POD SVJETLIMA REFLEKTORA

VIDEO: MALA NOĆNA REGATA U POSTIRAMA NA BRAČU Ante Botica najbolje je pročitao Gažul

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 15. kolovoz 2017. 20:48

Jedina hrvatska regata koja se jedri po noći, pod svjetlima reflektora, a k tome u luci, neposredno pred brojnim gledateljima i ove je godine održana u Postirama na Braču. Na 11. izdanju Male noćne regate okupilo se ove subote 13 posada, tek nešto manje od maksimalnih 15 koliko ih istovremeno može jedriti u malenom postirskom portu, a spektakularni ples jedara tradicionalno je počeo točno u 22 sata, uz zvuke čuvene Mozartove serenade.

Organizatori regate Igor Piacun i Max Juričić pribojavali su se bure koja je oko Brača jačala cijeloga dana i prijetila održavanju regate, no kao nekim čudom sjeverac je naglo oslabio neposredno pred start, pa je flota krenula po idealnih 10-ak čvorova vjetra. Flotni dio regate najbolje je otvorila posada Enie Ninčević, koja je jedrila na jednoj od dvije jedrilice Beneteau Platu 25, što ih je za regatu ustupio Ultra Sailing School, a odmah za njom poredali su se trostruki pobjednik Toni Bulaja, pa posada jedrilice Katanga i veteran Male noćne regate, čuveni Zelenko sa Jerom Vidovićem za kormilom.

Usred regate bura je potpuno izdušila, te je zapuhao Gažul, termički vjetar s Vidove gore koji je prije 11 godina i inspirirao pokretanje ove jedinstvene regate. Po tim promjenjivim uvjetima najbolje su se snašli Enia Ninčević i Ante Botica na jedrilici Mozak, koji su zauzeli prva dva mjesta u flotnom dijelu i izborili nastup u finalu. Drugi, finalni dio regate jedrio se kao Match Race na dvije identične jedrilice Platu 25, a Ninčević i Botica, oboje prekaljeni jedriličari iz malih klasa, garantirali su napeto nadmetanje. Botica i njegova posada pokazali su pritom zavidnu vještinu u dvobojskom jedrenju, izvrsno su se postavljali uoči starta, bolje kretali u regatu, te kasnije rutinski čuvali prednost. To im je u konačnici s trijumfima u dva dvoboja donijelo pobjedu na 11. Maloj noćnoj regati.

Drugi, koncertni dio Male noćne regate, prigodno nazvan Twisting by the pool, održan je uz bazen u postirskom hotelu Pastura, a za vrhunsku zabavu tradicionalno se pobrinuo kućni band regate Ljetno kino predvođen Max Juričićem. Na repertoaru su bili klasici Haustora, Filma, Vještica, Majki, Led Zeppelina, Ramonesa i Elvis Presleya, a uz bazen se twistalo do sitnih sati. Najizdržljiviji su potom još otišli na jutarnju gregadu, koju je na svome brodu priredio poznati viški ribar Kalambera.

Uoči Male noćne regate održana je i regata optimista, na kojoj je nastupilo šest malenih bračkih jedriličara, a najbolja je bila Paula Petković. Valja reći da jedrenje u malim klasama na Braču doživljava procvat. Jedriličarski klub Postira angažirao je Anteu Kordić za trenericu optimista, a krajem kolovoza u Postirama će biti održano i Prvenstvo Hrvatske u toj klasi.

Poredak:

1. Ante Botica / Mozak / JK Trogir

2. Enia Ninčević / Ultra Express / JK Uskok

3. Boris Bakotić / Simbad / JK Labud

4. Toni Bulaja / Ne znam – Ultra / JK Ola Sailing

5. Damir Mitrović / Satan II / JK Mornar

Linker
19. travanj 2024 20:50