Foto: Damir Krajac / CROPIX
POČIVAO U MIRU

TUŽNA VIJEST ZA HRVATSKI SPORT U 72. godini života preminuo je legendarni hrvatski stolnotenisač Dragutin Šurbek

U noći sa subote na nedjelju u 72. godini preminuo je Dragutin Šurbek, najveći hrvatski stolnotenisač koji je dva puta postajao svjetskim prvakom, a na svjetskim i europskim prvenstvima osvojio ukupno 36 odličja.
Piše: HinaObjavljeno: 15. srpanj 2018. 13:49

Dragutin Šurbek rođen je 8. kolovoza 1946. u Zagrebu, u radničkoj obitelji na Trnju. Počeo je igrati stolni tenis u osnovnoj školi, pa onda na Ribnjaku, da bi nastavio u klubu Poštar. Godine 1964. postao je reprezentativac i malo iza toga završio je u najjačem zagrebačkom klubu Zagrebu, koji je kasnije promijenio ime u GSTK Vjesnik Zagreb. I to je bilo najbolje i najbogatije Šurbekovo razdoblje.

Kao nezamjenjivi član Vjesnika pridonio je osvajanju Kupa europskih prvaka 1973., 1974. i 1976. i Kupa velesajamskih gradova 1970. i 1972. Treba spomenuti i nesvakidašnji rekord koji drži zagrebački stolni tenis zapravo Vjesnikova slavna momčad Šurbek, Čordaš i Stipančić s trenerom Vukušićem. Od lipnja 1971. do svibnja 1975. nisu izgubitili niti jednu službenu utakmicu, međunarodnu, a niti na domaćim prvenstvima zabilježivši nevjerovatne 122 uzastopne pobjede.

Dragutin Šurbek
CROPIX/Arhiva
Dragutin Šurbek

Prvi veliki trofej, tada još anonimni Dragutin Šurbek, osvojio je 1968. godine u Lyonu, iz kojeg se vratio s peharom i naslov pojedinačnog prvaka Europe. Na europskim prvenstvima je "Tigar iz Zagreba" osvojio ukupno 22 odličja (pet zlatnih, pet srebrnih i 12 brončanih), dok je na svjetskim prvenstvima zaradio 14 medalja (dvije zlatne, dvije srebrne i deset brončanih). Oba naslova svjetskog prvaka osvojio je u parovima, 1979. godine u Pjongjangu s Antunom 'Tovom' Stipančićem, a 1983. u Tokiju sa Zoranom Kalinićem.

Na turnirima širom svijeta trijumfirao je 112 puta, od čega je 42 puta je bio pojedinačni pobjednik, 32 puta je slavio u muškim parovima, četiri puta u mješovitim parovima, a 34 puta u momčadskim natjecanjima.

Zagreb, 240109.
Sportska dvorana Arena Zagreb.
Svjetsko prvenstvo u rukometu Croatia 2009. Utakmica 6. kola I skupine izmedju reprezentacija Hrvatske i Madjarske.
Na slici: Dragutin Surbek u sredini (crni sako).
Foto: Ronald Gorsic/ CROPIX
Foto: Ronald Gorsic/ CROPIX

Nakon osamostaljenja Hrvatske zaigrao je za reprezentaciju svoje domovine uz Zorana Primorca te sa 46 godina bio najstarijim sudionikom Olimpijskih igara u Barceloni 1992. Godinu dana poslije je u paru s Primorcem osvojio srebrno odličje na Mediteranskim igrama u Francuskoj.

"Šurba je obogatio i oplemenio stolotenisku igru. Posjedovao je neutaženi apetit za vježbanjem i usavršavanjem, trenirao je svaki dan. Mnogo, vrlo mnogo. Nitko Dragutina nije mogao otrgnuti od reketa... Za stolom impulzivni napadač koji je 'lomio' kičmu svojim suparnicima, prvenstveno snagom, ali i preciznošću. Imao je savršeni tajming, loptica je zapravo 'eksplodirala' na licu njegovog reketa. Intezivni stolnotenisač s mnogo finesa u igri... Stolnotenisač koji se uzdigao svojim igračkim kvalitetama, rezultatima, pojavom i ličnošću u besmrtne zvijezde hrvatskog sporta", napisano je u tekstu na službenom portalu Hrvatskog stolnoteniskog saveza.

Za svoja postignuća Dragutin Šurbek je 2014. godine odlikovan "Redom Kneza Branimira s ogrlicom", a u prosincu prošle godine Hrvatski olimpijski odbor dodijelio mu je nagradu "Matija Ljubek" za izuzetan doprinos razvitku sporta u Hrvatskoj.

Detalji o posljednjem ispraćaju legendarnog Dragutina Šurbeka bit će naknadno objavljeni.

Šurbek, brojke

36 medalja ukupno osvojio je na svjetskim i europskim prvenstvima

14 medalja osvojio je na svjetskim prvenstvima - 2 zlatne, 2 srebrne i 10 brončanih

22 medalje osvojio je na europskim prvenstvima - 5 zlatnih, 5 srebrnih i 12 brončanih

518 nastupa skupio je za reprezentaciju i po tome je neslužbeni svjetski rekorder (503 za Jugoslaviju i 15 za Hrvatsku

122 uzastopne pobjede ostvarila je Vjesnikova slavna momčad Šurbek, Čordaš i Stipančić s trenerom Vukušićem, od lipnja 1971. do svibnja 1975. nisu izgubitili niti jednu službenu utakmicu

Linker
02. travanj 2024 14:17