Alexander Hassenstein Bongarts/Getty Images
ČETIRI SKAKAONICE

KRAH JAPANCA ISKORISTIO JE NORVEŠKI MLADIĆ: Vodstvo preuzeo treći čovjek, može li se dogoditi nešto što novogodišnja turneja ne pamti već 21 godinu?

Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 04. siječanj 2020. 18:26

Dvije serije skokova u Innsbrucku naglavačke su okrenule Novogodišnju turneju Četiri skakaonice. Japanac Ryoyu Kobayashi prosuo je svu prednost koju je imao na "poluvremenu", senzacionalni norveški mladić Marius Lindvik upisao je drugu pobjedu u nizu, no to mu nije bilo dovoljno da zasjedne na vrh ukupnog poretka kojeg je, pak, preuzeo poljski tajni adut Dawid Kubacki.

Uoči posljednje postaje Turneje (ponedjeljak u Bischofshofenu od 17.15) dvojac na vrhu dijeli 9,1 bod i čini se da će oni odlučivati o ukupnom pobjedniku, iako daleko nisu Karl Geiger i Kobayashi sa 13 bodova manje.

Lindvik i Kubacki na skakaonici Bergisel bili su nevjerojatno izjednačeni - u obje serije imali su u centimetar iste duljine skokova, imali su u obje serije identičan zbroj bodova kod sudaca, u drugoj su seriji imali i potpuno identičan ukupan učinak... Dakle, gotovo da ne može tješnje.

Jedino što je presudilo bilo je malo vjetra koji je u prvom nastupu išao u korist Kubackom pa mu je zbog toga oduzeto 1,3 boda te je pobjedu odnio Norvežanin.

- Ovo je bilo apsolutno prelijepo, bolje od ovoga ne može - kratko i jasno je poručio oduševljeni Lindvik.

Neće se Kubacki zbog toga previše žaliti - makar bi se sigurno i on želio osladiti pojedinačnom pobjedom na Turneji jer mu to do sada u karijeri nije pošlo za rukom - no gledajući širu sliku, 29-godišnjak iz Nowog Targa u sjajnoj je situaciji za osvojiti 4 skakaonice.

Jedini je na sve tri postaje bio na postolju i izgradio solidnu prednost uoči velikog finala na Tri kralja. Uspije li je sačuvati bez pobjede postat će deveti skakač u povijesti Turneje koji će osvojiti Zlatnog orla, a da u toj sezoni nije slavio ni na jednoj od četiri skakaonice. Posljednji kojem je to uspjelo bio je Janne Ahonen 1999.

No, Lindvik je u naletu i svakako nas čeka još malo dramatičnosti do konačnog raspleta.

Dvojac koji je bio vodeći nakon polovice Turneje imao je očajan dan. Ryoyu Kobayashi do prije pet dana djelovao je nepobjedivo, spojio je u Oberstdorfu pet pobjeda u nizu na Turneji, ali nakon prvih znakova popuštanja u Garmischu na Novu godinu (osvojio četvrto mjesto), u Innsbrucku je uslijedio potpuni krah.

Japanac je u prvom skoku doletio na 14. mjesto, ali ni u drugoj seriji nije se pokazao ništa boljim pa mu je to ostao i konačan plasman. No, lako za poziciju, puno je važnije kako se Kobayashiju ne samo istopila sva prednost koju je imao u ukupnom poretku, nego je pao u debeli zaostatak.

Uoči nastupa na Bergiselu imao je pred Kubackim osam i pol bodova viška, a na završnu postaju u Bischofshofenu putuje s minusom od čak 13,7 bodova za Poljakom. Imao je 19 bodova ispred Lindvika, sada je četiri boda iza...

Nije to nedostižna razlika, dapače, u dva se skoka - baš kao što je sada Innsbruck pokazao - puno toga može promijeniti, ali "problem" za Kobayashija je tendencija silazne putanje u rezultatima. Prva dva skoka su mu bila savršena, sljedeća dva prosječna, posljednja dva loša. Ne djeluje kao da to može okrenuti u samo 48 sati koliko će biti između Innsbrucka i Bischofshofena.

Doduše, treneri nekih reprezentacija spominjali su vjetar kao uzrok podbačaja nekih skakača iz vrha, međutim to su "čari" skijaških skokova na koje se ne može utjecati.

Karl Geiger podgrijavao je, pak, nade Nijemaca da mogu dočekati pobjednika Turneje nakon punih 18 godina, ali te nade ostale su na granici s Austrijom. Tek 23. mjesto nakon prvog skoka u Innsbrucku prebrisalo je sjajna dva druga mjesta na domaćem tlu, no donekle je sanirao štetu s drugim najboljim skokom druge serije. Zaključno osmo mjesto ostavlja mu relativnu nadu za skorašnje natjecanje, ali možda se pokaže kako je subotnja prva serija bila nenadoknadiv kiks.

Linker
18. travanj 2024 03:14