Alexander Hassenstein/Getty Images / Getty Images
NEPODERIV

ČOVJEK SE JEDNOSTAVNO NE MOŽE ZAUSTAVITI Legenda ima novi cilj - nastupiti u Pekingu 2022. i sa 63 godine postati najstariji zimski olimpijac!

NE DA SE ZAUSTAVITI Hubertus von Hohenlohe desetljećima skija za Meksiko, a uspio je skupiti nastupe na čak 17 svjetskih prvenstava i 6 ZOI
Piše: Edi DžindoObjavljeno: 22. veljača 2018. 10:43

Skijaš, pop zvijezda, profesionalni fotograf, potomak vladara njemačke pokrajine Baden-Württemberg i princ. Jedina osoba na svijetu koja istodobno može uz svoje ime posjedovati sva ova zanimanja i titule je državljanin Meksika, koji živi u Lihtenštajnu, princ Hubertus von Hohenlohe. Osebujni “starac”, rođen 2. veljače 1959, te definitivno jedan od najzanimljivijih olimpijskih, ali i skijaških individualaca u povijesti, osnivač je Meksičkog skijaškog saveza u kolovozu 1981. te jedan od rijetkih koji je uopće nastupio za Meksiko na ZOI.

U Svjetskom skijaškom kupu debitirao je samo nekoliko mjeseci nakon osnivanja Saveza, u kombinaciji u talijanskoj Aprici osvojio je 13. mjesto, a samo nekoliko dana nakon u Cortini d’Ampezzo ostvario je svoj najbolji SK rezultat u karijeri - peto mjesto. Doduše, u obje utrke je točno toliko skijaša i nastupilo. U Kitzbühelu 2007. smo Von Hohenlohea vidjeli posljednji put u Svjetskom kupu, kad nije uspio završiti prvu vožnju slaloma.

SOCHI, RUSSIA - FEBRUARY 22:  Hubertus Von Hohenlohe of Mexico reacts after crashing out in first run during the Men's Slalom during day 15 of the Sochi 2014 Winter Olympics at Rosa Khutor Alpine Center on February 22, 2014 in Sochi, Russia.  (Photo by Clive Rose/Getty Images)
Clive Rose/Getty Images / Getty Images

No, to što je uvijek bio “na začelju” nije moglo zaustaviti Von Hohenlohe, koji je nastupio na čak 17 svjetskih prvenstava, najbolji rezultat mu je 38. mjesto u Bormiju 2005.

Slična je priča turističkog skijaša i na ZOI. Debitirao je u Sarajevu 1984, gdje je zauzeo 26. mjesto u slalomu, što mu je ujedno i najbolji rezultat na Igrama. Nakon toga je bio olimpijac i u Calgaryju 1988, Albertvilleu 1992, Lillehammeru 1994, Vancouveru 2010. i Sočiju 2014.

Želio je skijati i u Pjongčangu ali se nije uspio kvalificirati pa je ovaj 59-godišnjak u Koreju došao kao pratnja bivše reprezentativke SAD-a Sarah Schleper, koja nastupa za Meksiko.

SOCHI, RUSSIA - FEBRUARY 07: Skier Hubertus von Hohenlohe of the Mexico Olympic team carries his country's flag during the Opening Ceremony of the Sochi 2014 Winter Olympics at Fisht Olympic Stadium on February 7, 2014 in Sochi, Russia.  (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Clive Mason/Getty Images / Getty Images

- Prije super G-a me zabavljao, pjevao, repao. On je daleko najveća inspiracija za svakoga tko s njim radi, bez sumnje - kazala je Schleper, koja je u superveleslalomu završila na 41. mjestu.

Osim uloge zabavljača, Von Hohenlohe je dizajnirao osebujne skijaške odore za reprezentaciju Meksika temeljene na motivu lubanje i cvijeća, tema na prošlim Igrama u Sočiju bili su mariači.

Von Hohenlohe je u Pjongčangu potvrdio da će se kao 63-godišnjak pokušati plasirati na sljedeće igre u Pekingu 2022. te tako srušiti rekord koji će tad biti star 98 godina. Radi se o rekordu za najstarijeg natjecatelja u povijesti ZOI, koji drži pokojni švedski natjecatelj u curlingu Carl August Kronlund (55 godina i 155 dana) s Igara u Chamonixu 1924.

- Moj je san da postanem najstariji i nadmašim tog Šveđanina o kojem sam čitao, ali isto tako skijam zato što želim održati tradiciju egzotičnih zemalja u skijanju, osjećam da ta tradicija opada - kazao je drugi najstariji olimpijac u povijesti.

Linker
27. travanj 2024 00:08