screenshot youtube

IN MEMORIAM

VIDEO: NAJTUŽNIJI DAN 'OKTANSKOG CIRKUSA' Kobni zavoj Tamburello prije 24 godine oduzeo je život najvećem vozaču svih vremena

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 01.05.2018. u 12:22

 • Brzina je bila veća od 300 km/h na legendarnoj stazi Enzo i Dino Ferrari u Imoli, na zavoju Tamburello kontrolu nad bolidom je izgubio Ayrton Senna po mnogima najveći vozač formule svih vremena. Williamsov bolid se punom brzinom zabio u zid.

  Kamera koja je bila na bolidu Michaela Schumachera koji je vozio iza Senne pokazala je da je bolid dvaput proklizao i potom u kobnom Tamburellu izletio sa staze. I udario baš u onaj dio zida koji nije bio zaštićen gumama. Senna je hitno s teškim ozljedama prebačen helikopterom u bolnicu u Bologni gdje nekoliko sati preminuo. Ozljede glave nastale od siline udarca bile su preteške, piše Slobodna Dalmacija.

   

  Dan ranije tijekom kvalifikacije na istom mjestu je  izletio i Austrijanac Roland Ratzenberger, umalo je i on smrtno nastradao. No očito to nije bilo dovoljno upozorenje da nešto na tom dijelu staze u Imoli nije u redu.

  Ayrton Senna rođen je u brazilskom Sao Paulu, zbog problema s koordinacijom kao dijete je počeo voziti karting. preseljenjem u Englesku počeo je voziti Formulu 1. Prvi nastup u 'oktanskom cirkusu' imao je 1984. godine, nadimak „kišni čovjek“ dobio je nakon utrke u Monte Carlu gdje je jurio za velikim Nikijem Laudom ostavivši iza sebe velike šampione Michaela Schumachera i Alaina Prosta.

   

  Prvu pobjedu ostvario je u Portugalu 1985., ubilježio ih je ukupno 41, te se još 39 puta našao na podiju. U desetogodišnjoj karijeri osvojio je tri naslova prvaka (1988., 1990. i 1991.). Nakon tragedije u Imoli uslijedile su i velike promjene u Formuli 1, posebno na pitanju sigurnosti vozača. Za velikog Ayrtona prekasno. Za 'oktanski cirkus' prekasno, otišao je jedan od najvećih šampiona....

  Iz drugih medija