Getty Images
PUT DO VRHA

KAKO JE ISKOVANA JOŠ JEDNA VELIKA MEDALJA Nova hrvatska generacija funkcionira kao švicarski sat, a ključni trenutak dogodio se lani u travnju

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 30. srpanj 2017. 10:57

Veliki teret i odgovornost, gotovo nemoguću misiju dobio je u naslijeđe Ivica Tucak nakon što je poslije 2012. i olimpijskog zlata u Londonu naslijedio maga Ratka Rudića koji je u samo pet godina, od 2007. do 2012., osvojio svjetsko, europsko i olimpijsko zlato.

Mnogi su sumnjali u Tucka, neki su smatrali da nije pravi čovjek na pravom mjestu, no on je i u Budimpešti potvrdio da je odličan i vrhunski stručnjak koji je stvorio novu veliku generaciju.

U redu, on je od Rudića naslijedio Maru Jokovića i Andru Bušlju koji su igrali i u Melbourneu 2007., dobio je i sadašnjeg kapetana Sandra Sukna, tu je i Ivan Buljubašić, kojem je prvi pravi nastup bio na SP-u u Rimu 2009.

Njih su četvorica i jedini u postavi sadašnje reprezentacije koji su članovi zlatne “kombinacije” iz Londona 2012.

- Ovo je naprosto savršeno, momci igraju čudesno i funkcionirali su kao mali švicarski sat. ‘Kliknuli’ su lani negdje u četvrtom mjesecu i užitak ih je gledati - rekao je Elvis Fatović, izbornik australske reprezentacije čiji je sin Loren među 13 hrvatskih reprezentativaca u Budimpešti.

- Tucak ih je savršeno složio, svaka mu čast na velikom poslu - zaključio je Fatović.

Da, svaka čast Tucku koji je napravio pravi izbor složivši dobitnu kombinaciju baš na način na koji je to radio i Rudić koji mu je savjetnik na SP-u. Ako se prije i moglo dvojiti, sada tome nema nimalo mjesta, Tucak je zaista napravio vrhunski posao zajedno sa svojim stožerom u kojem je i nekadašnji proslavljeni reprezentativac Mile Smodlaka, ali i majstor od zanata Pero Kuterovac u ulozi kondicijskog trenera.

Uostalom, Tucak je i prije Budimpešte napravio veliki posao svjetskom broncom na SP-u u Barceloni 2013., svjetskim srebrom i olimpijskim srebrom u Kazanju 2015. i u Rio de Janeiru, Budimpešta je samo nova potvrda njegova odlična rada.

Vratari Marko Bijač i Ivan Marcelić te Marko Macan, Loren Fatović, Luka Lončar, Ante Vukičević, Ivan Krapić, Anđelo Šetka i Javier Garcia Tuckovi su ljudi. Da, Tucak je stvorio novu generaciju koja je spremna za velike dosege, baš na tragu njegova prethodnika Rudića.

Linker
18. travanj 2024 21:28