CROPIX
NAŠ STRUČNJAK ZA ‘MAĐARSKA PITANJA’

TRENER GYÖRA ZDRAVKO ZOVKO O O OKRŠAJIMA HRVATSKIH PRVAKA S MAĐARIMA 'Zagrebov najveći posao bit će zadržati Szegedov napad ispod 30 golova'

Podravka je u subotu od 15.00 sati u Budimpešti protiv Ferencvarosa, a Zagreb u nedjelju u 17.00 doma protiv Szegeda.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 17. listopad 2019. 12:50

Zdravko Zovko je naš multipraktik za mađarska pitanja. Trenutačno trener ženskog Györa, nekad Veszprema, koji mađarske rukometne prilike pozna savršeno čak i kad kaže “nisam toliko u muškom rukometu trenutačno”. A kako Zagreb uskoro igra sa Szegedom, a Podravka s Ferencvarosom, jasno je da je tema dovoljno.

No, počinjemo s Györom?

- Pa, solidno zasad, ništa više od toga. Možda je tek zadnja utakmica bila iznad toga, ali sve ostalo ne. Imali smo mnogo problema, ozljeda, rekao bih da tek hvatamo ritam.

Najveći domaći konkurent Ferencvaros nije startao idealno?

- Ferencvaros je pomladio ekipu, to je sada skup mladih mađarskih reprezentativki, poput Kluibert, Hafre, Marton koje dominiraju u svom uzrastu. Ne bih rekao da su unatoč dvama porazima izgubili neočekivano, jer riječ je o vrhunskim protivnicima Metzu i Vipersu.

Realni Vujović

Tu je i Podravka?

- Ona je pokazala da može pobijediti Vipers i bit će jako zanimljivo vidjeti kako će se nositi s Ferencvarosom koji je bez obzira na poraze na startu u naponu snage. Mislim da bi s dva boda iz ta dva susreta s Mađaricama Podravka imala dobru priliku u iznimno jakoj skupini.

Kako igraju hrvatski aduti u Mađarskoj?

- Kobetić i Ježić standardno dobro u Siofoku, koji oscilira na startu, Jovetić je dobra u Szombathelyu, Litre u Kisvardi u kojoj se u posljednjim kolima kao strijelac sa 4 i 2 gola pojavljuje Petika, što je svakako dobro. Mislim da je kapital imati igračice u ligi kao Mađarska koja je najjača u Europi i to bi svakako trebalo pretvoriti u plus. Jasno, uvijek ću spomenuti veću angažiranost svih oko ženskog rukometa. Mislim da ide na bolje i nadam se da će se zadržati.

Dodao je...

- Sve što se dogodi kao uspjesi mladih selekcija, pojava dobrih mladih igračica ili pojava Bjelovara koji radi dobro za ženski rukomet je plus. I ove utakmice s Njemačkom su prilika da se pokažu u dobrom svjetlu.

Zagreb u nedjelju igra protiv Szegeda. Kako vam se čini Szeged u ovom trenutku?

- Jako dobro, kao i svake godine u ovo vrijeme. Mislim da lani do Božića nisu izgubili ništa. Vrlo dobra momčad, koja je dugo na okupu, s igračima koji imaju puno velikih utakmica. Činjenica da su dobili Barcelonu, da su kroz Aalborg prošli lako sa +7 govori o kvaliteti. Iskreno, ja sam ih i lani vidio na F4 u Kölnu.

Kakve su realne šanse Zagreba?

- Mislim da je Vujović stvari postavio realno, da pokušava igrati ono što mu dopuštaju mogućnosti. Možeš ti željeti igrati brzo, ali ako za to nemaš mogućnosti i kvalitetu, to je nemoguće. U ovom trenutku Vujović Zagreb vraća obrani i disciplini, koliko će u tome uspjeti teško je reći u kratkom vremenu, ali već u Flensburgu su pokazali da se može. I zato sam uvjeren da će protiv Szegeda Zagreb dati zadnje mogućnosti da se pokrene s dna tablice.

Puno je opasnosti od Szegeda?

- Rekao bih da je napadačka disciplina njihova najveća kvaliteta, a baš tu obrana mora biti savršena da bi ih spriječila. Vrlo su uigrani, godinama igraju zajedno, od lani praktično nema promjena u tom segmentu. Oni nisu trkački jaka momčad, ali su vrlo detaljni i precizni u tome što rade, a rade sve u visokom ritmu, jer imaju velik izbor igrača. Zaustaviti ih u tom napadačkom dijelu, svesti utakmicu na ispod 30 golova bit će najveći posao Zagreba. Ako to uspije... Osim toga, Mikler i Alilović su dva vrsna vratara i oni će svojih 12 -15 obrana uvijek dosegnuti i jako je važno da na tom planu Zagreb može pratiti igru, kao što je to u Flensburgu napravio Ristanović.

Szeged je favorit, ali...

Dobra strana priče isto postoji.

- Zagreb uvijek igra dobro sa Szegedom, mislim da je lani bilo -1 u Osijeku i egal u Szegedu, a ta saznanja su vrlo važna za momčad u situaciji u kojoj je Zagreb trenutačno. Szeged je favorit, no kažem s izuzetnom disciplinom igre i raspoloženim vratarima Zagreb može imati priliku iznenaditi.

Ponovit ćemo, Podravka je u subotu od 15.00 sati u Budimpešti protiv Ferencvarosa, a Zagreb u nedjelju u 17.00 doma protiv Szegeda.

Linker
25. travanj 2024 14:39