Tomislav Kristo / CROPIX CROPIX
SNJEŽNA KRALJICA

IZRAVNI OBRAČUN NA SLJEMENU ZAVRŠIO UVJERLJIVOM POBJEDOM SLOVAKINJE Shiffrin je iznenadila sve sjajnom vožnjom, Vlhova joj poručila da je to ne zanima

Piše: Petar ZobecObjavljeno: 04. siječanj 2020. 16:54

Okupano suncem i temperaturom od oko šest stupnjeva u cilju, Sljeme je dočekalo najbolje svjetske slalomašice. Temperaturni plus natjerao je neke avanturiste i one kojima se jako dopalo sljemensko kuhano vino da se raskomote i bez dodatne “zimske opreme” odgledaju prvu vožnju. Kada je poslije “sparina popustila”, a promili isparili, ipak su se morali zaogrnuti jaknama.

Ništa od pete pobjede

Dobre vibracije su se, dakle, širile Sljemenom, a procjena organizatora je glasila da je oko pet tisuća ljudi pristiglo na utrku, iako je dojam da ih je ipak bilo manje.

Brojnim slovačkim navijačima, međutim, nisu trebali nikakvi dodatni “poguranci” da se dobro zabave na zagrebačkom brdu. Njihove su zastave dominirale pokraj staze, uostalom kao i prošle godine, jer znaju kakva skijašica preko glave navlači slovački dres - Petra Vlhová nova je kraljica Sljemena. Slovakinji nitko nije bio ni blizu na Crvenom spustu, a svaku nadu protivnica otpuhnula je već u prvoj vožnji u kojoj joj nitko nije uspio prići na ispod sekunde zaostatka. U drugoj dionici samo je potvrdila da joj se kući ne ide bez krune.

Lani se uoči utrke na Sljemenu potencirao dvoboj Vlhove i Mikaele Shiffrin, vjerojatno zato i što su redovite pobjede Amerikanke malo dojadile. Ovaj se put, koliko god to u skijanju bilo nezahvalno prognozirati, tek dvojilo oko toga kako će se raskusurati ostale skijašice, a Mikaeli su se već pribrojavali bodovi nakon pete pobjede u glavnom hrvatskom gradu. Jasno, pogriješilo se.

Vlhová je krenula kao prva iz startne kućice, a kada su se nakon nje stazom spustile Gisin, Liensberger, Holdener, Swenn-Larsson i Truppe, bilo je jasno da je slovačka skijašica postavila neuhvatljiv benchmark za ostale kolegice. Kao sedma je startala vodeća u poretku Shiffrin, imala i najbrže vrijeme na prvom prolazu, da bi pogreškom u srednjem dijelu stigla na tek +1.16 za Slovakinjom.

Video: Davor Pongračić / CROPIX

Neizvjesnosti nije bilo

U drugoj vožnji se svidjela djevojka zanimljiva prezimena - Kanađanka Laurence St.Germain (23. u prvom dijelu) koja je poput Mbappéa odjurila do finiša i tek ju je s vodeće pozicije skinula 11. iz prve vožnje, Aline Danioth iz Švicarske.

Rasplet onih vodećih je protekao bez prevelikih iznenađenja, tek se među prve tri iz prve vožnje umiješala Austrijanka Katharina Liensberger ispred Wendy Holdener.

Sve se zatim rješavalo između prvoplasiranih - Shiffrin i Vlhove, a Amerikanka je odlučila prebaciti izazov u slovačko dvorište. Shiffrin nije htjela bez borbe predati svoje brdo, svoje Sljeme. Fenomenalnom drugom vožnjom potrudila se maksimalno otežati posao Slovakinji, ali Vlhová nije trepnula. U dvoboju dvije najbolje slalomašice svijeta Vlhová je odgovorila najboljim vremenom druge vožnje, ostavivši Shiffrin na +1.31. Koliko su Vlhová i Shiffrin bile dobre, zorno prikazuje zaostatak trećeplasirane Liensberger od +3.49. Ali ove subote slovačka predstavnica je bila svijet za sebe. I dosad nedodirljiva Shiffrin joj je morala stisnuti ruku.

Šansa za sve

- Osjećaj je sjajan, presretna sam i posebno hvala mojim navijačima - rekla je nakon pobjede Vlhová koja je zabilježila drugu slovačku pobjedu na Sljemenu. Prije tri godine to je uspjela Veronika Velez-Zuzulova, a Vlhová je tada bila druga.

Još u prvoj vožnji kako su se skijašice spuštale niz stazu, tako je postalo jasno da će i one skijašice s većim startnim brojevima imati šansu ugurati se u drugu. Recimo, 20. po redu u prvoj vožnji, Norvežanka Mina Fürst Holtmann, bila je u plusu od 3.39 sekundi pa se razvila nada da i domaće uzdanice - Leona Popović s brojem 71 i Ida Štimac s brojem 73 - mogu odvoziti još jedan “lauf”. Međutim, iako je bila blizu, Popović ipak nije uspjela. Za samo devet stotinki pobjegla joj je druga vožnja, ispred nje je uletjela Michaela Dygruber. Njezina kolegica iz reprezentacije Ida Štimac nije uspjela završiti prvu vožnju.

Linker
16. travanj 2024 21:49