Arhiva
KAPA DO PODA MOMCI

VELIČANSTVENI USPJEH HRVATSKOG PLIVANJA! NEZAUSTAVLJIVA TORPEDA SA ZVONČACA GAZE SVE PRED SOBOM Hrvatska već ima službenog kuhara za Tokio!

TORPEDA SA ZVONČACA Nakon Franka Grgića (16) je olimpijsku normu na 1500 slobodno isplivao i Marin Mogić (20), da bi mlađi kolega to onda napravio i na 800 slobodno
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 23. ožujak 2019. 16:25

Jadranaši ne prestaju “dizati hrvatsko plivanje iz pepela” jer nakon Franka Grgića, koji je sa 16 godina postao prvi Hrvat ispod 15 minuta na 1500 slobodno, čime je mladi Splićanin osigurao olimpijsku normu (14:56.55) za Tokio, u subotu mu se sa 15:00.38 - norma je 15:00.99 - priključio stariji klupski kolega Marin Mogić (20). Na susretu mladih reprezentacija Slovenije, Srbije, BiH i Hrvatske, Mogić je u solo-utrci došao do olimpijske norme, koju je ljetos na Europskom prvenstvu ostvario i na 800 metara, no, rok koji je zadala FINA je počeo teći tek ovog ožujka.

Nije smetalo jer se Mogić vrlo rano pobrinuo da sezona krene u smjeru kakav je i očekivala ekipa pod vodstvom trenera Mate Ružića.

- Cilj je bio što prije ostvariti normu kako se ne bi stvarao pritisak - pojasnit će Ružić fantastičnu formu svojih plivača već na otvaranju sezone.

Zagreb, 101118.
Bazen Mladost na Savi.
Mladost 2018, 46. medjunarodni plivacki miting. 
Na fotografiji: Franko Grgic, Marin Mogic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Grgić popravio svoj rekord za šest sekundi

Uglavnom, Marin je to odavno objasnio...

- Mi na svakom natjecanju idemo po osobne rekorde.

Ovo “mi” se do prošle godine odnosilo na njega i trenera, ali već duže vrijeme je punopravni član ekipe i Franko Grgić, koji je nakon povijesnog rezultata u Rijeci naglasio kako “jednog ne bi bilo bez drugog, a bez trenera ne bi bilo obojice”. Stoga je prirodno da u razmaku od tjedan dana ostvare normu u paradnoj im disciplini 1500 metara slobodno.

- To je moja disciplina, čak i strogo gledano po bodovima. Što se tiče 800 metara, to je nešto lakša verzija, a 400 slobodno mi je postalo igra.

U subotu navečer je pak drugi “torpedo sa Zvončaca” došao do olimpijske norme i na 800 slobodno. Napravio je to sa 7:53.75, čime je svoj mlađejuniorski rekord Hrvatske popravio za šest sekundi, ali i ostao dvije iza Mogića, koji je apsolutni rekord (7:51.78) postao ljetos na Europskom prvenstvu.

Zagreb, 101118.
Bazen Mladost na Savi.
Mladost 2018, 46. medjunarodni plivacki miting. 
Na fotografiji: Franko Grgic, Marin Mogic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Sreća ne igra ulogu, bitan je samo rad

Tada je još njihov je trener visoko postavio letvicu za 2019. godinu:

- Cilj je ostvariti norme u obje dugoprugaške discipline, ali i na 400 metara.

Vrlo brzo se, evo, potvrdilo da to ni u kojem slučaju nije bila prazna priča pa je Hrvatska od subote mirna što se tiče službenog kuhara reprezentacije na Olimpijskim igrama u Tokiju.

- Još nisam to bio ni na jednom natjecanju, možda budem u budućnosti. Završio sam školu za kuhara, oduvijek me to privlačilo, ali ipak sam se odlučio fokusirati na plivanje. Kuhanju ću se posvetiti kad zaključim karijeru.

Koliko god hrvatska gastro-scena bila na gubitku, svi se nadamo da će to biti što kasnije jer Marin Mogić je i ovim rezultatom u Zagrebu pokazao da mu je fokus na pravom mjestu. Rad, rad i samo rad, moto je Ružićevih momaka, koji u jeku priprema otplivaju 100-110 kilometara tjedno, odnosno odrade desetak kilometara bazena po svakom treningu, kojih najmanje četiri dana u tjednu ima po dva.

- Nikad ne zazivam sreću jer se do rezultata može samo radom.

Ružićevi puleni su to jako dobro shvatili i to im se vraća u bazenu...

Linker
25. travanj 2024 10:29