REUTERS/Maja Suslin / REUTERS
JEDNA OD NAJVEĆIH ZVIJEZDA IGARA

POSLJEDNJI PLES JEDNE OD NAJLJEPŠIH SPORTAŠICA SVIJETA Nakon obiteljske tragedije poručila: 'Znam da me gleda tamo gore i pobijedit ću za njega'

LINDSEY VONN Nakon pobjede nad silnim ozljedama američka se skijačica borila i s obiteljskom tragedijom, koju je prolazila u studenom prošle godine
Piše: Filip OžboltObjavljeno: 10. veljača 2018. 18:14

U godinama koje su iza nas, Lindsey Vonn nije samo nosila titulu jedne od najboljih svjetskih skijašica, već je bila i jedan od najpoznatijih američkih sportskih celebrityja. Veza s Tigerom Woodsom, titula jedne od najljepših svjetskih sportašica, izazovni skijaški napori i ozljede koje su je pratile očvrsnuli su 33-godišnju Amerikanku u njenom pohodu na četvrte olimpijske igre u karijeri.

Prije svečanog otvaranja ZOI u Pjongčangu Vonn je održala press-konferenciju na kojoj se okupila “vojska” novinara, ne samo američkih, što je još jedan dokaz da je Amerikanka jedna od najvećih zvijezda Igara.

Došla kao pobjednica

Uz nju je cijelo vrijeme bila kućna ljubimica Lucy, koker španijelka, koji Lindsay prati na sva velika natjecanja. Odmah po dolasku u konferencijsku salu Vonn je sakrila Coca-Colu (zastupa Red Bull), a dugom plavom kosom prekrila je Nikeov znak na odori američke reprezentacije jer, kao što većina zna, djevojka iz Minnesote zastupa američki brand Under Armour.

Olympic gold medalist skier Lindsey Vonn poses for a portrait in New York City, U.S., November 1, 2017. REUTERS/Carlo Allegri
REUTERS

Dokazuje to koliko je jedna od najuspješnijih svjetskih skijašica svih vremena sazrela ususret, kako sama kaže, svojim “posljednjim Igrama u karijeri”.Sport nisu samo medalje i pobjede, već stvaranje slike o samome sebi.

Vonn je u Pjongčang došla kao pobjednica nedjeljnog spusta u njemačkom Garmischu. Time je došla do 81. trijumfa u karijeri, a samo joj pet pobjeda stoji na putu izjednačavanja Stenmarkova rekorda od 86 pobjeda u Svjetskom kupu.

Dvije olimpijske medalje

Iako je Svjetski kup njen domaći teren, za titulu najbolje skijašice svih vremena nedostaje joj još koja olimpijska medalja. Dosad ima dvije, osvojene prije osam godina u Vancouveru, zlato iz spusta i bronca iz superveleslaloma. U Sočiju joj ozljeda ligamenata koljena nije dopustila obranu naslova, dok ju je ranije, u Salt Lakeu i Torinu, kako sama priznaje, pojeo pritisak.

PYEONGCHANG-GUN, SOUTH KOREA - FEBRUARY 09:  Lindsey Vonn, Alpine Skiier and The United States enter the stadium during the Opening Ceremony of the PyeongChang 2018 Winter Olympic Games at PyeongChang Olympic Stadium on February 9, 2018 in Pyeongchang-gun, South Korea.  (Photo by Al Bello/Getty Images)
Al Bello/Getty Images

- Želim završiti u visokom tonu, staviti točku na i velike karijere. Tek sam na svojim trećim Igrama u Vancouveru naučila kako se nositi s pritiskom. U Torinu sam na sebe stavila više pritiska nego što je bilo tko drugi to meni napravio. U Pjongčangu ću dati sve od sebe - kazala je Vonn, čija olimpijska karijera datira iz 2002. godine kada je sa 17 godina u Salt Lakeu nastupila u kombinaciji.

Bolje se kontroliram

Usporedila je Vonn sadašnju sebe s osobom koja je bila prije osam godina u Vancouveru. Prošla je od tada puno uspona i padova, pogotovo teških ozljeda iz kojih se uspjela izdignuti.

- Tada sam bila puno zdraviji sportaš, ali u Pjongčangu sam puno snažniji sportaš. Ne samo fizički, nego i mentalno. Prošla sam puno toga i znam za što sam spremna, sada se puno bolje mogu kontrolirati. Imala sam puno uspona i padova nakon Vancouvera, ali osjećam da dolazim na ove Igre u dobroj formi, skijam vrhunski i puna sam samopouzdanja - nastavila je sjajna Amerikanka koja je uslijed silnih ozljeda morala promijeniti način treninga.

- Kada se ujutro zagrijavam, prvo moram u 15 minuta odraditi vježbe koljena. Nakon toga ide bicikl, pa istezanje, uglavnom puno dodatnih koraka koje prije nisam morala raditi.

PYEONGCHANG-GUN, SOUTH KOREA - FEBRUARY 09:  United States alpine skier Lindsey Vonn attends her press conference at the Main Press Centre during previews ahead of the PyeongChang 2018 Winter Olympic Games on February 9, 2018 in Pyeongchang-gun, South Korea.  (Photo by Ker Robertson/Getty Images)
Ker Robertson/Getty Images

Vonn prema očekivanjima neće nastupiti u tehničkim disciplinama, a njeno vrijeme dolazi 17. i 21. veljače kada su na rasporedu superveleslalom i spust.

- Ovo su vjerojatno moje posljednje olimpijske igre. Upijam svaki trenutak, jako sam ponosna što mogu predstavljati svoju zemlju - podvukla je Amerikanka prije no što je počela govoriti o pokojnom djedu.

Don Kildow preminuo je u 88. godini 1. studenog prošle godine. On je osoba koja je Lindsey uvela u skijanje, a sama skijašica nadala se da će je upravo djed gledati u Pjongčangu.

- Želim biti najbolja za njega. Jako mi nedostaje jer je bio veliki dio mog života. Zaista sam se nadala kako će doživjeti moj nastup ovdje, ali znam da gleda i znam da će mi pomoći. Pobijedit ću za njega, neću biti nervozna jer znam da me prati i to mi daje nevjerojatnu mirnoću - kazala je Vonn prije no što se slomila i počela plakati.

Linker
16. travanj 2024 02:15