Joanna Maranhao
 Quinn Rooney/Getty Images
SUOČILA SE SA STRAHOVIMA

POTRESNA PRIČA PLIVAČICE KOJA JE PROMIJENILA ZAKON Traume od seksualnog zlostavljanja ostavile su joj neizbrisive posljedice...

Piše: Filip OžboltObjavljeno: 12. veljača 2017. 21:43

Traumatizirana sjećanjima na zlostavljanje koje je doživjela kada joj je bilo samo devet godina, brazilska olimpijska plivačica Joanna Maranhao dobila je strah od vode. Danas je opet u bazenu i pomaže voditi nevladinu organizaciju koja djecu štiti od seksualnog zlostavljanja.

Kada joj je bilo 17, Joanna je potukla brojne rekorde osvojivši 5. mjesto na 400 metara mješovito na OI u Ateni. U to je vrijeme njen rezultat bio najbolji u brazilskoj plivačkoj povijesti na Igrama u ženskoj konkurenciji. Osim toga, bilo je to prvi put nakon 56 dugih godina da je neka Brazilka uspjela ući u finale pojedinačnog sporta na OI. Maranhao je bila najveća brazilska nada u bazenu, no četiri godine kasnije njeni su rezultati počeli stagnirati, krenuo je strah od bazena, a novinari su počeli postavljati pitanja.

Maranhao je sedmoj sili objasnila da se bori s traumom zbog seksualnog zlostavljanja koje je proživjela s devet godina, a zlostavljao ju je tadašnji trener. Patnja je postala veća kada je priča izašla u javnost, a bivši trener odlučio je Joannu i njezinu majku tužiti za klevetu.

Ipak, Joannina je priča promijenila brazilske zakone vezane uz seksualno zlostavljanje, a bivša je plivačica pomogla u osnivanju nevladine udruge koncentrirane na prevenciju seksualnog zlostavljanja.

- Nisam imala namjeru govoriti o zlostavljanju. Bila sam jako naivna jer se to dogodilo tijekom intervjua. Otkrila sam svoju intimu javnosti, svaki put kada bih o tome govorila, osjećala bih se lakše - kazala je Joanna, koja svog zlostavljača nije mogla kazneno goniti zbog zakona koji je u međuvremenu sama uspjela promijeniti.

BARCELONA, SPAIN - AUGUST 04:  Joanna Maranhao Melo of Brazil prepares for the Swimming Women's 400m Individual Medley preliminaries heat four on day sixteen of the 15th FINA World Championships at Palau Sant Jordi  on August 4, 2013 in Barcelona, Spain.  (Photo by Quinn Rooney/Getty Images)
Quinn Rooney/Getty Images

Naime, zakon je prije izmjena maloljetnim žrtvama dopuštao da zlostavljača tuže u razdoblju od 16 godina od zločina, ali čim bi navršile 18, žrtve bi imale samo šest mjeseci za tužbu. Zato Maranhao nije uspjela reagirati, a njen ju je bivši trener mogao tužiti za klevetu, no i ta je tužba odbijena zbog predugog vremenskog perioda u proceduri.

Trauma je ostavila jake psihološke posljedice na Joannu. Dvije godine nakon nastupa u Ateni pokušala se ubiti, a 2008. godine prvi se put udala, da bi se razvela godinu dana kasnije.

Danas je Maranhao udana za Luciana Correu, svjetskog prvaka u judu iz 2007. godine, no još uvijek ima problema s intimom, koju teško dijeli sa suprugom.

- Nikada se ne bih silila na odnos s njim. Ja sam vlasnica svog tijela i može ga dirati samo onaj kome dopustim. Kada sam imala devet godina, to nisam mogla odlučiti - kazala je plivačica čija je priča potaknula promjene.

U spomenutom zakonu, koji danas nosi njeno ime, sada stoji da rok od 16 godina u kojima se može prijaviti zlostavljača počinje teći tek kada žrtva napuni 18 godina, a prije punoljetnosti to se može napraviti bilo kada.

Zakon je potvrdila bivša predsjednica Dilma Rouseff, a Maranhao je iznimno ponosna na promjenu odredbi.

- Kada sam prvi put bila u senatu 2009. godine, rekla sam im da se nadam da će prihvatiti moj zahtjev zbog svih koristi koje donosi, ali donosi i smisao mojoj priči. Ona sada pokazuje da je moguće živjeti bez obzira na traumu - rekla je Maranhao, koja je 2014. godine s grupom prijatelja pokrenula inicijativu Infancia Livre (Besplatno djetinjstvo). U prvi je mah ideja bila pružiti psihološku i pravnu pomoć siromašnoj djeci koja su bila žrtvama zlostavljanja. Ipak, odaziv je bio malen zbog straha jer su njihovi zlostavljači većinom roditelji ili prijatelji, odnosno vrlo bliski ljudi. Stoga je organizacija fokus okrenula na prevenciju, koristeći školu kao mjesto na kojemu djecu mogu učiti o prepoznavanju zlostavljanja.

- Pričam s djecom od vrtića do najviših razreda srednje škole. U većini se slučajeva o tom problemu nije raspravljalo u obitelji, pa tako ni u mojoj - zaključila je Maranhao, koja je u Riju nastupila i na svojim četvrtim OI. Nije uspjela izboriti nastup u finalu, ali kaže da će se natjecati i dalje.

- Plivanje je nešto od čega namjeravam izvući samo lijepe uspomene.

Linker
24. travanj 2024 06:02