Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
STRAŠAN DVOJAC

TVORAC HRVATSKOG ČUDA I TRENER DVA BISERA KOJA BI USKORO MOGLA POKORITI SVIJET 'Znam da to izgleda strašno kad se osobni rekord popravi za 25 sekundi'

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 21. ožujak 2019. 16:39

Dan nakon što je postao prvi Hrvat koji je dionicu od 1500 metara uspio preplivati ispod 15 minuta, točnije za 14:56,55, Franko Grgić je bio u školi. Ovaj je 16-godišnji Splićanin učenik je drugog razreda Tehničke škole (smjer strojarstvo i mehatronika).

- Škola je jako važna, ionako ima previše izostanaka, a ne bismo htjeli napraviti problem - rekao nam je Frankov trener, Mate Ružić.

- Kad je krenuo u prvi razred, u početku je zaredao s lošijim ocjenama, ali vrlo brzo je sve uskladio, te je super u školi i još bolji u bazenu. Vrlo je bitno da ne razmišlja o plivanju kad nije na bazenu.

Ružić, poučen iskustvima iz prošlosti, nikako ne želi da se o Grgiću priča kao zvijezdi, a još manje o njemu kao treneru čudotvorcu. Iako je teško ne davati epitete momku, koji sa 16 godina ispuni A olimpijsku normu za Tokio, sruši dotadašnji apsolutni rekord Hrvatske za gotovo osam sekundi (7,90), a svoj osobni popravi za gotovo 25 sekundi (24,96).

Zagreb, 101118.
Bazen Mladost na Savi.
Mladost 2018, 46. medjunarodni plivacki miting. 
Na fotografiji: Franko Grgic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Ostao je pribran

- Kao trener sam imao uspjeha i ranije, kao s Karlom Noahom Pautom, pa zato sada pušem na hladno. Iskreno ću vam reći, niti jedan prijašnji intervju mi se nije sviđao. Htio bih da izgledaju pozitivno, afirmativno, pogotovo sada s Frankom, jer teško je stvoriti atmosferu za uspješno plivanje na 1500 metara. Drago mi je da je “mali” ostao pribran. Sa svojim plivačima puno radim i na drugim detaljima, nije sve u plivanju.

Da ne zaboravimo, Marin Mogić je također Ružićev plivač, a i on je popravio hrvatski rekord u Rijeci, ali na 400 metara. Istovremeno je ostao bez onoga na 1500 metara, skinuo ga je Grgić.

Zagreb, 101118.
Bazen Mladost na Savi.
Mladost 2018, 46. medjunarodni plivacki miting. 
Na fotografiji: Franko Grgic, Marin Mogic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

- Znam da to izgleda strašno kad se osobni rekord popravi za 25 sekundi, ali to je plod dugoročnog rada i nije Grgić odjednom iskočio. Mi smo to očekivali, tako smo trenirali, radili smo na tempu s kojim će to uraditi. Nikada ne možeš biti sto posto siguran, jer je trening jedna stvar, a utrka druga. K tome, on je mlad plivač. Sve je uspio napraviti kako smo planirali, u Rijeku smo došli po rezultat. Htjeli smo što prije ispuniti taj prvi cilj, olimpijsku normu za Tokio, kako bismo se mogli posvetiti drugim ciljevima, koji slijede ovoga ljeta.

Ovo je ljubav

Ovoga ljeta, naime, Grgića očekuju tri velika natjecanja. Europsko prvenstvo za juniore u Kazanju od 3. do 7. srpnja, Europske igre mladih u Bakuu od 21. do 27. srpnja i Svjetsko prvenstvo za juniore od 20. do 25. kolovoza. U ovom trenutku izgleda da će se Grgić naosvajati medalja, ali Ružić je oprezan.

- Bilo je natjecanja kad bi moj plivač na natjecanje dolazio s najboljim prijavljenim rezultatom i onda bi ostao bez medalje. Treba nakon toga nastaviti raditi, treba se ponovo motivirati.

Za njega nije problem, jer nakon što je bio prosječan plivač, u potpunosti se pronašao kao trener. Rezultati sve govore.

- Volim ovo što radim, ovo je ljubav. Kao trener sam mlad i znam da još moram puno učiti, raditi na sebi. Nije problem, volim učiti, volim pitati, razgovarati s drugim trenerima.

S takvim stavom iz kojega izvire samopouzdanje, očito je da u treneru splitskog Jadrana, Hrvatska dobiva stručnjaka svjetskog kalibra.

Linker
15. travanj 2024 13:37