Zagreb, 160210.
Sljeme. Prvenstvo Hrvatske u alpskom skijanju za slijepe i slabovidne osobe i osobe s invaliditetom odrzano je na stazi Crveni spust na Sljemenu.
Na slici: Dino Sokolovic 18, Matija Gorjanc 29.
Foto: Nenad Dugi / CROPIX
Foto: Nenad Dugi / CROPIX

DVA NOĆNA SLALOMA

NOVOST U SKIJAŠKOM SPEKTAKLU NA SLJEMENU Zagreb prvi put domaćin i najboljim svjetskim skijašima s invaliditetom: 'To je velika stvar'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 28.12.2017. u 15:04

 • Nakon što je već godinama domaćin jedne od utrka Svjetskog skijaškog kupa, Zagreb će 8. i 9. siječnja 2018. prvi put ugostiti i najbolje svjetske skijaše s invaliditetom.

  Crveni spust na Sljemenu će 3. i 4. siječnja 2018. godine po 12. put ugostiti najbolje slalomašice, a po 9. put najbolje slalomaše svijeta na utrci Svjetskog kupa, a potom će se 8. i 9. siječnja održati dva noćna slaloma Svjetskog skijaškog kupa za osobe s invaliditetom.

  "To je velika stvar za Zagreb, za Hrvatski paraolimpijski odbor i za hrvatsko skijanje," kazao je Dino Sokolović. Najbolji hrvatski skijaš s invaliditetom proteklog je vikenda u austrijskom Kuehtalu osvojio prvo i treće mjesto u slalomu sjedećih skijaša što je sjajna pozivnica uoči sljemenskih nastupa.

  "Malo su me iznenadili odlični rezultati u Austriji. Nisam očekivao postolje. Sretan sam jer sam stigao do razine skijanja koju sam imao prije teške ozljede. Još nisam u top formi, ali vjerujem kako ću na skorašnjim paraolimpijskim igrama u korejskom Pjongčangu biti u optimalnoj formi," kazao je Sokolović.

  Dino je najavio kako će sljemenski slalom biti iznimno težak, a skijat će se na stazi na kojoj će se nekoliko dana ranije spuštati i najbolji skijaši svijeta.

  "Staza će biti iznimno zahtjevna, tvrda i teška, a takve najviše volim. Bit će jednako duga i na Snježnoj kraljici i samo najbolji će je završiti," dodao je najbolji hrvatski para-skijaš.

  Iza njega je teška ozljeda leđa zbog koje je četiri mjeseca bio vezan za krevet, a tek nedavno je počeo s punim treninzima.

  "Iza Dine su dvije nesretne sezone, no sada se vraća. Nakon Sljemena, slijedi nastup u Kranjskoj Gori, a vrhunac sezone će biti paraolimpijske igre," dodao je njegov trener Luka Dobrinić.

  Direktorica utrke Anja Škutelj je najavila kako će na Sljemenu nastupiti 80-tak skijaša iz 17 zemlja i četiri kontinenta.

  "Velika je čast i zadovoljstvo što će najbolji para-skijaši svijeta nastupiti u Zagrebu. Imamo sreću što će se utrke održati nekoliko dana nakon Snježne kraljice pa će natjecatelji imati savršene uvjete. Vjerujem kako ćemo organizacijom natjecanja postaviti ozbiljan izazov za ostale organizatore utrka u Svjetskom kupu," kazala je Anja Škutelj.

  Na Crvenom spustu će se održati dva noćna slaloma. Oba dana prva vožnja je na rasporedu u 14:00 sati, a druga vožnja u 17:15 sati.

  "Staza neće biti lagana, a bit će jednake dužine kao i na Snježnoj kraljici," dodala je Škutelj.

  Predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić je istaknuo kako će Hrvatska i Zagreb prvi put ugostiti tako značajan skijaški događaj osoba s invaliditetom.

  "Nakon Europskog kupa dobili smo i Svjetski kup što je dokaz našeg kvalitetnog rada. Vjerujem kako će gledatelji doći na Sljeme kako bi vidjeli nastup najboljih skijaša s invaliditetom," kazao je Kovačić. Naglasio je kako su hrvatski sportaši s invaliditetom u sklopu programskih aktivnosti HPO-a u 2017. nastupili na čak 82 međunarodna natjecanja na kojima su osvojili 355 medalja od kojih je čak 131 zlatnih, 125 srebrnih i 99 brončanih.

  "Iza nas je sjajna godina tijekom koje smo osvojili rekordan broj medalja, a nadam se kako će 2018. biti još bolja," kazao je predsjednik HPO-a.

  Tagovi
  Iz drugih medija