Jutarnj list
JEDRENJE

NEUHVATLJIVI POLET NA USKRŠNJOJ REGATI Hvar preko noći zaživio svojim jedriličarskim životom: Okupila se čak 41 ekipa

Piše: Jutarnji ListObjavljeno: 07. travanj 2017. 00:01

Ovogodišnja Uskršnja regata okupila je 41 natjecateljsku ekipu, a grad Hvar preko noći je zaživio svojim jedriličarskim životom. Od toga se u ORC skupini prijavilo devetnaest posada, a u Open skupinama dvadeset dvije jedrilice. Natjecanje po ORC razvrstanju po običaju okuplja kremu hrvatskih posada, a nekima od njih slijedi i nastup na svjetskom prvenstvu u Trstu u srpnju ove godine.

Dvije jednake jedrilice X-41 čine natjecanje u toj grupi posebno atraktivnim, a najbolja imena hrvatske jedriličarske scene u posadama garant su vrhunskog jedrenja pred Hvarom. Da i u Open skupini ne manjka dobrog jedrenja pobrinule su se jedrilice prijavljene u skupini Open Racer. Svoj prvi nastup na regati potvrdio je Nikola Dešković s novom jedrilicom Polet Furioso (jedrilica klase TP 52), iz Slovenije su došle superbrze jedrilice Megaenergija i Generali, a ove se godine u tu skupinu prijavila i Marina Kaštela.

Regate su započele pijetetom preminulim učesnicima i dragim prijateljima regate, Darku Makjaniću i Branku Ilijadica Rapi. Lijepom bakljadom između otočića Galešnik i kopna učesnici regate su odali počast svojim prijateljima, a onda su se jedrilice uputile na regatno polje smješteno istočno od Paklenih otoka.

Jutarnj list

Na moru nas je dočekao lagani burin, sjeverac snage 6-7 čvorova po kojem je regatni odbor startao prvu regatu. Jedrilice u klasi Open Racer, uspjele su brzo odraditi prvi krug, slično kao i u klasi Open Nauta.

Novi brod Nikole Deškovića pokazao se kao pun pogodak, dominirajući regatom od starta do cilja najavili su ozbiljnu kandidaturu za pobjedu ove godine. U klasi Open Nauta jedrilica Krka sa Sebastijanom Levstikom je najbolje pročitala lagani vjetar i kao prva prošla linijom cilja. Odlično je vjetar pročitao i Tonko Rameša na X-Citeu, koji je unatoč preuranjenom startu poveo regatu u ORC skupini, ali je zbog promjene smjera i slabljenja vjetra, ta regata prekinuta.

Nakon duljeg čekanja, na moru se ponovno pojavila 'trambura', a vjetar je dosegao brzinu od 10 čvorova. Kao prva je startala ORC skupina, a Rameša je pokazao kako dobro jedrenje u prvoj regati nije slučajno, te je s velikom prednošću prvi presjekao ciljnu liniju. U korigiranim rezultatima je X-Cite zadržao prvo mjesto, kao drugi se plasirao Karlo Kuret na jedrilici One, a na trećem mjestu je Mareus.

Jutarnj list

U Open skupini ponovno je dominirala jedrilica Polet, ali ovog puta s malo manjom prednošću nego u prvoj regati radi preuranjenog starta. Međutim odlične performane i uz i niz vjetar brzo su ih dovele do vodstva, ponovno ispred jedrilice Generali i Megaenergija. Očigledno je da vodna linija po mirnom moru i ne prejakom vjetru pogoduje klasi TP 52, a biti će zanimljivo vidjeti kako će im se suprostaviti slovenski dvojac u uvjetima jačeg vjetra kada bude moguće glisiranje. U skupini Open Nauta, pobjedio je Mario Kundih na jedrilici Sultan čime je došao u vodstvo u toj skupini, najavljujući dobru bitku i za trofej u amaterskom dijelu natjecanja.

Prije utrka imali smo prilike razgovarati s Nikolom Deškovićem, vlasnikom Poleta koji nam je kazao:

'Ove smo se godine odlučili za novu jedrilicu, doveli smo je u dvanaesti mjesec iz Trsta. Brod je klase TP 52 iz 2006 godine, ali je temeljito prerađen 2012., a uspili smo dobit relativno nova jedra iz Engleske od prošle sezone. Po opremi smo tako spremni, ali trebamo se još naučiti jedriti na novom brodu što će bit izazov na ovoj regati.'

Imate li kakvih očekivanja?

'Znamo da su ovakvi brodovi izuzetno brzi i znam da ako se uspijemo približiti tim performansama da ćemo biti jako konkurentni. Ali hoćemo li u tome uspjeti pokazat će prve regate.'

Linker
25. travanj 2024 11:09