JEDINI NA SVIJETU

VELIČANSTVENI USPJEH! ČUDESNA ZLATNA BRAĆA KOJA SU ISPISALA SU POVIJEST 'Svi se čude našim uspjesima ali nama se jednostavno sviđa osvajati zlata'

Valent i Martin Sinković postali su prva posada koja je u potpuno istom sastavu osvojila svjetska zlata u skul i rimen veslanju - nakon što su dvaput bili svjetski prvaci u dvojcu na pariće jučer su u Plovidu zlato osvojili i u dvojcu bez kormilara
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 17. rujan 2018. 10:05

Niz su započeli prije osam godina i otad nisu stali. Na svakom svjetskom prvenstvu ili olimpijskim igrama od 2010. godine Valent i Martin Sinković osvojili su medalju. Skupili su dosad 7 svjetskih i 2 olimpijske, od čega je čak 6 zlata. Jedno olimpijsko i već pet svjetskih.

Ispisala su pritom čudesna braća koje trenira Nikola Bralić nekoliko nevjerojatnih stranica ne samo naše, nego svjetske veslačke povijesti. U subotu su u bugarskom Plovdivu postali svjetski prvaci u dvojcu bez kormilara i kao jedina kompletna posada spojili svjetska zlata u rimen (svaki veslač jedno veslo) i skul (svaki po dva vesla) veslanju. I ne samo to, postali su svjetski prvaci u već trećoj olimpijskoj disciplini - četvercu na pariće, dvojcu na pariće i dvojcu “bez”.

Kao da je prvi put

I zato nije nimalo čudno što su svoje već peto svjetsko zlato dočekali i proslavili vrlo emotivno.

- Ljudi moji, mi smo svjetski prvaci u dvojcu bez kormilara! - glasno je uzviknuo Valent Sinković čim je zlato završilo oko njegova vrata.

- Osjećaj je kao da smo prvi put svjetski prvaci.

U svojoj tek drugoj sezoni u ovoj disciplini imaju već dvije svjetske medalje - prošlogodišnje srebro i ovo zlato.

- Ako ćemo iskreno, prošlogodišnje srebro bilo je puno veće čudo od ovog zlata, jer smo ga osvojili nakon samo nekoliko mjeseci u novoj disciplini, ali zlato je zlato i drukčije se gleda - kaže Martin Sinković.

Zagreb, 290518.
Regatna staza Jarn.
Trening brace Sinkovic pred odlazak na SP u Beograd.
Na fotografiji:  Valent Sinkovic, Martin Sinkovic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Sad su imali više vremena, sad je iza njih već puno izveslanih kilometara, prošle su “dječje bolesti”, privikavanje na novi način veslanja... I sve to je bilo vidljivo od prve utrke na Svjetskom prvenstvu u Plovdivu. Sigurno su plovili od kvalifikacija preko četvrtfinala i polufinala prema finalu, u kojem su onda odveslali najbolju utrku i sigurno doplovili do zlata.

- Utrka je bila fenomenalna, prvih 1.000 metara smo ih sve razbili i u drugih 1.000 smo samo gledali gdje je cilj - smije se Valent Sinković.

- Imam osjećaj da bih sad mogao veslati još jednu utrku.

Uopće ne sumnjamo, ali nema potrebe - zlato je osvojeno.

- Stvarno smo pokazali da smo trenutačno najbolji. Odveslali smo odlično od početka. Plan nam je bio da ni slučajno ne uđemo u nekakav gusti finiš, jer se u tome još ne osjećamo tako sigurno, ali iskreno, nismo očekivali da ćemo već na 1.000 metara riješiti utrku.

Iza njih su se na “srebrnu stepenicu” smjestili Rumunji, koji su pošteno priznali, “Sinkovići su u ovom trenutku jednostavno bolji” i na brončanu Francuzi.

Svi nam se čude

- Zbilja je bilo predivno, čak i lakše nego što smo očekivali - prisnažio je Martin i složio se s bratom da je osjećaj intenzivan kao da su prvi put svjetski prvaci.

GLASGOW, SCOTLAND - AUGUST 03: Brothers Martin Sinkovic and Valent Sinkovic of Croatia compete during the Men's Pair Semi-final A/B 1 during the rowing on Day two of the European Championships Glasgow 2018 at Strathclyde Country Park on August 3, 2018 in Glasgow, Scotland. (Photo by Mark Runnacles/Getty Images)
Mark Runnacles/Getty Images

- Stvarno je kao prvo, zapravo i jest prvo, u dvojcu “bez” - s osmijehom dodaje Martin.

Koliko vam znači što ste njime ispisali i neke posebne stranice svjetske veslačke povijesti?

- Jako puno, sjajno je napraviti nešto što nije nikome uspjelo. I to što smo osvojili tri zlata u tri različite olimpijske discipline je velika rijetkost, ne znam kome je to još uspjelo.

Doma ste daleko ispred svih sa 7 svjetskih i 2 olimpijske medalje.

- Velika je to stvar da si u svojoj zemlji daleko ispred, pogotovo jer smo mi imali velike veslače i nama je to strašna stvar.

Ubacio se i brat Valent...

- Svi su zadivljeni u veslačkom svijetu, svi se čude našim uspjesima i tek kad vidiš reakcije shvatiš koliko je to što si napravio posebno. Čak su nas neki pitali zašto nismo išli i na najbolje svjetsko vrijeme, na pola staze smo bili unutar njega, ali to nas uopće nije zanimalo, nismo ni trenutka razmišljali o tome, a objektivno, nemamo još brzinu za njega. Tek trebamo doći na tu razinu.

U redu je i da nešto ostavite za budućnost. Ne treba sve ispucati na jednom natjecanju.

- Ha, ha, ma, rekord nam nije uopće bio u glavi, mi volimo osvajati zlata, a bili prvi kojima je to uspjelo ili ne, zapravo i nije najvažnije. To tek čini priču posebnijom.

Odmah nakon proglašenja žurili su na avion...

- Jedva čekam da malo legnem i u miru razmislim o tome što smo ostvarili - zaključio je Valent.

To će ipak morati malo pričekati, prvo doček, čestitanja, slavlje...

Linker
20. travanj 2024 01:37