Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
RASADNICI TALENATA

U HRVATSKOJ SE RAĐA NEŠTO VELIKO! OVAKVOG TALENTA NISMO IMALI VIŠE OD 40 GODINA 'Napravio je čudo, ali ga ne smijemo gurati u vatru da ne izgori!'

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 21. ožujak 2019. 13:20

Šesnaestogodišnji Splićanin Franko Grgić, učenik drugog razreda Tehničke škole, postao je prvi hrvatski plivač koji je 1500 m slobodno prešao ispod 15 minuta (14:56.55). Ostvario je nezamislivo dobar rezultat za mladića u njegovim godinama te je kao i klupski kolega Marin Mogić izborio “vizu” za OI u Tokiju 2020. godine.

Nakon velikog rezultatskog “posta” u koji je zadnjih godina upalo hrvatsko plivanje, Frankov je rezultat pokazatelj da se u našem plivanju ipak dobro radi. Grgić je “u ropotarnicu povijesti” poslao prošli rekord trening-partnera, 18-godišnjeg Marina Mogića (15:04.45) za više od sedam sekundi(!), i to ga s pravom stavlja u poziciju da razmišlja o velikoj karijeri.

OZBILJAN ČIMBENIK Sa samo 16 godina ostvario je san svakog sportaša o nastupu na OI, sad je na njemu da nastavi očito odlično zacrtanim “stazama” kroz koje ga vodi trener Mate Ružić. Takva je i poruka Pere Kuterovca, plivačkog trenera koji je velikom stručnošću svoj djelokrug djelovanja proširio na naše vaterpoliste, veslače, boksače, tenisače, rukometaše...

- Fantastičan je to rezultat za njegove godine, ali ga ne smijemo ‘gurati u vatru da ne izgori’. On je još uvijek junior koji je isplivao ozbiljan seniorski rezultat što ga tek stavlja u poziciju da jednog dana postane ozbiljan čimbenik u svijetu plivanja. No, to je zasad to i tek počinje pravi posao.

Zagreb, 101118.
Bazen Mladost na Savi.
Mladost 2018, 46. medjunarodni plivacki miting. 
Na fotografiji: Franko Grgic, Marin Mogic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Kuterovac je naglasio da je mladi Splićanin prvi nakon Miroslava Vučetića (rođen 1976.) koji je dobar u dugoprugaškim dionicama, jer su svi posljednji uspjesi hrvatskog plivanja od Miloša Miloševića s početka 1990-ih naovamo ostvareni na kratkim dionicama:

- Uglavnom smo bili dobri na sprinterskim dionicama, maksimalno do 200 m, u kojima su odlični bili Kožulj, Strahija, Sanja Jovanović... Otkad su svi oni otišli, a zaključno s Todorovićem od 2016., naše je plivanje u krizi.

Frankov rezultat je u tom smislu:

VEĆINA “IZGORI” - Ono što nam je trebalo da se opet počnemo penjati prema vrhu u seniorskom plivanju. Kotačić koji pokazuje da možemo i da trebamo slijediti takve primjere. Imamo mi i danas odličnih rezultata na velikim natjecanjima u mlađim dobnim kategorijama, ali većina njih ‘izgori’.

Franko ne smije sad stati i zadovoljiti se postignutim, niti ga ta ‘pompa’ oko odličnog rezultata ne smije zadovoljiti. Sad tek treba još više raditi, iako je kod nas uvijek problem sa školom.

U kontekstu rezultata moguće ga je usporediti Franka s trenutačnim aktualnim svjetskim rekorderom na 1500 metara Sun Yangom (14:31.02), sada već ponajboljim plivačem slobodnim stilom u povijesti, ali ne bi trebalo ići toliko daleko, posebno zbog ozbiljnih optužbi za Kinezovo dopingiranje. Sun je kao 16-godišnjak na OI u Pekingu 2008. debitirao na velikim natjecanjima. Dakako, tu treba dodati da je Sun Yang od spomenute 2008. na ovamo postao jedni plivač u povijesti koji je osvajao zlatna odličja na olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima na 200, 400, 800 i 1500 m slobodnim načinom.

Zagreb, 101118.
Bazen Mladost na Savi.
Mladost 2018, 46. medjunarodni plivacki miting. 
Na fotografiji: Franko Grgic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

- Ne treba ići tako daleko, Sun Yang je svjetski vrh, a Frankov rezultat nešto na granici ulaska u finala na velikim globalnim natjecanjima. Uvjeren sam da Franko ima dobre genotipske predispozicije i takozvanu ‘rezervu brzine’. Oni koji to nemaju brzo dohvate svoj ‘plafon’ i ne napreduju dalje. Da se razumijemo, ovo je već sada prava stvar, ali treba pričekati...

OVO NIJE MATEMATIKA Za dodatnu usporedbu, spomenuti Yang je spomenute 2008. u finalu OI bio zadnji, osmi, isplivavši 15:05.12 nakon što je u kvalifikacijama bio sedmi sa 14:48.39. Franko je danas blizu tog rezultata, ali to nipošto ne znači da će kao Yang osvajati svjetska i olimpijska odličja na tekućoj traci.

- Plivanje nije matematika i nigdje ne piše da će i Franko ići tim tempom i na taj način napredovati. Nagledao sam se plivača koji sa 14 nižu kategorijske rekorde, a sa 16 više niti ne plivaju. On pliva 1500 metara što znači da mu na dnevnoj bazi treba barem pet sati plivanja. Tjedno mu treba barem 30 sati i to je teško uskladiti sa školom.

U zaključku:

- Ako je on tako dobar na 1500, onda to znači da ima ispod minute na 100 metara, to znači da ima odličnih 200 i 400 metara. Bit će od njega nešto, pod dobrim je vodstvom (trener Mate Ružić, nap.a.), struka i ‘logistika’ moraju se poklopiti s njegovom odlučnošću da ide dalje. Kad se ‘spusti’ ispod 14:50, a on to može, tek onda počinje pravi posao...

Linker
25. travanj 2024 02:25