Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX
'MI SMO VELIKI PRIJATELJI'

'KAO DIJETE GLEDAO SAM SVE NJEGOVE UTRKE, PA TAKO I POBJEDU U ZAGREBU' Novi sljemenski laureat oduševljen, Istok Rodeš priznao: 'Znam da mogu bolje'

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 05. siječanj 2020. 21:16

Nije to definitivno bio dan hrvatskih skijaša. Šteta, očekivanja su bila veća, ni sami od toga nisu bježali u danima prije sljemenskog slaloma, ali nismo dočekali ni reprizu lanjske utrke, kad smo imali jednog skijaša u Top 10, odnosno trojicu u Top 20, a kamoli nešto više. Istok Rodeš jedini je došao do bodova, ali 25. mjesto i zaostatak od 1.64 sekunde za pobjednikom Clementom Noëlom daleko su od onoga što bi ga moglo učiniti sretnim. Pogotovo nakon sedmog mjesta prošle godine.

- Ne smijem biti nezadovoljan, ali da sam zadovoljan, nisam ni blizu. Nisam uspio pronaći onaj svoj osjećaj. Nekoliko zavoja potegnem, pa napravim neku sitnu pogrešku i tako cijelo vrijeme. Jednostavno nisam pronašao natjecateljski ritam - priznao je 23-godišnji Varaždinac.

Je li to bilo otprilike za ocjenu 3 s obzirom na ono što može?

- U odnosu na ono što mogu, to je i manje od trojke, sudeći barem po onome što pokazujem treninzima. Ali, treninzi ne znače ništa, realnost je ovo što sam izvukao na utrci. Znam da mogu bolje, ali trebam to pokazati.

Dojam je bio da mu je nedostajalo agresivnosti u obje vožnje.

- Probao sam biti agresivniji, ali uvijek kad bih počeo hvatati ritam, dogodila mi se neka greškica. Negdje me streslo, negdje bacilo, negdje bih se poskliznuo... Stalno se nešto događalo. Jednostavno takav dan.

Ako ništa drugo, oduševili su ga navijači koji su mu stvorili bučnu kulisu.

- Super je bilo, mislim da je bilo i više ljudi nego lani, baš me to razveselilo. Pred kraj vožnje sam ih dobro čuo i baš sam uživao u tom dijelu. Jedino kaj nije rezultat bio takav kakav sam ja zamislio. Ali, nema veze, moj put i moj cilj su i dalje isti, idemo dalje, gledam samo ono kaj ja želim.

Zagreb, 050120.
Najbolji svjetski slalomasi sudjeluju u tradicionalnoj 14. Audi FIS utrci Svjetskog skijaskog kupa Snjezna kraljica 2020. na zagrebackom Sljemenu.
Na fotografiji: Rodes Istok.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX CROPIX

Već u srijedu ga čeka novi slalom u Madonni di Campiglio, gdje je prošle sezone bio sedmi.

- Imao sam dobro sjećanje i na prošlogodišnje Sljeme, pa smo vidjeli kako je to završilo. Uopće ne razmišljam na taj način, gledam samo prema onome što želim.

Je li stigao između dva nastupa porazgovarati s reprezentativnim kolegama kojima je druga vožnja ostala neuhvatljiva?

- Nisam ih stigao vidjeti, pripremao sam se za drugu vožnju. Žao mi je, ali to je dio sporta, ovaj put se dogodilo njima, dogodit će se i meni. To je tako.

Koliko je prema vlastitom osjećaju danas blizu slalomskog vrha?

- Samo želim pokazati svoje dvije jako dobre vožnje. Trenutno mi s mojim prosječnim skijanjem, kao ovdje ili u Leviju, nije problem biti među 30. Ali, sad trebam izvući maksimum da bih došao među trojicu najboljih. Ili na vrh. S time se trenutno mučim. Prošle godine sam morao izvlačiti taj maksimum da bih bio u 30, ali ove sezone mi to dolazi lakše.

Kad bi spojio svoje dvije iznadprosječne vožnje, kamo bi ga to dovelo?

- Dvije iznadprosječne vožnje bi mi donijele pobjedu, to je sigurno. Iznadprosječne runde izvučeš ponekad na treningu i znaš da je to bilo na rubu, a ponoviti to na utrci, i još k tome dvije takve vožnje, to je jako, jako teško. Naravno, trebam postati bolji skijaš da mi te moje iznadprosječne vožnje postanu normalne, onda mogu pobjeđivati - zaključio je Rodeš.

Zagreb, 050120.
Najbolji svjetski slalomasi sudjeluju u tradicionalnoj 14. Audi FIS utrci Svjetskog skijaskog kupa Snjezna kraljica 2020. na zagrebackom Sljemenu.
Na fotografiji: Rodes Istok.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX CROPIX

Clement Noel (22) novi je kralj Sljemena, sedmi u 11. izdanju muške utrke Svjetskog kupa na Crvenom spustu. Mladi Francuz, prošle sezone pobjednik slaloma u Wengenu i Kitzbühelu, životopis je obogatio još jednom kultnom utrkom. Naravno, ne zbog tradicije, već osjećaja skijaša.

- Utrka je bila savršena - tražio je riječi Noel.

- Fantastično ozračje, puno publike... Bilo je uistinu fantastično.

Kao što je bilo i prije 11 godina kad je na Sljemenu pobijedio još jedan Francuz, legendarni Jean-Baptiste Grange.

- On je uvijek moje nadahnuće, mi smo veliki prijatelji. Jako se dobro sjećam koliko je Grange nekad bio brz, kao dijete gledao sam sve njegove utrke pa sam vidio i pobjedu u Zagrebu. Ponosan sam da sam ponovio jedan njegov uspjeh jer Grange je i danas vrhunski skijaš.

Zagreb, 050120.
Najbolji svjetski slalomasi sudjeluju u tradicionalnoj 14. Audi FIS utrci Svjetskog skijaskog kupa Snjezna kraljica 2020. na zagrebackom Sljemenu.
Na fotografiji: Tamon Zenhaeusern, Noel Clement, Alex Vinatzer.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX CROPIX

Ove godine ponovo daleko od postolja na koje su se popeli još Švicarac Ramon Zenhäusern, vodeći nakon prve vožnje te talijanska senzacija Alex Vinatzer.

- Nevjerojatna utrka. Ne mogu se prestati smijati.

U Zagreb je došao bez Top 10 plasmana u Svjetskom kupu, najbolji rezultat karijere bilo mu je 12. mjesto iz Levija prije mjesec i pol dana, a tu je postao tek treći Talijan među tri najbolja. S tim da su i preostala dvojica nastupila u nedjelju; Manfred Mölgg bio je osmi, Giuliano Razzoli 29.

- Odradio sam dvije vrhunske vožnje, a unatoč ponekoj pogrešci jednostavno moram biti zadovoljan - zaključio je Vinatzer.

Sjajno je drugu vožnju otvorio Timon Haugan kojeg sljedeća četiri skijaša nisu uspjela skinuti s prvog mjesta, a pošlo je to za rukom tek Sebastianu Foss-Solevaagu pa su na čelo zasjela dva Norvežanina. Dok Marco Schwarz nije odlučio to promijeniti. Nedugo potom je niz Crveni spust krenuo još jedan Norvežanin, onaj najbolji, vodeći u slalomskom poretku Svjetskog kupa, ali Henrik Kristoffersen neće po najboljem pamtiti zagrebačko otvaranje 2020. godine. Četvrto mjesto prije no što su se u drugoj vožnji morala spustiti još dvadesetorica (!) donijelo je silno razočaranje Kristoffersenu koji je 2017. i 2018. bio treći na Sljemenu...

Još veće razočaranje doživio je naš jedini predstavnik u drugoj vožnji. Nakon što je Armand Marchant skinuo Schwarza s prvog mjesta, Istok Rodeš je uz veliku podršku navijača krenuo popraviti dojam iz prve vožnje, no, u tome nije uspio te je ciljem prošao tek kao deveti. U međuvremenu ni Jean-Baptiste Grange, sljemenski kralj otprije 11 godina, nije uspio poremetiti stvari na vrhu nakon polovice druge serije.

Nešto bolji bio je Alexis Pinturault, čija je diskvalifikacija u prvoj vožnji poništena pa se Francuz plasirao odmah iza Marchanta, čiji je rezultat iz druge serije potvrđen kao sjajan kad ga nije uspio preskočiti ni Lucas Braathen, makar je Norvežanin na svim prolazima bio oko pola sekunde ispred Belgijanca koji je nakon 20. mjesta posljednju osmoricu dočekao kao vodeći. Da bi ga skinuo Alex Vinatzer, i to isključivo zahvaljujući ranije zarađenih 66 stotinki prednosti.

Svoju prednost pak nisu uspjela sačuvati negdašnja dva sljemenska kralja. Onaj iz 2011. (Andre Myhrer) u završnom dijelu staze nije uspio kapitalizirati dobru vožnju do tada, kao i odličnu prvu, dok je zagrebački pobjednik 2017. (Manfred Mölgg) potpuno podbacio.

Trojici najboljih rukavicu je bacio i Clement Noel, a preuzimanjem prvog mjesta je Francuz vrlo brzo osigurao mjesto na postolju s obzirom da ga Linus Strasser nije uspio skinuti.

I onda su ostala dvojica, ali Michael Matt, mlađi brat prvog (2008. godine) sljemenskog kralja Marija, brzo je izletio sa staze, dok je Ramon Zenhäusern ponudio konačnu dramu, ali i ciljem prošao sa sedam stotinki zaostatka za Noelom...

Linker
16. travanj 2024 13:35