Duje Klaric / CROPIX
ODBOJKA

U HRVATSKOJ 'REPKI' NAKON VELIKOG USPJEHA VLADA NAJBOLJA ATMOSFERA DOSAD 'Čuo sam da se od nas ne očekuje previše, ali znao sam da imamo tu kvalitetu'

Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 19. lipanj 2018. 19:51

Prvi dio ljetne trilogije za hrvatske je odbojkaše završio na najljepši mogući način, osvajanjem premijernog izdanja Srebrne europske lige i plasmanom u Zlatnu ligu, u kojoj će igrati dogodine. Nije na početku priprema bilo puno onih koji su vjerovali da Hrvatska može do zlata, ali dečki se na to nisu obazirali i korak po korak su pronašli put do vrha.

- Čuo sam s dosta strana da se od nas ne očekuje previše, da samo trebamo dati maksimum pa ćemo vidjeti kako će biti, ali ja sam znao da imamo tu kvalitetu i da, ako se svi složimo na terenu i ako se “nađemo” u igri, možemo napraviti rezultat. I ja sam se osobno trudio ići što jače jer ove sezone nisam igrao previše u klubu i ovo mi je bila prva prava prilika da se pokažem - rekao je u uvodu 24-godišnji korektor Leo Andrić.

Pokazali kvalitetu

Nije sve teklo glatko na Final Fouru u Skoplju. U polufinalu je protiv domaćina Hrvatska gubila 2:0 u setovima i bila na rubu ispadanja, ali se uspjela izvući iz ponora. Ispada na kraju da je lakši posao naša reprezentacija imala u finalu, u kojem je drugi put ove sezone pala Bjelorusija (3:1).

- Ne znam točno koji je bio razlog mučenja protiv Makedonaca. Možda smo i mi očekivali da ćemo ih lakše pobijediti, ali stvarno su stisnuli od početka, a mi smo napravili dosta pogrešaka. Nakon prvog seta smo stali na loptu i dogovorili se oko nekoliko taktičkih stvari, rekli smo si, “idemo mirno igrati i pokazati da smo bolja ekipa od Makedonije” i uspjeli smo u tome.

Na račun Andrićeve igre tijekom cijele Europske lige slijevale su se brojne pohvale. Izbornik Ivan Rančić rekao je uoči Final Foura da je Leo najbolji igrač natjecanja, a nakon osvajanja naslova dodao je da će se uskoro mnogi klubovi otimati za njega. Andrićeve je igre prepoznao i stručni žiri, koji ga je proglasio najkorisnijim igračem (MVP) završnog turnira.

Stvarno zadovoljan

- Stvarno sam jako zadovoljan. Kao što sam spomenuo, nisam igrao puno u klubu i rekao sam si, “sad ćeš stisnuti do kraja i pokazat ćeš da možeš igrati”. Svaku sam utakmicu davao sve od sebe, trudio se i zbog sebe i ekipe da napravimo nešto. Final Four sam stvarno odradio vrhunski i smatram da će biti ponuda. Već ih ima nešto malo, ništa ozbiljno, ali vjerujem da će ih doći više - kaže Karlovčanin.

U Perugii doista nije igrao puno, ali je kvalitetan rad u talijanskom klubu, sudioniku ovosezonskog Final Foura Lige prvaka, i te kako došao do izražaja.

- Ova mi je godina stvarno super došla. I ja sam također bio u dvojbi kako će sve proći, ali treninzi u klubu su bili vrhunski, to je najbolja ekipa u Italiji i vidjelo se i na ovom turniru što znači kad svaki dan treniraš s takvim igračima. U takvoj se momčadi puno nauči i samo kroz treninge.

Izbornik Rančić u više je navrata ovo ljeto isticao da je kemija u reprezentaciji sjajna i da su dečki odlična klapa. Potvrđuje to i Andrić.

Nema popuštanja

- Mislim da je ovo dosad najbolja atmosfera koju smo imali u reprezentaciji. Ekipa je spoj mladosti i nekoliko iskusnijih igrača, nema nikakvog pritiska, svi smo opušteni, družimo se, dajemo sve od sebe na treninzima i mislim da je to velik dio ovog uspjeha.

Nakon povratka s Final Foura održanog u Skoplju dečki su uhvatili malo predaha, ali samo malo jer već krajem tjedna putuju na Mediteranske igre u Tarragonu.

- Baš smo dobili neke informacije o Francuskoj i Alžiru. Idemo probati tamo napraviti nekakav rezultat, nećemo popuštati, to je sigurno. Sad smo osvojili Europsku ligu i moramo pokazati da to nismo slučajno napravili.

Linker
25. travanj 2024 10:48