Slovenske zastave u zraku prije drugog nastupa Petera Prevca
 Vladimir Zrinjski
PRAZNIK SKIJAŠKIH SKOKOVA

FOTO: JUTARNJI S PLANICE Norveški trijumf, slovenska fešta i deseti najduži let u povijesti u sunčanoj bajci ispod Ponca

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 24. ožujak 2018. 15:42

Pred više od 20.000 gledatelja na Planici, Norveška je pomela konkurenciju na posljednjem momčadskom natjecanju sezone Svjetskog kupa u skijaškim skokovima, a bajkovitu sunčanu subotu domaćinima je uljepšalo treće mjesto Slovenije, koja mršavu zimu ipak završava u pozitivnim tonovima.

Praznik letenja, Ožujska ludnica, Kraljica sporta ili kako sve ponosni domaćini ne zovu tradicionalnu završnicu Svjetskog kupa u Dolini ispod Ponca, i ove godine nudi spektakularne prizore. Kulisu snježnih vrhova obogatilo je šarenilo zastava, najviše slovenskih i poljskih, a idealni vremenski uvjeti omogućili su deset letova preko 240 metara. Najdalje je opet „krstario“ osvajač Svjetskog kupa Kamil Stoch, koji je u prvoj seriji doskočio na 248.5 metara, što je službeno deseti najduži let u povijesti.

Iako Poljacima to nije bilo dovoljno za postolje, Stoch neće puno očajavati jer je u ovoj sezoni zgrabio praktički sve što se moglo osvojiti: Svjetski kup (kao najstariji u povijesti), turneju Četiri skakaonice, olimpijsko zlato u Pjongčangu, turneju Raw Air i svjetsko srebro u letenju. Ako mu to nije dovoljno, u nedjelju će moći odnijeti i prvo izdanje natjecanja Planica7, za koje se boduju svi pojedinačni letovi od četvrtka do nedjelje.

Norvežanima su pobjedu izborili Daniel-André Tande, Andreas Stjernen, Robert Johansson i Johann André Forfang. Čak šest od njihovih osam skokova bili su iznad 240 metara.

Folklor ispod Letaonice braće Gorišek uobičajen: navijanje i pjesma pomiješani s adrenalinom iščekivanja dugih letova. Svaki put kad mikrofon na zaletištu ulovi „whoosh“ koji skije proizvode pri odrazu, dolina načas umukne i gleda u visinu. Njihovi junaci nisu razočarali pa je orkestar na pozornici kraj VIP tribine imao pune ruke posla. Svaki let preko 235 metara, naime, prati poskočica „Planica, Planica, snežena kraljica“ koju je još 70-ih skladao Slavko Avsenik. Danas je izvodi nova postava Ansambla Avseniki, koja nam je spremno pozirala koji trenutak prije nego će opjevati drugi Stochov let.

Slovenski navijači odlučno su odgovorili na rukavicu koju su im dan ranije bacili Poljaci. U petak je na tribinama u areni bilo više crveno-bijelih boja nego „belo-modro-rdeče“, no dan kasnije sve se promijenilo. Domaći kvarter u sastavu Domen Prevc, Robert Kranjec, Anže Semenič i Peter Prevc dočekalo je more zastava i orkestar truba, zvečki, čak i golemih kravljih zvona.

Tijekom kvalifikacija u četvrtak centimetri su nedostajali da Planica nakon 13 godina iščekivanja ponovno proslavi svjetski rekord. Malo je, naime, falilo da Austrijanac Gregor Schlierenzauer održi ravnotežu i stražnjicom ne dotakne snijeg nakon što je poletio do 253,5 metara. Usamljeni rekorder tako ostaje njegov sunarodnjak Stefan Kraft (Vikersund 2017.), koji će u nedjelju i službeno Kristalni globus predati 30-godišnjem Stochu.

Planica po običaju cijeli tjedan dominira u slovenskim medijima. Sukladno rezultatima u protekloj sezoni, očekivanja su bila skromnija nego inače pa je momčadska bronca dočekana kao sasvim pristojna „točka na i“ sezone 2017./18. Peter Prevc priznao je da mu je nakon subotnjeg natjecanja pao kamen sa srca.

- Odahnuo sam, osjećao bih se ružno da nismo bili na postolju. Domen (mlađi brat, dvaput po 237 m, nap. a.) i Robi napravili su perfektan posao.

Zastor se spušta u nedjelju od 10 sati, velikim finalom na kojem pravo nastupa ima samo 30 najboljih letača sezone. Uvjeti će opet biti povoljni, možda i za napad na Stochov rekord skakaonice od 251.5 metara.

Linker
16. travanj 2024 17:10