CROPIX
SNOW QUEEN TROPHY

POMOR FAVORITA NA SLJEMENU Nova zagrebačka Snježna kraljica odmah progovorila na hrvatskom! Čak 30 skijašica nije završilo najbolju utrku na svijetu

Slovakinja Veronika Zuzulova je nova sljemenska kraljica! Pomela je konkurenciju i u drugoj vožnji te zasluženo po prvi put odnijela titulu na zagrebačkom brdu, u prvoj izjavi progovorila na hrvatskom pa zaplakala kad joj je Janica stavila krunu na glavu! Sljemensku utrku obilježio je i veliki broj ispadanja - čak 30.
Piše: HinaObjavljeno: 03. siječanj 2017. 11:15

Slovačka skijašica Veronika Velez Zuzulova pobijedila je u utorak u slalomu Svjetskog kupa na zagrebačkom Sljemenu, i to joj je prvo slavlje na Trofeju Snježne kraljice.

U lijepoj atmosferi, pred sedam tisuća gledatelja, drugo mjesto osvojila je njena sunarodnjakinja Petra Vlhova (+0.24), dok je Čehinja Šarka Strachova (+0.52) opet bila treća na Sljemenu, kao i 2007. te 2009. godine.

Slavljenica je jako emotivno doživjela pobjedu na Sljemenu, nakon što joj je proteklih godina uporno izmicala.

U prvoj izjavi progovorila je hrvatski, a kad joj Janica Kostelić na tronu stavila krunu, zagrlila ju i šapnula nekoliko rečenica, Slovakinja se i rasplakala.

"Sanjala sam tu krunu i sada se san ostvario", rekla je Zuzulova na hrvatskom jeziku pa dodala na engleskom:

"Bila je to velika borba od starta do cilja, i presretna sam što sam uspjela. Drago mi je ne samo zbog nas dvije Slovakinje nego i zbog Šarke", rekla je nova Snježna kraljica.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Utrku je obilježio i veliki broj odustajanja - od ukupno 67 skijašica 37 ih je završilo obje vožnje.

Amerikanka Mikaela Shiffrin, najbolja svjetska slalomašica i vodeća skijašica Svjetskog kupa, odustala je već u prvoj vožnji nakon greške u središnjem dijelu staze.

"Voljela bih da mogu okriviti nešto ili nekog drugog, ali sama sam kriva", kazala je Shiffrin, koja je slavila u prva četiri ovosezonska slaloma, a na Snježnoj kraljici je dva puta pobijedila (2013. i 2015.).

"Staza je bila vrlo brza. Obično mi takvi uvjeti izrazito odgovaraju, ali napravila sam jedan mali pogrešan pokret, skija mi je otišla s krive strane vrata i to je moja pogreška, bez obzira na eventualne rupe ili čudno svjetlo", dodala je Shiffrin objašnjavajući kako je došlo do pogreške.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Ovim je ispadanjem propala i mogućnost da se izjednači sa skijaškim velikankama Vreni Schneider i Janicom Kostelić koje zajednički drže rekord od osam uzastopnih slalomskih pobjeda u utrkama Svjetskog kupa. Bez obzira na to, 21-godišnjoj Amerikanki nije ostao gorak okus u ustima.

"Ovo mi je omiljena staza. To se neće promijeniti zato što sam ispala. Još uvijek je volim, volim zavoje koje sam napravila, iako nije ispalo najbolje. Ovo je sjajno mjesto za skijanje i za nadmetanje. I dan je još uvijek lijep, ne za mene osobno, ali još uvijek uživam u tome što sam ovdje. Ponekad osjetite olakšanje, kad se ovako nešto dogodi, jer su svi počeli pričati o tri uzastopne pobjede u Zagrebu, ne znam koliko uzastopnih pobjeda u slalomu... No, to nisu razlozi zašto se bavim ovim sportom", zaključila je uz smješak sadašnja vladarica Svjetskog kupa nakon što je ostala bez krune Snježne kraljice.

Osim nje, u prvoj vožnji je odustala i Švicarka Wendy Holdener, treća u poretku slalomašica.

Jedina hrvatska predstavnica bila je 19-godišnja Leona Popović koja je na stazu izašla pred kraj startne liste s brojem 61 i izdržala 15-ak sekundi, prije nego što je izletila, baš kao što joj se to dogodilo i prije dvije godne u debiju na Crvenom spustu.

"Dosta sam razočarana, ali dešavaju se takve stvari. Ipak se bavimo skijanjem, izlijetanja su normalna. Ostala sam u stražnjem položaju i kako je led, jednostavno me samo odnijelo", rekla je Leona.

U ukupnom poretku Svjetskog kupa i dalje vodi Mikaela Shiffrin sa 798 bodova. Druga je Švicarka Lara Gut sa 583, a na trećem mjestu je Slovenka Ilka Štuhec sa 495 bodova. Gut i Štuhec, koje su specijalistice za brze discipline, nisu nastupile u Zagrebu.

U poretku slalomašica vodeća Shiffrin ima 400, a Zuzulova 390 bodova.

U četvrtak na Sljemenu skijaši voze slalom.

Ukupni poredak u SK:

1. Mikaela Shiffrin (SAD) 798 bodova

2. Lara Gut (ŠVI) 583

3. Ilka Štuhec (SLO) 495

4. Sofia Goggia (ITA) 467

5. Tessa Worley (FRA) 463

6. Veronika Velez-Zuzulova (SLK) 390

7. Tina Weirather (LIH) 367

8. Wendy Holdener (ŠVI) 360

9. Petra Vlhova (SLK) 334

10. Nina Löseth (NOR) 301

Poredak u slalomu:

1. Mikaela Shiffrin (SAD) 400 bodova

2. Veronika Velez-Zuzulova (SLK) 390

3. Wendy Holdener (ŠVI) 260

4. Petra Vlhova (SLK) 221

5. Sarka Strachova (ČEŠ) 201

6. Nina Löseth (NOR) 177

7. Frida Hansdotter (ŠVE) 162

8. Bernadette Schild (AUT) 148

9. Maren Skjöld (NOR) 117

10. Michelle Gisin (ŠVI) 103

Linker
16. travanj 2024 15:45