Damir Krajac / CROPIX
LUKA STEPANČIĆ

U GRAZU I BEČU MOŽE SE PONOVITI VATRENA RUKOMETNA ATMOSFERA IZ MÜNCHENA ZA NOVI VELIKI REZULTAT 'Već mi je u glavi da imamo veliku priliku na EP-u'

Nakon pobjedničkog gostovanja sa Szegedom u Areni, desni vanjski se okrenuo reprezentativnom okupljanju i pripremnim utakmicama protiv Njemačke.
Piše: Filip OžboltObjavljeno: 22. listopad 2019. 11:51

Iako mu je tek 28 godina na leđima, čini se kako Luka Stepančić na vrhunskoj razini traje već 15 godina. Dugo je tu, od 2010. u prvom sastavu Zagreba, a onda nakon toga tri sezone u vrhunskom PSG-u gdje je tri puta bio prvak Francuske i dva puta u Kölnu na Final Fouru Lige prvaka.

Ove sezone promijenio je klub, otišao ponovno u vrhunski PICK Szeged koji je enormno podigao razinu i ulaganja u posljednjih nekoliko godina. Lukin klub želi igrati završnicu Lige prvaka, a za igrača u najboljim godinama poput njega to je i najbitnije.

Veliki pritisak

- Sigurno je da se klub pridružio momčadima koje napadaju Final Four. Kada sam odlazio iz PSG-a, tražio sam klub koji raste iz godine u godinu i mislim da sam to pronašao u Szegedu. Posljednje tri do četiri godine sve su bliže završnici Lige prvaka u Kölnu, prošle godine pokleknuli su na zadnjoj stepenici i ove sezone su doveli tri nova igrača uz mene. Ciljevi su jasni, želja je Final Four i obje titule u Mađarskoj što nikako nije lako uz Veszprem. Nakon par mjeseci tamo, mogu reći da se radi ozbiljno i da je klub na visokoj razini. Došao sam iz vrhunskog kluba i znam kako to izgleda - prepričava Stepančić koji je u nedjelju protiv svog bivšeg kluba Zagreba postigao dva gola i u važnoj gostujućoj pobjedi sudjelovao pola sata.

S igračima Szegeda u Zagreb je stiglo i stotinjak navijača koji su glasno bodrili svoju zvjezdanu družinu, a to je nešto čime se Luka u PSG-u nije susretao, rezultatima unatoč.

- Najveća je razlika što je Szeged manja sredina u kojoj svi žive za rukomet. Sličan Parizu je Zagreb koji ima kulturu sporta, ali je uvijek bilo teško privući publiku ako nije bilo rezultata. Kad sam stigao u Szeged, shvatio sam da ljudi razumiju rukomet i žive za njega. Nije im bio problem voziti 500 kilometara do Zagreba i bodriti nas. Lijepo je igrati u takvoj atmosferi, pogotovo kod kuće gdje stvore ambijent koji je težak za gostujuće momčadi. Lijepo je to osjetiti i znati da u rukometu postoje sredine koje imaju fanatične navijače.

Izabranici Juana Carlosa Pastora u spomenutom su okršaju protiv Zagreba vodili tijekom cijele utakmice. Veselin Vujović na klupi Zagreba je puno improvizirao s tankim kadrom, a španjolski strateg održavao razliku s dvije podjednako jake postave. U prvom poluvremenu su na desnoj strani igrali Maqueda i Radivojević, a u drugom Stepančić i Šoštarić. To je zapravo ogledni primjer razlike između PPD-a i PICK-a.

Kod Pastora je lako biti igrač jer on predstavi svakog protivničkog igrača
Stepančić je u Zagrebu radio s Veselinom Vujovićem u njegovu prvom, plodonosnom mandatu, a onda s Nokom Serdarušićem u Parizu. Nakon njih dvojice nastavio je surađivati s kremom europskog rukometa, prvo s Raulom Gonzalezom i sada s Juanom Carlosom Pastorom.
Španjolski treneri danas su u modi, a Stepančić je dao svoj sud o dvojicu koji je krenuo iz Valladolida, a danas mijenja rukometnu sliku u Europi.

- Nisu slični treneri, ali sustavi imaju doticajnih točaka i vidi se u tome španjolski sistem rukometa kako ga mi zovemo. Svaki od njih ima svoje ideje, a ako kao igrač imaš tu bazu, biti će ti lakše, međutim Pastor je trener-perfekcionist koji puno inzistira na detaljima. Čovjek živi za rukomet i to je nestvarno, usudio bih se reći i da je kod njega lako biti igrač jer on sve pokaže, predstavi svakog protivničkog igrača i užitak je raditi s njim. (fo)

- Drukčiji su uvjeti. Klub je financijski moćniji i pokušava se doći do europske elite. Lakše je kad imaš takav roster, mi smo na svakoj poziciji po dvojica, čak na desnom vanjskom i trojica. Tu je uz Maquedu i mene Kašparek koji igra odlično kad god dobije priliku i uz sve to imamo najbolji golmanski par u Europi. Kad dobiješ Zagreba u Areni, a Mirko Alilović ostane na klupi, to isto govori o kvaliteti. Nama jest lakše nego nekim drugim momčadima, ali s druge strane imamo presing rezultata koji treba ostvariti - iskren je bio Stepančić koji se nakon gostovanja u Areni nije zaputio natrag u Mađarsku.

Razlog je taj što će sutra u dresu reprezentacije biti domaćin u toj istoj Areni u susretu protiv Njemačke. Na kontrolnom okupljanju pred EP u siječnju izbornik Lino Červar pozvao je 26 igrača, a Stepančić i društvo će nakon domaćinstva u subotu biti njemački gosti u Hannoveru. Nakon spomenutog okupljanja do priprema za EP više se neće sastajati, stoga pitanje glasi je li euro smotra već u primisli?

Ždrijeb se otvorio

- O Europskom prvenstvu još ne razmišljam, ali u glavi mi je to da ponovno imamo veliku priliku. Ždrijeb nam se otvorio nakon one pobjede protiv Švicarske u kvalifikacijama kada smo opet postali prvi nositelji u skupini na Euru. Tamo smo već znali da idemo u Graz i Beč i da se može ponoviti atmosfera iz Münchena sa Svjetskog prvenstva i to nam puno znači.

Na kratkom jednotjednom okupljanju reprezentativci će imati i sponzorskih obaveza koje će remetiti ritam onoga što je izbornik zamislio, ali igračima ništa ne smeta jer su napokon odahnuli od naporne klupske sezone.

- Imat ćemo mirniju atmosferu i drago mi je da će nam se priključiti mlađi dečki koji će osjetiti atmosferu. Pogotovo mi je drago zbog mog sugrađanina Frana Milete i zbog MVP-a juniorskog SP-a Ivana Martinovića - kazao je rođeni Labinjanin koji se za kraj osvrnuo na protivnika.

- Igramo dvije utakmice s reprezentacijom iz samog svjetskog vrha. Dobro će nam doći, iako remeti ritam pogotovo s klupske strane, ali lijepo je uvijek biti u krugu reprezentacije i sretan sam.

Linker
19. travanj 2024 13:07