Damir Krajac / Hanza Media / Hanza Media
KOMENTAR STRUČNJAKA

HRVATSKA JE BILA IZNENAĐENA CRNOGORSKOM ČVRSTINOM I SITNIM PROVOKACIJAMA Okršaj sa Srbijom? Bit će to klasik, a za pobjedu će trebati više...

Piše: Frano VićanObjavljeno: 25. srpanj 2018. 17:44

PIŠE: FRANO VIĆAN

U jednoj tvrdoj i nimalo lijepoj utakmici uspjeli smo na kraju pronaći put do pobjede i polufinala. Crnogorci su nas od početka utakmice uveli u rezultatski minus, ali i ono važnije, u nervozu. Kao da nismo bili dovoljno fokusirani na utakmicu, malo bi pričali sa sucima, malo s Crnogorcima. Nismo bili dovoljno fokusirani na cilj, a to je pobjeda.

Zatvorili su nam u potpunosti kontru u prve dvije četvrtine, a ostali smo i bez brze realizacije u situacijama s igračem više. Samim tim i bez onih toliko potrebnih laganih golova. No, u obrani smo ostali dovoljno čvrsti i to nas je držalo te prve dvije četvrtine.

Početkom treće četvrtine Marko Bijač nas je počastio sa dvije sjajne, vrhunske obrane, spriječivši Crnu Goru da ode na +3, na 5:2. Sretno i spretno Marko Macan kupi loptu s vode za 5:3, a onda i Loren Fatović postiže lagani pogodak za 5:4 na njihovu još nepostavljenu obranu.

Frano Vićan
Foto: Niksa Duper / CROPIX
Frano Vićan

Tijekom cijelog susreta smo imali velikih problema s njihovom zonom 2-3, oni su se plitko povlačili bojeći se, naravno, naših centara. Mađutim, u jednoj takvoj zoni Josip Vrlić pronalazi komadić prostora gdje mu spuštaju loptu, a mi dobivamo peterac kojim izjednačavamo utakmicu na 6:6. I tu se već počinje osjećati da Crnogorci sve teže prate naš ritam plivanja, tako da postižemo i drugi gol iz tranzicije, zapravo Maro Joković iz peterca za 8:6. Na kraju smo našim pogotkom za 9:6 odlučili uljepšati ovu zapravo tvrdu i ružnu utakmicu. Još jednom moram apostrofirati našeg vratara Marka Bijača koji je nanizao u drugom poluvrermenu nekoliko sjajnih obrana koje su nas držale iznad vode.

Zapravo, kada smo se konačno fokusirali na igru počeli smo ih stizati i prestizati, napravili smo im u tom periodu seriju 6-1.

Ne bih rekao da smo bili u grču od početka susreta, već smo možda malo bili iznenađeni time što su oni bili spremni pobijediti pod svaku cijenu, njihovom čvrstinom ili, čak bih rekao, sitnim provokacijama. Ali, kada smo se posložili i smirili u poluvremenu, zaboraviti na sve to, onda smo konačno i proigrali i došli do velike pobjede koja nas vodi u polufinale. Tu je jako važna bila psihološka priprema. Očitovala se u tome snaga grupe, i koliko vjeruju jedan drugeme, i u dogovorenu taktiku i zacrtani cilj.

Što se polufinala tiče, biti će to još jedan vaterpolo klasik, trebat će tu za pobjedu odigrati koncentrirano cijelu utakmicu a ne samo dvije četvrtine, jer to neće biti dovoljno.

Linker
25. travanj 2024 08:21