SEHA liga
SEHA LIGA

U ZADNJI ČAS SPARTAK ODNIO POBJEDU ISPRED TATABANYE 'Izlazak na veliko rusko tržište pomaže nam u svakom pogledu'

U Moskvi je svečano potpisan ugovor između SEHA lige i ruskog Spartaka, koji će postati 12. natjecatelj u novoj sezoni umjesto mađarske Tatabanye, a razloge objašnjava direktor lige Siniša Ostoić
Piše: Filip OžboltObjavljeno: 15. kolovoz 2019. 12:56

U utorak je na iznenađenje rukometnog svijeta SEHA liga objavila priopćenje u kojemu se navodi da mađarska Tatabanya neće nastupiti u natjecanju ove sezone zbog neslaganja u vezi s uvjetima sudjelovanja. Grupe su već bile izvučene, Mađari su trebali igrati protiv Nexea, Vardara, Tatrana iz Prešova, Vojvodine i Motor Zaporožja, a sve je propalo malo više od tri tjedna prije početka sezone.

Odmah se eterom proširila vijest da će ih zamijeniti Spartak iz Moskve, što je nekoliko sati kasnije potvrđeno potpisom ugovora u ruskoj prijestolnici. Svečanom činu prisustvovali su potpredsjednik SEHA lige Boris Sapožnikov, direktor Ruskog rukometnog saveza Lev Voronjin, direktor Spartaka Vasilij Slavin i izvršni direktor SEHA-e Siniša Ostoić.

5 godina traju kontakti

Jučer je stigao u Zagreb, a s dojmovima o širenju na rusko tržište javio nam se s aerodroma.

- Kako već dugo imamo kontakte s ruskim klubovima i Ruskom rukometnom federacijom, ali to nije uvijek bilo uspješno, sada kad smo ostvarili pravi kontakt i našli se na istom putu, moramo biti zadovoljni i sretni. Spartak Moskva je kao brend jako velik, rusko tržište također i ruski rukomet ima bogatu povijest te se želi vratiti na iste puteve. U tom smo smislu našli zajednički interes - rekao je za početak Ostoić.

Dugo se u medijima koketiralo s ulaskom Rusa u SEHA ligu, to više što je Gazprom čelni sponzor kluba, a rusko tržište iznimno vrijedno ne samo s rukometnog aspekta.

- Glavni sponzor dolazi iz Rusije, ali on se objektivno ne miješa u naše odluke - ipak se, za početak, ogradio Ostoić.

- Mi skoro pet godina imamo kontakte s Rusima. Prije tri godine sastavili smo s njima sporazum do dođu pogledati neke utakmice i vide kako mi radimo. Nije to nadzor u pravom smislu riječi jer mi sve vodimo kao organizacija. Naši kontakti traju već neko vrijeme i rukovodstvo SEHA lige povuklo je dobar potez što je potpisalo ugovor sa Spartakom - priznao je glavni čovjek jedne od najjačih rukometnih liga na svijetu.

Osim na rusko tržište, SEHA će ove godine prvi put svoje krake pustiti u Ukrajini i Kini. Doduše, kineski Beijing University svoje će domaće utakmice igrati u Zagrebu, ali to ne umanjuje značaj ulaska Kineza u SEHA ligu. Oni su tu da uče, a kada nauče, vjerojatno će cijeniti onoga tko im je dao priliku tu gdje jesu.

Neizbježan put

- Izlazak na takva tržišta pomaže nam na svaki način jer ih otvaramo s rukometne i poslovne strane. To je naš put koji je neizbježan. Očekujemo da će nas gledati sve te zemlje jer smo s njima proširili gledateljstvo. Tržišta koja za rukomet otvaramo, globalno gledano, dobra su stvar. Velik je plus što je SEHA to uspjela ostvariti.

Ipak, sve je iznenadilo što najavljena Tatabanya ipak neće trčati SEHA-inim terenima. Odlična su momčad koja se pojačala za novu sezonu, ali nije sve bilo zgotovljeno, kako se u prvi mah činilo, kada je objavljen ždrijeb skupina za novu sezonu.

- U detalje ne želim ulaziti, ali došlo je neslaganja oko uvjeta sudjelovanja. Nismo se uspjeli dogovoriti, samim time je naša odluka bila da Tatabanya ne igra SEHA ligu. Mi možemo svašta pričati dok nemamo potpisan ugovor. Odluka nije od jučer jer je to bio proces u kojem smo pregovarali s Tatabanyom i Spartakom. Zaključili smo ugovor sa Spartakom i to je to - rekao je u rukavicama Ostoić.

Ipak, izvana se čini da je do “neslaganja oko uvjeta” možda došlo zbog činjenice da Tatabanya neće igrati u svojem gradu jer se tamošnja nova dvorana još gradi. Zbog toga su domaće utakmice trebali igrati u 58 kilometara udaljenom Györu.

U sastavu Spartaka najzvučnija su imena ruski veterani
Spartak iz Moskve najpoznatiji je kao nogometni klub, osvajač rekordne 22 titule nacionalnog prvaka. Kao rukometni klub postoje od 2017. godine i već su dvije godine zaredom viceprvaci Rusije iza neprikosnovenih Čehovskih Medvjeda.

Trener im je Igor Levšin, bivši vratar ruske reprezentacije, a u kadru se od igrača najviše ističu pivot Jegor Jevdokimov i desno krilo Dmitrij Kovaljev koji je za Rusiju nastupio 208 puta, a dugo je vremena igrao za spomenute Medvjede.

Spartak svoje domaće utakmice igra u Palači sportova Dynamo koja može primiti 5.500 posjetitelja, a ove će sezone ugostiti i europske utakmice jer moskovski klub u prvom kolu EHF kupa igra protiv švedskog Malmöa. (fo)

- To je sigurno jedan od razloga. Naši poznati uvjeti su da dvorana mora imati kapacitet za najmanje 2000 ljudi i još niz drugih stvari. Mi se od prvih dana držimo nekih pravila koja smo postavili, kriterij su relativno visoki i zato smo uspješni. Želimo još ojačati u smislu kriterija, a onda ne bio pametan potez korak natrag - priznao je Ostoić te naglasio:

- Moskovski je Spartak klub koji se želi razviti s puno elana, također i ruski rukomet, a i SEHA-i otvaranje tržišta može donijeti samo plus, nikako minus.

Povećanje kvalitete

Plus je, u rukometnom smislu, i podjela klubova u dvije skupine s po šest momčadi. Manje utakmica u regularnom dijelu sezone daje klubovima više vremena za odmor i pripremu, posebno zato što ih većina igra u Europi u nadolazećoj sezoni. To bi trebalo podignuti i kvalitetu utakmica između ionako odličnih suparnika.

- Pratimo što se događa u europskom rukometu i moramo reagirati u tom smjeru. Zato smo i donijeli odluku da se igra u dvije skupine, zato smo i povećali broj klubova. Bit će za njih nešto manje utakmica, ali za ligu na globalnoj razini to nije smanjenje. To je dobra stvar i omogućit će samo povećanje kvalitete u SEHA Gazprom ligi - zaključak je glavnog čovjeka SEHA-e.

Linker
26. travanj 2024 20:41