REUTERS/Brian Snyder
MEĐU SAMOM ELITOM

VELIKO PRIZNANJE ZA SJAJNI DUO Fantela i Marenić nominirani za najprestižniju jedriličarsku nagradu: 'Sve ćemo mobilizirati da glasaju za nas'

Piše: Hrvoje BulešićObjavljeno: 03. listopad 2016. 16:33

Prvi put u povijest hrvatsko jedrenje nominirano je za prestižnu Rolex nagradu za jedriličare godine koju dodjeljuje Svjetska jedriličarska federacija. Tu čast su dobili zlatni olimpijci Šime Fantela i Igor Marenić.

Kada se Igor kao mladi jedriličar preselio kod obitelji Fantela njihov je san bio osvajanje zlatne olimpijske medalje za Hrvatsku. Njihovo prijateljstvo preraslo je u bratstvo, a timski ih je duh doveo do slave.

Glad za uspjesima i natjecateljski duh pretvorio ih je u mjerilo vrijednosti u klasi 470 tijekom 2016. godine. Prvo su na Svjetskom prvenstvu ptrekinuli niz Australaca Mata Belchera i Willa Ryana, a potom su ostvarili prva mjesta na utrkama Svjetskom kupa u Hyeresu i Weymouthu. Na Olimpijskim igrama u Riju samo su nastavili jedriti u sjajnoj formi. Tijekom čitave regate pokazali su konstantnost, a u jedrenju za odličja nisu dopustili nikakvo iznenađenje. Osvojili su prvu zlatnu jedriličarsku medalju u povijesti za Hrvatsku, stoji u pojašnjenju nominacije na stranicama Svjetske jedriličarske federacije.

A konkurencija s kojom će se Šime i Igor boriti za prestižnu nagradu je fenomenalna. Tu je novozelandski dvojac Peter Burling i Blair Tuke koji su klasu 49er pretvorili u privatnu zabavu. Ove godine imaju olimpijsko i svjetsko zlato, a možda ih malo u drugi plan stavlja podatak da su lani dobili Rolexa.

2016 Rio Olympics - Sailing - Victory Ceremony - Men's Two Person Dinghy - 470 - Victory Ceremony - Marina de Gloria - Rio de Janeiro, Brazil - 17/08/2016. Sime Fantela (CRO) of Croatia and Igor Marenic (CRO) of Croatia pose with their gold medals. REUTERS/Brian Snyder FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
REUTERS/Brian Snyder
Šime Fantela i Igor Marenić

Među nominiranima je i Santiago Lange vjerojatno najjača jedriličarska priča iz Rija. 54-godišnji Argentinac je do zlata u Nacri 17 stigao godinu dana nakon što mu je otkriven rak pluća i odstranjeno jedno plućno krilo. Za Rolexa se bori i sjajni Britanac Giles Scott koji je uspio nadmašiti čak i velikog Sir Bena Ainslieja. Pobijedio je u 16 od 17 regata na kojima je jedrio, a tijekom osvajanja dva svjetska i olimpijskog zlata nije imao pravu konkurenciju. U Barceloni će na dodjeli biti i francuski paraolimpijac Damien Seguin koji je nakon zlata u Ateni te srebra u Pekingu ponovno bio najbolji u Riju.

Sama ceremonija održat će se u Barceloni 8. studenoga, a najboljeg će odlučiti više od 120 nacionalnih saveza i prvi put u povijesti glasovi navijača. Internetsko glasovanje bit će moguće 72 sata prije dodjele (od 4. studenog u 12.00).

- Ovo nam je nagrada za sav trud koji smo uložili tijekom karijere. Naravno da ćemo sve mobilizirati da putem interneta glasaju za nas, sretan je bio Igor Marenić, a Šime Fantela je dodao:

- Kad pogledaš imena koja su među nominiranima drago ti je vidjeti i svoje među njima. Idemo guštat u Barcelonu, velika je čast biti uopće pozvan na takav događaj.

Nagrada za jedriličara i jedriličarku godine je uveden 1994., a od 2001. sponzorstvo je preuzeo Rolex. Među nagrađenima su bili velikani poput Petera Blakea, Russella Couttsa, Jochena Schümanna, Torbena Graela, Bena Ainslieja i mnogih drugih.

Linker
20. travanj 2024 02:05