REUTERS/Denis Balibouse
ODLUKA DOČEKANA S ODUŠEVLJENJEM

UKINUTA SUSPENZIJA NAKON JEDNOG OD NAJVEĆIH SKANDALA U POVIJESTI SPORTA Rusi opet mogu nastupati pod svojom zastavom na međunarodnim natjecanjima

Piše: HinaObjavljeno: 20. rujan 2018. 21:37

Ruski sportaši opet bi mogli pod svojom zastavom sudjelovati na međunarodnim natjecanjima nakon što je Međunarodna anti-dopinška agencija (WADA) u četvrtak ukinula trogodišnju supenziju Ruske anti-dopinške agencije (RUSADA).

RUSADA je ostala bez međunarodnih ovlasti i licence u listopadu 2015. godine zbog velike afere dopinga ruskih sportaša na ZOI u Sočiju, a koji je laboratorij u Moskvi prikrivao i zataškavao. Kako navodi ruska agencija TASS, na kongresu na Sejšelima za prestanak suspenzije je glasovalo devet od 12 članova Izvršnog odbora WADE, dvojica su bila protiv, a jedan suzdržan.

Službena Moskva je s oduševljenjem dočekala odluku WADE, pa je presjednik RUSADE Jurij Ganus kazao kako "kako je to prvi korak ka povratku kredibiliteta Rusije", a list Sport Express tvrdi da je to "Kraj noćne more za ruske sportaše".

No, ruski mediji upozoravaju da je WADA ukinuće suspenzije uvjetovala jasnim poštivanjem pravila i rokova, a jedan od tih uvjeta je trenutačan i potpun uvid u dokumantaciju RUSADE, kao i priznanje McLarenovoga izvješća o nepravilnostima u ruskom sportu.

Linker
19. travanj 2024 10:01