Marko Todorov / CROPIX
DIJAMANTNA LIGA

VARLJIVI KRUG U BIRMINGHAMU ODVEO PERKOVIĆ DO TREĆEG MJESTA 'Nisam to bila prava ja, bacala sam na sigurno, umjesto da ‘rokam’

Sandru već u subotu čeka miting u Parizu, potom slijede Hanžekovićev memorijal, finale DL-a u Bruxellesu i dvoboj Europa - SAD u Minsku.
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 19. kolovoz 2019. 11:36

Ni treći ovosezonski nastup u Dijamantnoj ligi Sandra Perković nije uspjela okruniti pobjedom. Iz Birminghama se olimpijska, svjetska i europska prvakinja u bacanju diska vraća s trećim mjestom, baš kao i prije dva mjeseca iz Rabata. Unatoč sjajnom rezultatu prije tjedan dana na Europskom ekipnom prvenstvu u Varaždinu (68,58), Sandra očito još uvijek nije pronašla pravi ritam, u Engleskoj je njezin disk letio najdalje do 63,80 m. Varaždin je pokazao da ima u sebi velike daljine, ali tehnika je očito i dalje problem koji ne može riješiti ove sezone.

Podignuta ručna

Kao i na uvodna dva mitinga Dijamantne lige, najviše su dvije stepenice pobjedničkog postolja zauzele Kubanke koje drže i vodeća mjesta na svjetskoj ljestvici. Jučer je na vrhu bila Yaime Perez, a ispod nje Denia Caballero, ali nisu ni njihovi rezultati bili na osobito visokoj razini, nijedna nije uspjela baciti preko 65 metara. No, u ovom su trenutku i dalje ispred Sandre, a to je jedino što se broji.

- Zadovoljna sam što sam osvojila još bodova i što sam sada sigurno u finalu u Bruxellesu. Ova daljina nije realna, ne pokazuje ono za što sam spremna. Čak sam možda malo i “prespremna”, a sportaš kad je “prespreman” stvara sam sebi presing i podiže ručnu. Jučer to nisam bila ona prava ja, nisam došla “rokati”, nego sam bacala na sigurno - javila se Sandra iz Birminghama.

Triput je dosad naša atletičarka pobjeđivala u Birminghamu, ali kako i sama kaže, jučer nije bila prava. Natjecanje je krenulo u drugoj brzini, u prvoj seriji nismo vidjeli nijedan hitac preko 60 metara, a Sandra se nije uspjela zadržati unutar kruga i upisala je prijestup. U drugoj je seriji hrvatska rekorderka bacila 61,97, nakratko čak i zasjela na vrh, ali puno bitnije, tim si je hicem osigurala mjesto među najboljih osam koji su nastavili natjecanje i nakon prve tri runde. U sljedeće je dvije serije upisala još dva “iksa” i pala na peto mjesto, a vrh su preuzele Kubanke, najprije Caballero, a potom i Perez.

- Taj četvrti hitac koji je udario u mrežu je bio jako širok i imao dobar kut, da je disk izašao, bilo bi to jako daleko. Dobro poznajem bacalište u Birminghamu i znam da tu ima svakakvih hitaca, od 50 do 70 metara, jer krug je dosta varljiv, mjestimično je brz, mjestimično nije, ovisi o tome u koji dio uskočiš.

U petom je pokušaju Sandra bacila spomenutih 63,80, preskočila Njemice Claudine Vitu i Kristin Pudenz i osigurala si mjesto na postolju. No, to sasvim sigurno nije ono što je zadovoljava.

- Trebala sam pokazati malo bolju spremu, a Kubanke su uspjele napraviti ono što ja nisam. Ali, nije tih 65 metara neka daljina zbog koje bih se previše zabrinjavala. Čekajte da se kod mene “odčepi”, pa će sve biti kako treba - u svom je stilu dodala Sandra.

Nešto ranije je u izjavi za službenu stranicu Dijamantne lige istaknula kako je na zagrijavanju bila puno bolja nego na natjecanju.

- Zbog toga se ispričavam publici koja je zaista bila sjajna. Da sam pokazala ono za što sam doista sposobna, pobijedila bih, ali moram biti svjesna da se natječem protiv najboljih djevojaka na svijetu. Moram popraviti tehniku do Svjetskog prvenstva u Dohi, ima još dosta vremena, i to je najvažnije.

U subotu u Parizu

Neobično zvuči da je Sandra posljednju pobjedu u Dijamantnoj ligi ostvarila prije više od godinu dana, točnije u srpnju prošle godine u Londonu. Uoči lanjskog finala u Bruxellesu shrvala ju je bolest i završila je na trećem mjestu, a na to je ove sezone dodala peto mjesto u Stockholmu i treća u Rabatu i Birminghamu. Sezona je jednostavno takva, moramo se naviknuti na to, a kako i sama kaže, dobro je da je do Dohe još ostalo vremena i da još uvijek stigne postaviti stvari na mjesto.

Sandru već u subotu čeka miting u Parizu, potom slijede Hanžekovićev memorijal, finale DL-a u Bruxellesu i dvoboj Europa - SAD u Minsku. Dovoljno je prilika da uđe u pravi ritam ili da se, kako sama kaže, “odčepi”...

BACANJE DISKA
1. Yaime Perez (Kub) 64,87
2. Denia Caballero (Kub) 64,59
3. SANDRA PERKOVIĆ (HRV) 63,80
4. Kristin Pudenz (Njem) 63,67
5. Claudine Vita (Njem) 62,74
6. Valarie Allman (SAD) 61,42
7. Andressa de Morais (Bra) 60,57
8. Nadine Müller (Njem) 60,00
9. Melina Robert-Michon (Fra) 57,67
10. Whitney Ashley (SAD) 56,98

Linker
24. travanj 2024 19:50