Ivica Tucak
 REUTERS/Laszlo Balogh / REUTERS
BARAKUDE 5. U SVJETSKOJ LIGI

TUCAK POHVALIO REPREZENTATIVCE ZA POŽRTVOVNOST, ŽELJU I HTIJENJE 'Da se igrala još jedna četvrtina, netko bi ‘umro’ u bazenu'

Piše: Dean BauerObjavljeno: 25. lipanj 2018. 14:05

Dvije i pol godine. Toliko je vremena proteklo od posljednjeg natjecanja koje hrvatski vaterpolisti, seniorska reprezentacija, nisu završili s nekom od medalja oko vrata. Od EP-a u Beogradu u siječnju 2016. Od tada su osvojeni, redom: srebro na OI u Riju 2016, srebro u Svjetskoj ligi 2017. u Ruzi, zlato na SP-u u Budimpešti 2017, zlato na Europa kupu u Rijeci 2018.

Na završnici Svjetske lige u Budimpešti osvojeno je “tek” peto mjesto. Ovako napisano možda će nekog navesti na zaključak da je riječ o dramatičnom upozorenju, no, istina je drukčija. Da su Barakude kojim slučajem u Duna Areni osvojile i zlato, ne bi se od toga radio veliki spektakl i silan uspjeh. Isto vrijedi i za peto mjesto. Razlog? Neka se čelnici FINA-e ne uvrijede, ali Svjetska liga nikada nije imala, niti će imati osobitu težinu, “debelo” je to natjecanje ispod OI, SP-a i EP-a.

Bit će još prilika

Nadalje, završni turniri Svjetske lige svake se godine pretvaraju u samo i isključivo pripremno natjecanje za ona istinski bitna, kao što je ove godine kontinentalna smotra u glavnom gradu Katalonije. Treće, organizirati turnir jedva četiri dana po okončanju klupske sezone, a manje od mjesec dana uoči EP-a znači da oni koji stoje iza ovakvog projekta nemaju pojma o sportu. No, to je već neka druga tema.

Nas je više zanimalo izbornikovo viđenje Hrvatske u Budimpešti, na ovakvom turniru.

- Iskreno bih želio pohvaliti igrače za požrtvovnost, želju i htijenje koji su iskazali u danim okolnostima - u početku će Ivica Tucak.

- Na žalost, što zbog izostanka nekih igrača zbog ozljeda, pa onog najbitnijeg zbog umora, koji je bio i te kako vidljiv, posebno kod nositelja igre, mi u ovom trenutku jednostavno nismo mogli više. U svakoj smo utakmici bili bliže pobjedi od suparnika, ali dvije smo izgubili nakon izvođenja peteraca. Baš tu je bilo vidljivo da je umor učinio svoje. Opet, i nakon poraza petercima u četvrtfinalu od Mađara, dignuli smo se, pobijedili u posljednje dvije i ne mogu biti nezadovoljan. Jasno, žao nam je svima što nismo osvojili zlato jer smo to željeli, ali bit će prilika.

Jednu je stvar odmah, još tijekom turnira, Budimpešta pokazala Barakudama i našem stožeru.

- Svi dečki će dobiti odmor do četvrtka, ali uvidjeli smo da ćemo morati raditi neke grupe u programu rada za određene skupine igrača, zato što su neki potrošeni do iznemoglosti, moramo im dati dodatan odmor. Moja je želja da želja i glad za pobjedom 13 igrača koji će doputovati u Barcelonu na EP bude na maksimumu, a to je nemoguće očekivati od umornog sportaša.

Ispraznile se baterije

Podsjetimo da u Budimpešti nije bilo ozlijeđenog Jokovića, da nisu nastupali poradi odmora ni Lončar i Macan. No, zamijetili smo jednog čije je rame oblijepljeno trakama Anđela Šetku...

- To će biti u redu. Zapravo, vrlo je bitno da nemamo ozljeda kao posljedicu turnira Svjetske lige, ali trebamo ih odmoriti. U utakmici za 5. mjesto protiv Australije to je baš bilo vidljivo. Da se igrala još jedna četvrtina, mislim da bi netko “umro” u bazenu, karikiram.

Izbornik nije navodio igrače, ali kod jednog je to bilo vidljivo u igri. Xavi Garcia protiv Australije imao je šut 0-4, ali puno bitnije, nije bilo ni traga brzine, proigravanja, imao je samo jedno dodavanje za gol. Prazan poput baterije na mobitelu kada je na jednoznamenkastom postotku snage.

Postoji li netko tko je izbornika razveselio iz kruga igrača koji nisu svjetski prvaci iz 2017?

- Svi koji su se priključili opravdali su to mjesto i taj poziv. Od Benića, preko Vrlića, malog Miloša, pa Bašića. Svi su odradili uloge na način kako sam to od njih tražio. Krug kandidata za EP je sigurno proširen. Ne volim nikoga posebno isticati, ali svaki od njih mi je dao nekakav razlog za vjeru da će kandidirati za mjesto na EP.

Linker
25. travanj 2024 07:08