Pedja Milosavljevic / CROPIX
POVRATAK BARAKUDE

(NE)OČEKIVANI PREOKRET Izbornik Tucak i naš najbolji igrač izgladili sve nesporazume

Piše: Dean BauerObjavljeno: 10. lipanj 2016. 10:16

Sandro Sukno, jedan iz trolista u proljeće suspendiranih igrača (Sukno, Obradović i Paškvalin) ponovo je u hrvatskoj vaterpolskoj reprezentaciji!
Izbornik Ivica Tucak je jučer priopćio imena 19 kandidata s kojima ove nedjelje započinje pripreme u Šibeniku. Jedan od tih 19 koji će se preksutra pojaviti u Krešimirovu gradu je i - Sandro Sukno. Neprijeporni dragulj hrvatskog vaterpola, ako ne najbolji, onda sigurno jedan od najboljih naših igrača. Hrvatska s njim i bez njega, to valjda ne treba pojašnjavati, nije ista momčad. Nema istu kvalitetu, moć. Bez njega, bez Sukna u pravom izdanju, gotovo pa smo vrlo teško konkurentni za najviši plasman, za postolje. S njim pak na najvišoj razini, a tek i ako se pozitivno riješi priča s Garcijom, Barakude “preko noći” postaju ne samo kandidati za medalju, već se nemojte iznenaditi i ozbiljni konkurenti za finale. Finale u Riju!


Zajednički interes

Naime, postava s Pavićem na golu i zamjenom mu Bijačem, ubitačnom desnom stranom Joković i Garcia. Pa centrom svjetske klase kakav je Lončar, sjajnim braničima Burićem i Bušljom, na lijevoj strani Muslimom, garnirano s fantazistom Suknom... To je sastav svjetske, vrhunske kvalitete. Na papiru barem.
- Sjećate se možda da je 7. travnja došlo do ozbiljnog narušavanja discipline uslijed koje sam bio tada donio odluku o suspenziji trojice igrača - počeo je na ovu temu izbornik Tucak.
- Međutim, već dan nakon toga se Sukno u Dnevniku HTV javno ispričao. Kako meni kao izborniku, tako suigračima, Savezu, cijeloj sportskoj javnosti. Nedugo nakon toga ja sam isto tako promišljajući, javno također, pred tv-kamerama rekao da neću zatvoriti vrata reprezentaciji nikome, niti na takvo što imam pravo.
Te Tuckove riječi koje su doista izrečene u nekoliko navrata, i u novinskim istupima, tada nisu automatski značile otvaranje vrata Suknu za povratak. Međutim, s odmakom vremena stvari su se istini za volju počele mijenjati. Ne javno i bez medijskih istupa, ali s i više no jasnim signalima da se radi na zbližavanju ili povratku Sukna u reprezentaciju. Utoliko jučerašnja objava i Suknova imena na popisu kandidata nije baš nešto što je djelovalo šokantno.
- Interes hrvatske vaterpolske reprezentacije, što bolji rezultat na Olimpijskim igrama u Riju, interes je svih nas koji radimo u našem vaterpolu. Međutim, isto tako sam jasno poslao poruku da ono što se dogodilo se više nikada neće i ne smije ponoviti. Odnosno, ako se to ne daj Bože i ponovi, onda je to oproštaj zauvijek. Nadam se da je ta moja poruka došla do svih igrača. Samom činjenicom da sam rekao kako “vrata ne zatvaram”, bio sam otvoren za razgovor. Do tog razgovora je nedugo potom i došlo. Sandro mi se javio, razgovarali smo u nekoliko navrata, izrazio žaljenje. Razgovarali smo dugo, gledao sam ga i u Italiji te sam donio sada odluku da zbog kvalitete koju Sandro Sukno ima i zbog njegova priznanja pogreške, ja onda više nemam dvojbu. Nemam dvojbu da je hrvatska vaterpolska reprezentacija sa Sandrom Suknom puno jača. Zbog svog ega nemam pravo rušiti ambicije naše reprezentacije.


Ovo je najboljih 19

Logično se nameće pitanje što je sa ostalom dvojicom igrača, Paškvalinom i Obradovićem, odnosno zašto njima nije oprošteno, zašto nisu na popisu za Šibenik...? Ili sasvim konkretno, jesu li se spomenuta dvojica javili izborniku, ispričali, je li bilo razgovora?
- Nije - decidirano će Tucak.
- Nije bilo kontakta. Rekao sam da sam otvoren za razgovor, nažalost do njega nije došlo. Međutim, nije niti to ključan razlog. Ključno je da je moja procjena kako je ovih 19 igrača, plus nadam se i Garcia, naših najboljih 19.

Linker
19. travanj 2024 06:55