PYEONGCHANG-GUN, SOUTH KOREA - FEBRUARY 16: Aksel Lund Svindal of Norway reacts on the finish during the Men's Super-G on day seven of the PyeongChang 2018 Winter Olympic Games at Jeongseon Alpine Centre on February 16, 2018 in Pyeongchang-gun, South Korea. (Photo by Ryan Pierse/Getty Images)
Ryan Pierse/Getty Images

PIŠE NEVEN BERTIČEVIĆ

POGLEDAJTE ZAVRŠNU TABLICU MEDALJA SA ZIMSKIH OLIMPIJSKIH IGARA Björgen je kraljica, a Svindal kralj norveške ledene bajke

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 26.02.2018. u 14:22

 • ZIMSKI REKORDERI Kako objasniti svijetu da je zemlja od nešto više od 5 milijuna stanovnika na tako briljantan način nastupila i okončala Igre u Pjongčangu na prvom mjestu sa 39 medalja

  Ne tako davno, u vrijeme najvećeg sportskog događaja kod Amerikanaca Super Bowla, netko je velikog NFL igrača Breta Favrea pitao kako se obraniti od učestalih ozljeda, lomova i kontuzija. Legendarni razigravač Green Baya, gdje je proveo 15 godina i osvojio jedan Super Bowl, nasmijao se i kratko odgovorio.

  - Nemoj igrati.

  Prevedeno na neke druge sportove to bi značilo nemoj se natjecati u nekim od sportova koji su opasniji, recimo, poput skijanja. I da je poslušao savjet Favrea, Aksel Lund Svindal ne bi napravio ovako veliku karijeru, ne bi osvojio 11 Globusa, od toga dva velika za ukupnu pobjedu, i ne bi bio ono što je danas sa 35 godina - jedan od najvećih skijaša svih vremena.

  Postoje, naravno, razlike i u sportu i nije svaka disciplina ista. Ne može svatko biti Marcel Hirscher, baš kao što ne može svatko biti Aksel Lund Svindal.

  Spust je, kao što su pisali oni koji to puno bolje znaju od mene, kraljevska ili paradna disciplina, i biti pobjednik u spustu ili nekoj drugoj disciplini jednostavno nije isto. Najbolje je to možda objasnio legendarni Austrijanac Franz Klammer, koji je 1976. osvojio zlato na OI u spustu. Ushitio je sve, pobijedio je u kod kuće, u Innsbrucku. Danas na pitanje što mu je to donijelo u karijeri, iskreno odgovara.

  PYEONGCHANG-GUN, SOUTH KOREA - FEBRUARY 25: Gold medalist Marit Bjorgen of Norway poses during the medal ceremony for the Cross-Country Skiing - Ladies' 30km Mass Start Classic during the Closing Ceremony of the PyeongChang 2018 Winter Olympic Games at PyeongChang Olympic Stadium on February 25, 2018 in Pyeongchang-gun, South Korea. (Photo by Maddie Meyer/Getty Images)
  Maddie Meyer/Getty Images
   

  - Ja već 40-ak godina živim od te pobjede.

  Ne znam hoće li Svindal od trijumfa u Pjongčangu živjeti 40 godina, ali da je svih ovih godina živio svoj san, to je neupitno jer da je poslušao Favrea, izabrao bi možda neki drugi sport, a ne se borio s brojnim ozljedama i jednom iz 2007. koja je prijetila uništiti mu karijeru. Godinu dana ga nije bilo na snijegu, da bi potom pobijedio tamo gdje je godinu prije stradao, u Beaver Creeku.

  Slika velikog pobjednika traje i danas. I zato je dočekao taj trenutak da bi u Južnoj Koreji postao kralj norveške ledene bajke jer ono što se dogodilo tamo je doista norveška ledena bajka. Činjenica da si iz skandinavskih zemalja, ne garantira silne medalje, Finci su, primjerice, tek pretposljednjeg dana osvojili prvu i jedinu zlatnu medalju.

  Bilo je Norvežana koji su i u Pjongčangu osvojili više zlatnih medalja i više medalja ukupno od Svindala. Poput 37-godišnje Marit Björgen koja je s ukupno 15 medalja postala najodlikovanija sportašica u povijesti ZOI. I nije mogla objasniti ni opisati svoje osjećaje nakon što je osvojila dva zlata, jedno srebro i dvije bronce.

  - Tek kad prestanem s natjecanjem, moći ću razmišljati o svemu što sam ostvarila u karijeri.

  PYEONGCHANG-GUN, SOUTH KOREA - FEBRUARY 15: Gold medalist Aksel Lund Svindal of Norway celebrates during the medal ceremony for Alpine Skiing - Men's Downhill on day six of the PyeongChang 2018 Winter Olympic Games at Medal Plaza on February 15, 2018 in Pyeongchang-gun, South Korea. (Photo by Alexander Hassenstein/Getty Images)
  Alexander Hassenstein/Getty Images
   

  I ona je, naravno, bila velika sudionica norveške ledene bajke, koja je eksplodirala u Pjongčangu. Ako su Australci bili sinonim za briljantne rezultate na ljetnim olimpijskim igrama, a samo ih je 20 milijuna, kako onda opisati norveško čudo i njihovu ledenu bajku, koja se rodila u Pjongčangu. Kako objasniti svijetu da je zemlja od nešto više od 5 milijuna stanovnika na tako briljantan način nastupila i okončala Igre u Pjongčangu, okončala ih na prvom mjestu sa 39 medalja.

  Norvežani koji su nadmašili i Njemačku, i Kanadu, i SAD, Norvežani koji su u gotovo svakoj disciplini imali kandidata za neku od medalja ili osvajača nekog od medalja. Pojedinačno ili momčadski. Iako nisu osvojili sve što su mogli, negdje su i uzeli ono što nije bilo programirano njihovo, a pritom nije bilo važno koliko su mladi ili stari. Godine ih nikada nisu opteretile jer Norvežani to najbolje znaju, godine su samo brojka. I zato možda više od svega kod Norvežana znači parola...

  - Razmišljajte kao mladci.

  A oni kao mladci razmišljaju od prvih dana pa sve do dana Marit Björgen ili Aksela Lunda Svindala. Ili velikih sportaša iz nekih drugih sportova poput Rogera Federera, ali i sportaša koji su to još jednom pokazali u Pjongčangu, poput Marcela Hirschera i Amerikanke Lindsey Vonn, koja unatoč silnoj želji nije u Koreji osvojila zlato, još jedno zlato, ali je sve to prihvatila sa sunčane strane ulice. Baš kao i Aksel Lund Svindal svih ovih godina i Norvežani koji će se kući vratiti sa 39 medalja, kao veliki pobjednici i tvorci ledene bajke koju su napisali za sva vremena.

   

  ZAVRŠNA TABLICA MEDALJA

  DRŽAVA       Z        S       B       UK
  1.       Norveška       14       14       11       39
  2.       Njemačka       14       10       7       31
  3.       Kanada       11       8       10       29
  4.       SAD       9       8       6       23
  5.       Nizozemska       8       6       6       20
  6.       Švedska       7       6       1       14
  7.       Južna Koreja       5       8       4       17
  8.       Švicarska       5       6       4       15
  9.       Francuska       5       4       6       15
  10.       Austrija       5       3       6       14
  11.       Japan       4       5       4       13
  12.       Italija       3       2       5       10
  13.       SIR       2       6       9       17
  14.       Češka       2       2       3       7
  15.       Bjelorusija       2       1       0       3
  16.       Kina       1       6       2       9
  17.       Slovačka       1       2       0       3
  18.       Finska       1       1       4       6
  19.       V. Britanija       1       0       4       5
  20.       Poljska       1       0       1       2
  21.       Ukrajina       1       0       0       1
  21.       Mađarska       1       0       0       1
  23.       Australija       0       2       1       3
  24.       Slovenija       0       1       1       2
  25.       Belgija       0       1       0       1
  26.       Novi Zeland       0       0       2       2
  26.       Španjolska       0       0       2       2
  28.       Kazahstan       0       0       1       1
  28.       Latvija       0       0       1       1
  28.       Liechtenstein       0       0       1       1
  SIR-sportaši iz Rusije

   

  Iz drugih medija