Goran Mehkek / CROPIX CROPIX
SLUŽBENA POTVRDA

'KATASTROFA! OVAKO NEŠTO NE PAMTIM U ZADNJIH 20 GODINA...' Završila dramatična bitka za Snježnu kraljicu: Konačno objavljena velika vijest sa Sljemena

Unatoč lošim vremenskim uvjetima, i danima neizvjesnosti, najnovije vijesti su za ljubitelje skijanja i Snow Queen Trophyja na kraju ipak dobre.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 26. prosinac 2019. 16:26

Temperature solidno u plusu, donedavno i proljetne temperature koje su ispunile terase kafića, pa onda dugotrajna i obilna kiša tijekom vikenda, ali opet s temperaturama solidno iznad nule, kao i u konačnici prognoza vremena koja do kraja ove kalendarske godine živu u termometru drži solidno iznad nule. Na Silvestrovo najavljeno 8 stupnjeva u Zagrebu, dan ranije čak 11.

Sve su to uvjeti koji navlače bore na licu organizatora slalomskih utrka skijaša i skijašica za Snježnog kralja odnosno kraljicu na Medvednici, 4. i 5. siječnja.

- Osobno ne pamtim ovako visoke temperature i ovako dugačko razdoblje u ovom dijelu godine. Posljednjih 20 godina ovolike južine sigurno nije bilo - veli Dragutin Žiljak stariji, voditelj skijališta Sljeme i jedna od sigurno najmjerodavnijih osoba glede uređenja skijališta, njegove spreme za utrke FIS Svjetskog kupa.

- Makar... bit će sve OK. Bit će sigurno napeto, ali utrke će biti.

Sjećamo se da je prije desetak dana-dva tjedna palo nešto snijega, ali pretpostavljamo da ništa od toga ostalo nije.

- Ma, nije ništa palo. To je bilo toliko nezamjetno da ne vrijedi spomena. Sve je odnijelo jugo, a ostalo je samo ono što smo napravili snježnim topovima i ono što nam je grad kupio, “tvornice za snijeg”. To su u stvari brušeni listići leda koji mogu raditi i do temperature do plus 10, pa do 14-15 čak. To cijelo vrijeme radimo. No, ovaj zadnji nalet juga je bio organski. Katastrofa! Ne pamtim ga, ali ipak smo nekako snijeg sačuvali, taj umjetni, zato jer je taj snijeg ipak 10-ak puta otporniji od prirodnog, naravno - objašnjava Žiljak.

- Onda smo sve to zalili vodom, “stisnuli”, tako da je podloga bila puno tvrđa. U ovom trenutku nam je 80 posto staze ostalo super i sada samo trebamo to razvući na cijelu stazu, te naravno dalje raditi s “tvornicama”. Valja nam čekati minus u zraku, pa da sve doradimo snježnim topovima. Po nekim prognozama dolazi neki laganiji minus iza Božića. Ne smijemo si dopustiti izgubiti utrku jer ona je jedan od naših simbola, simbola ovog grada. Promocija Zagreba koju gleda 300 milijuna ljudi, što izravno, što prijeko različitih drugih sportskih sadržaja, to je najveća reklama Zagrebu i Hrvatskoj - zaključio je Dragutin Žiljak stariji.

U ČETVRTAK NAPOKON STIGLO ZELENO SVIJETLO!

Nasreću, vijesti su za ljubitelje skijanja i Snow Queen Trophyja na kraju ipak dobre. Južina koja je ranije ovaj mjesec zadala ogromne probleme organizatorima Snježne kraljice ipak nije uspjela "potjerati" utrku Svjetskog kupa sa Sljemena. Na Štefanje je Zagreb posjetila inspekcija Međunarodne skijaške federacije (FIS) i nakon detaljnog pregleda Crvenog spusta upalila zeleno svjetlo za održavanje dviju slalomskih utrka, ženske 4. siječnja i muške dan kasnije.

Visoke temperature i kiša stvorili su teške uvjete za pripremu staze, ali Emmanuel Couder, direktor FIS Svjetskoga kupa za tehničke discipline za muškarce, i Gorazd Bedrač, predstavnik FIS-a, napustili su Zagreb zadovoljni. Na ruku organizatorima svakako ide i najavljeni pad temperature koji bi trebao omogućiti da Crveni spust dočeka skijašice i skijaše u uobičajeno dobrom stanju.

- Staza je u odličnom stanju. Znamo da nije bilo lako boriti se s visokim temperaturama i kišom proteklih tjedana, ali organizatori su odradili odličan posao i očuvali veliku količinu snijega, višu od očekivane. Također, sad se vidi da se isplatila investicija u novi sustav zasnježenja i nove tehnologije. S obzirom na dobru vremensku prognozu, na osnovu koje možemo očekivati da će se napraviti dodatne količine snijega sljedećih dana, potrebne za sigurnosne zone sa strane kao i područje cilja i starta, odlučili smo odmah dati zeleno svjetlo za održavanje utrka - istaknuo je Couder.

Trenutno na Crvenom spustu ima između 50 i 80 centimetara utabanog, kompaktnog snježnog pokrivača, što je dovoljno da izdrži i eventualnu južinu. Idućih će dana staza biti injektirana vodom kako bi bila što kvalitetnija i svim skijašima omogućila što izjednačenije uvjete.

- Iznimno mi je drago da smo, unatoč nepogodnim vremenskim uvjetima i jakoj južini, uspješno pripremili slalomsku stazu te omogućili održavanje Snježne kraljice. Zahvaljujem svim djelatnicima skijališta Sljeme koji su neumorno radili tijekom zadnjih mjesec dana kako bi sve bilo spremno za skijaški spektakl. Crveni spust je u odličnom stanju i jučer i danas su na njemu trenirali i naši najbolji reprezentativci koji će nastupiti na Snježnoj kraljici - rekao je direktor Organizacijskog odbora utrke Vedran Pavlek.

Podsjetimo za kraj da je ženska utrka na rasporedu sljedeću subotu, prva vožnja počinje u 13, a druga u 16.15 sati. Dan kasnije u akciji će biti skijaši, a dvije su vožnje na programu su od 14.15 i 17.40 sati.

Linker
20. travanj 2024 02:54