).

Suci nisu informirani

Zanoški je opisao što se točno dogodilo...

- Čekao sam svoj red za tv-studio, kad mi je protivnički igrač došao s leđa, počeo dovikivati i provocirati. Kad sam se okrenuo i odgovorio mu da nije nimalo sportski to što radi, krenuo je šakom i palicom prema mom licu. Tad sam se počeo braniti i odgurnuo sam palicu, na što je on naglo reagirao, a ja sam se obranio - objasnio je 33-godišnji Zanoški svoj sukob s igračem Bolzana, kluba iz kojeg je 2014. Zanoški potjeran nakon mjesec dana probe.

Pretpostavili su mnogi da su u masovnom naguravanju na ledu tik prije incidenta DeSousa i Zanoški imali neke verbalne izmjene zbog kojih je Kanađanin u talijanskom klubu posegnuo za opisanim napadom u tunelu, no jedan od najiskusnijih hokejaša u redovima Medveščaka to je demantirao.

- Nismo se ranije zakačili na ledu, odnosno ne na ovoj utakmici, ali imali smo neka neslaganja u ranijim međusobnim utakmicama - rekao je Zanoški.

Očito se i DeSousa, kojem je ovo prva sezona u EBEL-u, toga sada sjetio, makar nije izabrao ni mjesto ni vrijeme, pa ni način na koji će raščistiti račune s igračem Medveščaka.

Uz incident i konflikt dvojca, i sudačka odluka za kazne je isto toliko bizarna. I DeSousa i Zanoški dobili su kaznu neigranja do kraja utakmice, pa iako se igrač Medveščaka samo branio, na kraju je izvukao deblji kraj. Nismo imali priliku vidjeti reakciju Zanoškog tijekom utakmice jer je kazna donesena za vrijeme pauze između trećina, a Zanoški je obaviješten u svlačionici.

Reagirao je dan nakon utakmice, vjerojatno puno mirnije, nego što je reagirao u nedjelju navečer dok je još bio pun adrenalina.

- Ne mogu komentirati sudačke odluke, no rekao bih da kazna pokazuje da nisu imali informacije o tome što se dogodilo, odnosno što je uzrokovalo situaciju - komentirao je Zanoški zakasnjeli dolazak sudaca na mjesto tučnjave, koji je očito utjecao na stegovne mjere.

Danas protiv Red Bulla

I pitanje je jesu li to jedine budući da vodstvo lige može još donijeti i naknadne.

Zanoški je, inače, poznat kao hokejaš koji se ne libi skinuti rukavice i koristiti šake, ali uvijek u skladu s hokejaškim pravilima, dakle na ledu gdje je tučnjava svojevrstan ritual.

- Nikad mi se ovako nešto nije dogodilo, da se tučnjava “preselila” u svlačionicu ili izvan dvorane - dodao je Tom.

Situaciju iz Ledene prenio je cijeli svijet. Velike sportske medijske kuće poput Eurosporta i ESPN-a javljale su o ovom događaju, što nije čudno jer je ovakva tučnjava bila previše čak i za hokej, ali Tom Zanoški ipak gleda na svoju momčad, na ono što se događa na ledu i zanima ga kako će Medvjedi izaći iz ove negativne serije od sedam poraza.

- Rekao bih da je to takva serija i da će sve bit dobro. Igramo dobro, no, golovi nam ne idu. Imamo prilike uskoro sve popraviti i vjerujem da ćemo uspjeti. Dobra smo momčad.

Pod “uskoro” Zanoški misli već na danas i na meč protiv Salzburga (19.15), koji je, za razliku od Medveščaka, u fenomenalnoj formi. Na nizu je od pet pobjeda u posljednjih pet susreta i sigurni su članovi doigravanja sa 48 bodova na četvrtom mjestu EBEL-a.

Nešto što bi moglo razveseliti navijače Medvjeda uoči gostovanja jest da je u posljednjem srazu ovih momčadi Medveščak slavio 6:3...

Linker
22. travanj 2024 07:46